ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Млада българска надежда от Школата на Райна Кабаиванска печели място в Академията на Ла Скала
Автор: Пламена Николова 12:20 / 19.07.2021Коментари (1)1900
Александрина Михайлова, сопрано на 23 години от Школата на Райна Кабаиванска, се пребори в три тура с 430 кандидати за място сред победителите в конкурса за млади оперни певци на Ла Скала в Милано. Елитното жури, оглавявано от директора на оперния театър Доминик Мейер, избра десет млади дарования, които да се обучават в Академия Ла Скала в следващите 2 години. Този конкурс през 1960 година печели и самата Райна Кабаиванска. Именно от Ла Скала започва нейната дълга и блестяща световна кариера.

Първата среща на Александрина с Райна Кабаиванска е през 2016. Тогава осемнадесетгодишната ученичка от Шумен пристига в столицата на прослушване за XVI Международен майсторски клас на Маестра Кабаиванска, организиран от Нов български университет. Кураж за тази стъпка й вдъхват вокалната педагожка от родния град Недка Телбизова и пианистката Вивиана Груданска. Безспорните вокални качества на Александрина й печелят място в класа. Завършва го успешно, участва в Гала концерта на лауреатите в Софийската опера.

Получава стипендия, с която да завърши средното си образование и да научи италиански език. Получава и заръка да отслабне, тъй като " в наши дни по световните сцени, освен даровит и гласовит, трябва и да си слаб и красив“. Година по-късно на прослушването за следващия мастерклас Александрина се явява с диплома, с основни познания по италиански и минус 20 кг. Пухкавото малко момиче се е преобразило в елегантна, одухотворена девойка с отчетливо сценично присъствие.

От 2017 до 2021, освен участие в майсторските класове в НБУ, младото сопрано учи целогодишно с Райна Кабаиванска в Музикален институт "Веки – Тонели“ в Модена. Фокусът е върху усъвършенстване на певческата техника, развитие на артистичната интерпретация и подбора на подходящ репертоар. Стипендиите за образование и пребиваване на Александрина в Италия се осигуряват от Фонд "Райна Кабаиванска“ в НБУ с партньорството на "Фантастико“, "Америка за България“ и Столична община. Една от годишните стипендии е събрана от малка група приятели - млади български предприемачи - почитатели на изкуството на Райна Кабаиванска и адмиратори на успеха на Майсторския клас в НБУ.

Успоредно с обучението си в Италия, Александрина печели награди от конкурсите "Гена Димитрова“ (Плевен) и Premio Etta e Paolo Limiti (Милано). Дебютира в зала "България“ в концерта "Тенорите на Райна Кабаиванска“, във Филхармоничния театър на Верона с концертно изпълнение на "Бохеми“ и в Театър Лучано Павароти в Модена в концерт, посветен на великия тенор. " Преживяването да съм ученичка на Райна Кабаиванска е уникално! Тя е истинска Дива и ни води по пътя към съвършенството.“ споделя Александрина.

През месец септември Райна Кабаиванска идва в София за двадесет и първото издание на Международния майсторски клас, организиран от НБУ. Прослушването на кандидатите е на 6 септември в Софийската опера. На конкурсен принцип за участие в класа ще бъдат избрани до 13 млади оперни певци. Заключителният Гала концерт, който ще чества и 30-та годишнина от създаването на Нов български университет, ще е на сцената на Националната опера на 1 октомври. Тогава ще бъдат обявени новите стипендианти на дарителски фонд "Райна Кабаиванска“ в НБУ, които ще получат възможност да продължат обучението си в Италия. Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.07.2021 г.
0
 
 
А ва малко'й тлъстошарка! Няма да играй Диздимона...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (897) 16%
Спас Гърневски (806) 14%
Д-р Иван Чомаков (549) 10%
Славчо Атанасов (1477) 26%
Иван Тотев (1508) 26%
Здравко Димитров (490) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: