ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мобилните камери на КАТ вече няма да издават електронни фишове
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:32 / 31.01.2014Коментари (10)17227
© Plovdiv24.bg
137-те мобилни камери на КАТ в страната вече няма да могат да издават електронни фишове за превишена скорост. Това стана ясно след единодушното решение, което взе Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд. Причината е спорен текст от Закона за движение по пътищата, който гласи, че "електронен фиш се издава за нарушения, установени с технически средства и системи в отсъствие на контролен орган и нарушител". Тази формулировка даваше възможност различно тълкуване на закона от съдилищата в страната. Част от магистратите приемаха, че с мобилните камери работят полицаи, които включват и източват паметта със снимките, а това се смяташе за субективен фактор. Заради многото отменени глоби и нееднозначното тълкуване на закона правосъдният министър поиска от върховните съдии да излязат със становище по спорния текст.

Върховните магистрати са решили, че техническото средство, установяващо и заснемащо нарушение по пътищата, може да бъде само стационарно. Ако все пак КАТ продължи да използва мобилните камери, издаденият на базата на тях електронен фиш ще може да бъде оборен в съда.

"При мобилните камери имаме технически екип, който борави с устройството и това се явява нарушение на законовото изискване", обясни пред "Монитор" зам.-председателят на ВАС Боян Магдалинчев.

Той допълни, че след обнародване на решението заснетите от мобилните камери нарушения, ще се наказват с обикновени наказателни постановления, които подлежат на обжалване.

Стационарните камери обикновено са предварително обозначени и около тях има предупредителен знак. Вчерашното решение не влиза в сила веднага. Все още не е изготвен окончателният акт на тълкувателното решение.

"Абсурдно е твърдението, че присъствието на служител в близост до техническото средство може да бъде въздействие и заради това да отпадане електронният фиш.

В другите държави масово се използват триноги уреди за контрол на скоростта там, където не е подходящо поставянето на стационарни камери. Ами този уред отново се разполага от полицейски служител", обясниха от ръководството на Пътна полиция месеци преди излизането на съдебното решение.

Ако отпадне издаването на електронния фиш за мобилните камери, а на негово място се пишат наказателни постановления, значително ще се увеличат сроковете за наказание на водачите и ще падне събираемостта на глобите, смятат експерти. Решението не се отнася до издадените вече електронни фишове и сниманите нарушители няма да могат да се възползват от него. Съдебният акт ще влезе в сила след обнародването му в "Държавен вестник".

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Георги Тучев
премахни филтъра

-1
 
 
Що са ни камери? Имаме си достатъчно катаджии, излезли на лов със стоп-палки скрити зад храстите и дебнат... дивеча. И в края на смяната си делят плячката.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: