ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мултидисциплинарен екип от УМБАЛ "Света Марина" спаси живота на 10-годишно дете
Автор: Пламена Николова 15:59 / 06.12.2021Коментари (0)2168
©
Животът на 10-годишно дете от Шумен бе спасен благодарение на професионализма и уменията на специалистите в УМБАЛ "Света Марина“ – Варна и високотехнологичното оборудване, с което болницата разполага.

Малкият пациент е насочен по спешност към варненската университетска болница след установен тежък мозъчен кръвоизлив и в увредено общо състояние. Във Варна е извършен ядреномагнитен резонанс за по-детайлно установяване на кръвоизлива. Вследствие на изследването е диагностицирана тежка вродена артериовенозна малформация на жизненоважно място в мозъка. Събира се мултидисциплинарен екип от интервенционални рентгенолози, детски невролог, педиатър, неврохирург и реаниматори. Поради бързото влошаване на състоянието на детето екипът взима решение да бъде приложено ендоваскуларно лечение. Доц. д-р Георги Тодоров, интервенционален рентгенолог в Клиниката по образна диагностика към УМБАЛ "Света Марина“ – Варна, извършва успешно животоспасяващата интервенция. Благодарение на бързата и адекватна реакция на лекарите и модерната апаратура малкият пациент е спасен и се възстановява успешно.

"Клиничното състояние на детето се влошаваше динамично и се наложи да бъде извършена спешна операция. Установената артериовенозна малформация се намираше в малкия мозък в непосредствена близост до ствола на мозъка, където са разположени центровете за сърдечна дейност и дишане. Приложихме изключително съвременен метод на лечение и детето се възстановява отлично“, обясни доц. д-р Георги Тодоров.

Артериовенозните малформации са състояния, при които патологичните съдови структури са тясно преплетени със здрава мозъчна тъкан и е много трудно да се разбере каква част от мозъка може да пострада по време на интервенция. Съдовите малформации са патологични находки, които са голямо предизвикателство пред медиците, тъй като изискват много усилия, за да бъдат лекувани, без да бъде нанесена вреда на здравата тъкан.

Доц. д-р Чавдар Бъчваров, интервенционален рентгенолог в Клиниката по образна диагностика към варненската университетска болница, пояснява: "Съдовите малформации имат различни възможности за лечение и една от най-атрактивните, които развиваме тук, е високоспециализираното ендоваскуларното лечение. УМБАЛ "Света Марина“ – Варна разполага със съвременна апаратура от последно поколение и обучени медицински екипи, благодарение на което ние имахме възможност да планираме дейностите си и да извършим успешно операцията. Един екип е силен тогава, когато в него има хора с различни качества и всеки знае какво прави, тогава можем да имаме краен резултат, който да ни удовлетворява, резултат, който се измерва със спасен живот“.

Родителите на 10-годишния пациент изказаха своята огромна признателност към целия екип от специалисти на варненската университетска болница. "Вече сме по-спокойни, страшното е зад гърба ни. Благодарим на всички, които поеха детето от самото начало до сега и се грижиха за него с внимание и отдаденост. Изключително бързата реакция и професионализъм на лекарите в УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна спаси живота на сина ни“, сподели Катерина Машева, майка на детето.

Варненските лекари продължават да доказват своя висок професионализъм, въпреки че са изправени пред голямото предизвикателство на тежката пандемична обстановка. Спасените пациенти през годините са много, но да дадеш втори шанс на дете да се радва на детството си се помни винаги. 

УМБАЛ "Света Марина“ е втората по големина болница в България и основна база на МУ-Варна. От 2016 г. на територията й функционира най-големият високотехнологичен мозъчносъдов център за Североизточна България, където се провеждат всички диференцирани методи на лечение на острите мозъчни инсулти – интравенозна тромболиза и ендоваскуларно лечение. През отделението за лечение на остри инсулти, обособено през 2014 г., месечно преминават над 100 пациенти. Младите лекари имат възможност да получат най-добрата практическа подготовка за провеждане на ендоваскуларно лечение от специалистите в лечебното заведение благодарение на натрупания им клиничен опит през годините.

Варненската университетска болница е център за иновации в областта на медицинските технологии. Тя разполага с последно поколение компютърен томограф, позволяващ високотехнологична образна диагностика, два ядрено магнитни резонанса, три ангиографа, два супермодерни скенера, най-модерните ПЕТ-скенер и СПЕКТ-скенер, три линейни ускорителя, ехографи, ендоскопи, робот за разтваряне на цитостатици, роботизирана хирургия, модерна болнична информационна система, център за транслационна медицина, клетъчна терапия и др. 

Ръководството на лечебното заведение благодари на своите служители за професионализма, отговорността и безрезервната отдаденост на пациентите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (885) 16%
Спас Гърневски (795) 14%
Д-р Иван Чомаков (544) 10%
Славчо Атанасов (1455) 26%
Иван Тотев (1491) 26%
Здравко Димитров (486) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: