ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Много жени мечтаят да им подарят тези бижута 
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:07 / 08.03.2023Коментари (0)1497
©
Казват, че диамантът е най-добрият приятел на всяка жена. Не случайно той е един от най-желаните подаръци. А ако бижуто има история, то става наистина безценно.

За емблематичния диамант Кохинор (Koh-i-Noor) се заговори по време на погребението на Елизабет II, защото той е акцент в короната на британските крале от десетилетия. Наскоро Ким Кардашиян привлече вниманието на пресата със закупеното от нея разпятие, носено от принцеса Даяна. Разпятието струва около 163 800 британски лири, а американската реалити звезда притежава и часовника Cartier Tank на Джаки Кенеди.

"Значимото минало може да добави огромна стойност към едно бижу, още повече, ако предишният собственик е бил изключително популярен и е създал колекция от изящни накити - като например принцеса Маргарет или Елизабет Тейлър“, казва пред Би Би Си кураторът на бижутата в лондонския V&A Хелън Моулсуърт.

Тя добавя, че всяко бижу е ценно преди всичко с неговите качества – уникалност, произход, естетика, красива изработка, дизайн и бранд (марка).

Прокълнатият черен орловски диамант

Черните кристални диаманти са забележителни сами по себе си, но Орлов (наречен още Око на Брахма) е наистина уникален със своите 67,49 карата. Той има формата на възглавничка с отчетлив оттенък на метал и смразяваща костите легенда. Освен това диамантът е може би най-редкият от този вид.

Историята разказва, че оригиналният (необработен) диамант Орлов е бил със забележителните 195 карата. Той бил откраднат през XIX век от статуя на индуския бог Брахма, намираща се в светилище в Индия. Според легендата диамантът е причинил смъртта на своя крадец, а трима от следващите му собственици се самоубиват - руската принцеса Надя Вигин-Орлов, един от нейните роднини, както и търговецът на диаманти, който го е внесъл в Съединените щати.

Неотдавнашните научни изследвания обаче поставиха под съмнение тази ранна история, като експертите смятат, че е малко вероятно диамантът изобщо да произхожда от Индия. Освен това те се съмняват в съществуването на принцеса Надя Вигин-Орлов. Това, което се знае обаче, е, че диамантът в крайна сметка е бил повторно шлифован, за да образува три отделни скъпоценни камъка с надеждата да се развали проклятието, предава bTV.

Диамантът Кохинор в короната на Елизабет II

Кохинор е един от най-големите шлифовани диаманти в света - 105,6-каратовият кристал е и един от най-противоречивите сред бижутата на Британската корона. Първоначално се смяташе, че е добит в средновековна Южна Индия. Писменият произход на диаманта датира от 1628 г., когато е украсявал инкрустирания със скъпоценни камъни трон на монголския владетел Шах Джахан.

През 1739 г. тронът е ограбен от персийския владетел Надер Шан по време на нахлуването му в Делхи. Диамантът е отнесен в днешен Афганистан. Според списание Smithsonian след това камъкът "преминава през ръцете на различни владетели, чиито ръце са пропити с кръв“, преди да се появи отново в Индия. Той става собственост на сикхския владетел Ранджит Сингх през 1813 г.

Британската Източноиндийска компания, която по това време е в разгара на колонизирането на части от Азия, открива диаманта и претендира за собственост върху него през 1849 г. След това го подарява на кралица Виктория. Камъкът първоначално е бил осмиван заради липсата на блясък. Впоследствие обаче е преработен и полиран, сред слухове, че носи проклятие. В момента украсява короната на покойната кралица-майка Елизабет II.

Диамантът "Закуска в Тифани“

Той е закупен от основателя на Tiffany&Co Чарлз Люис Тифани някъде около 1870 г., но става известен благодарение на актрисата Одри Хепбърн. Тя носи това бижу по време на снимки на филма от 1961 г. "Закуска в Тифани“. Скъпоценният камък от 128,54 карата е бил носен само от четири жени досега – освен на шията на Одри Хепбърн (като част от огърлица Ribbon Rosette), той е бил носен и от Мери Уайтхаус, Лейди Гага и Бионсе.

За жалост обаче и този уникален жълт диамант, така желан от милиони жени по света, също има проблемно минало. Той е открит през 1877 г. в южноафриканската мина Кимбърли, където са били експлоатирани чернокожи работници. Поради тази причина в колонка от 2021 г. за Washington Post писателката Карън Атия го нарича "кървав диамант“.

Тиарата с диаманти на кралица Виктория

Едно от най-символичните бижута в прочутата колекция на V&A е това, което Хелън Моулсуърт описва като "красива тиара със сапфири и диаманти, проектирано специално за кралица Виктория от принц Албърт през 1840 г.“ - годината на техния брак.

Бижуто е изработено от прочути за времето си майстори в Лондон и остава едно от най-ценните притежания на Виктория през целия й живот. "Тя носеше тиарата около кокчето си, а като вдовица - върху шапката си. Това за нея беше начин да покаже любовта си към Албърт“, обяснява Моулсуърт.

Сапфирите са част от скъпоценните камъни, които са на почит в кралското семейство. Това според експертите се наблюдава и при годежния пръстен на Даяна. "Те символизират синьото на кралските особи, освен това са символ на доверието, което е важна част от идеалния брак“, казва още Моулсуърт.

В крайна сметка всяко бижу има закодирано послание, което според експертите го прави ценно и значимо, без значение на неговата цена.


Още по темата: общо новини по темата: 131
10.03.2024 »
09.03.2024 »
09.03.2024 »
08.03.2024 »
08.03.2024 »
08.03.2024 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (875) 16%
Спас Гърневски (778) 14%
Д-р Иван Чомаков (531) 10%
Славчо Атанасов (1432) 26%
Иван Тотев (1455) 26%
Здравко Димитров (480) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: