ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мистериозен случай с пребити френски "разузнавачи" от български селяни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:47 / 01.11.2012Коментари (12)8631
©
Историята с мистериозните френски парашутисти, които кацнаха преди десетина дни в плевенското село Коиловци, заприлича на филма "Ало, ало". Медиите в Париж разкриха, че става въпрос за тайно учение на разведки, част от които са били заловени и пребити от местни селяни.

Парашутистите, за които първоначално се твърдеше, че са "любители на екстремните спортове", всъщност са от френската Генерална дирекция за външна сигурност.

Военнослужещи от външното ни разузнаване наскоро са имали проблеми в България, разказва списание "Мариан". В нощта на 15 срещу 16 октомври близо до село Коиловци, край град Плевен, петима френски военни са били нападнати от местни жители, тъй като са били помислени за роми крадци. Двама от тях са с леки наранявания от огнестрелни рани по краката, трети е със счупен нос. Инцидентът се е разиграл в нива с люцерна, която трима българи са пазели от набези.

Двама от френските военни са влезли в България нелегално с парашут, прелитайки с планер над границата на страната с Румъния. Някои от военните са говорили български език и са се представили като екстремни спортисти.

Според вестник "Поан" двама от французите са ранени в краката, един е със счупен нос, а останалите са успели да избягат. В крайна сметка те са били върнати във Франция на 20 октомври.

Запитан за инцидента, френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан е отказал коментар, но дал да се разбере, че става въпрос за незначителен инцидент. Генералната дирекция за външна сигурност също е отказала официално становище.

Около мястото на инцидента са намерили компютри, неопренова екипировка за гмуркане, професионален фотоапарат и много други любопитни предмети. Ранените, които са били отведени в болница, след като са поискали да се свържат с френското посолство в България, са обяснили, че са спортисти, практикуващи екстремни спортове. Те са заявили, че двама от групата са скочили от самолет над Румъния и са се приземили на 40 километра от мястото на скачането, след като известно време са се носили с планер. Те са се срещнали със своите приятели, които са влезели в България със самолет, пристигнал на летището в София.

След инцидента вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че става въпрос за обикновени туристи. Депутатът от БСП Румен Петков и кметът на с. Коиловци Красимир Иванов пък сравниха инцидента с атентата на летище Сарафово и изпратиха на 29 октомври писмо до главния прокурор Борис Велчев. Петков заяви също, че ще настоява да се създаване на парламентарна анкетна комисия по случая.

Източник: в. Стандарт








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Vicky
премахни филтъра

0
 
 
Цялата история е толкова абсурдна, че прилича на филм на Костурица. Добре, че са били селяните да ги хванат, защото нашите служби очевидно са пропуснали "акцията на разузнавачите"
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: