ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мишо Вандала: Заради лъжа, че познавам Йоско Костинбродския, ще ме гръмнат
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:38 / 29.10.2019Коментари (0)12189
©
Заради лъжата, че познавам Йоско Костинбродския и съм дал показания срещу него, ще ме гръмнат! Това проговори ексклузивно пред "България Днес" Михаил Туцов - Мишо Вандала, подсъдим за убийството на Красимир Гочев-Шмид. Шмид е първият свидетел, намерил смъртта си, след като проговаря срещу бандита Йоско от село Безден. Пропелият 34-годишен мъж е покосен от 6 изстрела от автомат "Калашников". След него е гръмнат и свидетелят Хрисим Хрисимов.

Вандала призна, че в последните седмици е чел в медиите материали, които не отговарят на истината, но заради които очаква, че може да бъде ликвидиран. Въпреки че гангстерът Йосиф Йосифов от Костинброд е в неизвестност от години и се издирва, това според Туцов не е пречка негови приближени да спретнат отмъщение.

"Страх ме е от тези лъжи! Не познавам Йоско! Не съм наркоман, нито се занимавам с наркоразпространение", изтъкна Мишо Вандала. По думите му в миналото Костинбродския и Шмид са въртели търговия с дрога зад паравана на легален бизнес с дърводобив. Соченият като душманин на Шмид твърди, че не знае как се е стигнало до разрива между двамата авери, но допуска, че са намесени цигански разправии.

Вандала се появи вчера пред Върховния касационен съд, който трябва да реши крайния изход на делото за убийството на Шмид. Противно на информацията, че му е зачислена охрана, понеже пропял, Туцов дойде в Съдебната палата единствено в компанията на адвоката си. "Както виждате, нямам гардове, не ме пази МВР. Не съм бил цвете за мирисане. Може да съм се занимавал с кражби на коли, но за мен човешкият живот няма цена. Аз имам семейство и никога не бих посегнал на човек. Искам да си изчистя името, защото ме боли. Не могат да се повдигат такива обвинения", посочи Михаил Туцов пред репортер на вестника.

Той получи 20 г. за убийството на първа инстанция, но бе оправдан от Софийския апелативен съд. Магистратите признават, че жертвата Шмид е забъркан в скандал между ромските кланове на Любо Къдравия, около когото гравитирали Йоско Костинбродския и Иван Може, а от другата страна били Ицо Папата и Шмид. Съперничеството било за контрола на пазара на дрога и проституция в района.

Според апелативните съдии убийството на Шмид не е доказано категорично чрез верига от доказателства. Те правят на пух и прах показанията на анонимен свидетел, като отчитат, че той може и да е недобросъвестен. Тайният свидетел разказал, че е бил на мястото на престъплението, скрит зад джип, и е видял екзекуторът от близко разстояние. Описанието на убиеца, което дава анонимникът, не съвпада с това на други двама явни свидетели, които също проговарят за случилото се на 20 май 2014 г. в Своге.

От Върховната касационна прокуратура поискаха връщане на делото заради нарушения, които са довели до неправилни изводи за недоказано обвинение. Не са съпоставени показанията на анонимника с тези на друг свидетел относно начина на придвижване на извършителя, смятат от държавното обвинение. Според очевидци убиецът се е оттеглил след изпълнение на задачата с особена "подскачаща" походка, която оприличават като подскоци на маймуна или сърничка. "Не е отчетено, че свидетелите са възприели деянието от различно разстояние", изтъкват от прокуратурата.

Магистратите приеха с последното решение, че походката не може да бъде разгадана. Медицинска експертиза потвърждава, че подсъдимият Туцов провлачва единия си крак при ходене заради травма от катастрофа, но той не може да бъде накаран да тича като "сърничка", за да се разобличи.

Според прокуратурата извършеният следствен експеримент потвърждавал механизма на престъплението, а убийството се доказвало и от откритите проектили. Защитата контрира, че гилзите са се появили в Сливен "от нищото" и са вкарани в националната база данни. Балистична експертиза потвърдила, че те са от убийството, но оставало неясно какво ги свързва с Мишо Вандала.

Той става заподозрян, след като си купува джип "Ауди Q7" за 30 бона дни след убийството на Шмид. Разследващите го погват, като смятат, че с парите от мократа поръчка е купено лъскавото возило. "Жена ми кара джипове от 10 години. Какво от това", коментира Туцов. Очаква се висшите магистрати да решат съдбата му до 2 месеца.

За кръвнина от 250 хиляди лева настоява детето на Шмид - Йордан. Искът на сирачето бе отхвърлен заради оправдателната присъда. Вчера адвокатът на почернените близки заяви, че подсъдимият е закован от свидетел, който е поискал анонимност, защото се страхува от разправа, а не защото е недобросъвестен. Юристът цитира балистичната експертиза като безспорна улика и смята, че думите на анонимника могат да бъдат проверени с други доказателства.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: