ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министърът на туризма: Работим, за да посреща България повече руски туристи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:16 / 08.09.2020Коментари (0)2101
©
"България участва ежегодно в панаира през последните 26 години, като тази година за първи път сме страна партньор. Това от своя страна свидетелства както за важността на изложението, така и за важността на Русия като туристически пазар и партньор за страната ни". Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова при откриването на Международното туристическо изложение "Отдих" 2020 в Москва, информират от Министерството на туризма. 

В приветственото си слово Николова заяви, че всяка година стотици хиляди руски граждани избират България за своята почивка, разпознавайки традицията, качеството и разнообразието на българския туристически продукт.

"Гостите ни от Русия предпочитат нашите златни черноморски плажове, спа и уелнес центрове, гурме, културни и исторически маршрути. Страната ни има много възможности за масов и специализиран висококачествен туризъм, което прави България атрактивна и конкурентна дестинация на четири сезона", поясни вицепремиерът Николова.

Тя обърна внимание и на факта, че пандемията от COVID-19 е оказала изключително негативно влияние върху туризма, който близо 3 месеца не функционира, поради затворени граници и наложените противоепидемични мерки, с които се ограничаваха всякакъв вид пътувания.

"Въпреки всички трудности, с прилагането на навременни противоепидемични мерки за ограничаването на заразата и на икономически мерки в помощ на туристическия сектор, България е готова да приеме гости от Русия, като една сигурна дестинация в контекста на продължаващата криза около коронавируса", заяви Николова. Министерството на туризма усилено работи за възстановяване на туристическите посещения с Русия, което е цел и за двете страни.

"Международното туристическо изложение Отдих 2020 предоставя чудесна платформа, чрез която да се запознаете с туристическия потенциал на страната ни и бих искала да Ви поканя на нашия щанд да преоткриете България", обърна се към всички гости министърът на туризма на България и изрази убедеността си за интересни и продуктивни срещи с участниците в изложението в търсене на нови възможности за подобряване на сътрудничеството и партньорството в областта на туризма.

Марияна Николова откри изложението заедно със Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация.

"Отношенията между България и Русия се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения между двата народа. Между държавните институции на България и Русия, както и туристическия бизнес на двете страни, има установени много добри традиции, изграждани с десетилетия. Важно е да се възстанови туристопотокът между двете страни. Искам да благодаря на руската федерация, че участваме като страна партньор на "Отдих" 2020 г.". Това каза Николова при среща с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Зарина Догузова.

"Много се радвам да ви посрещна в Москва, след толкова месеци на карантина. Надявам се взаимоотношенията между страните да се развиват и взаимноизгодното сътрудничество да продължи. Туризмът е много важно направление в икономиката, важно е хората да пътуват", каза Догузова.

"Връзката между двата народа е историческа. Човек, когато пътешества и посещава дадена страна, той научава традицията и бита ѝ. Туризмът е направление, от което зависят над 50 направления и затова е приоритет за нашата държава. Страната е открита за диалог и обмяна на опит", категоричен бе ръководителят на ФАТ.

Николова подчерта, че продължава активната и успешна работа по подписаната през м. март 2019 г. Програма за съвместни действия в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономическото развитие на Руската федерация (2019-2021 г.). и редовно се провежда двустранната работна група в областта на туризма.

Министерството на туризма предприема редица стъпки, за да може България да посреща повече руски туристи. Съвместно с Министерството на външните работи успяхме да въведем облекчения в процедурите за издаване на визи, каза г-жа Николова. Целта е визите да се издават в много кратки срокове поради интереса на руските граждани към т.нар. "last minute" почивки. Визи се издават в 59 изнесени центъра в Руската федерация, като процедурите са ускорени максимално. В консулските служби на България в Русия са акредитирани само тези руски туроператора, които отговарят на изискванията за работа на руския туристически пазар, като обменът на информация и сътрудничеството с Федералната агенция по туризъм и "Турпомощ“ е непрекъснат.

Голямо признание за важността на страната ни за руския туристически сектор е продължаването на асоциираното членство на Националното представителство по туризъм на България в Асоциацията на руските туроператори (АТОР). Министерството на туризма има отличното сътрудничество с отговорните за туризма руски институции, не само с федералния център, но и с администрациите и бизнеса от руските региони, обърна внимание вицепремиерът Марияна Николова.

"Готови сме на сътрудничество и диалог в името на двустранното сътрудничество. За първи път в Русия туризмът се поставя на първо място като най-важна цел за възстановяването на икономиката. Готови са да поддържаме контакт и да подпомагаме туризмът да се развива", заяви още Догузова.

"Бих искала да Ви уверя, че Министерството на туризма ще продължи да работи България да се реализира все по-успешно като целогодишно туристическо направление на руския пазар. В условията на продължаващата пандемия от COVID-19 е от ключово значение да продължим нашето ползотворно сътрудничество. В момента, в който границите между нашите две страни се отворят, България е готова да посрещне своите руски гости като сигурна туристическа дестинация, в контекста на продължаващата пандемия от коронавирус", подчерта Николова.

"На фона на световната карта от увеличаващи се случаи на заразени с коронавирус, България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация, принос за което в голяма степен имат навременните и строги противоепидемични мерки, взети от Правителството на Република България", заяви тя.

По време на срещата бяха обсъдени съвместни действия с цел увеличение на броя на туристите между двете страни; активизиране на доброто двустранно партньорство между туроператорите на двете страни; възможностите за оказваме съдействие на туристите, които се намират на територията на съответната страна; сътрудничество в областта на осигуряване на безопасност по време на престоя на туристите на територията на съответната страна, особено при организацията на детския отдих; двете страни да продължат да работят за активизиране на контактите между учебни заведения, като вече има редица университети и институти в Москва и регионите и в България, които обучават кадри за туристическата индустрия и си партнират в учебния процес, обмена на студенти и кадри в областта на туризма, уточняват от Министерството на туризма.

Вицепремиерът Марияна Николова отправи покана към ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, г-жа Зарина Догузова да посети България и да участва в предстоящия Българо-руски туристически форум, през последното тримесечие на 2020 г. или началото на 2021 г., посветен на оздравителния и балнео туризъм след глобалната пандемия от COVID-19, който ще се проведе в рамките на подписаната между министерството на туризма и Федералната агенция по туризъм Програма за съвместни действия.


Още по темата: общо новини по темата: 463
25.08.2021 »
18.08.2021 »
04.08.2021 »
13.07.2021 »
12.07.2021 »
10.07.2021 »
предишна страница [ 1/78 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: