ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министърът на правосъдието в Пловдив: Няма да се закриват съдилища - никъде и николко!
Автор: Цвети Тончева 15:25 / 29.06.2021Коментари (1)3226
© Plovdiv24.bg
Проблемите в местата за лишаване от свобода са хронични, от много години, във връзка с действия, които засягат лишени от свобода, каза в Пловдив министърът на правосъдието в служебното правителство Янаки Стоилов, предаде репортер на Plovdiv24.bg 

Другият голям проблем, според него, е проблемът с обществените поръчки. Но този въпрос няма да се реши толкова бързо, тъй като е ангажирана Държавната финансова инспекция, а тя е натоварена с проверки в други ведомства, където разходите са за стотици милиони. "Но така, или иначе е необходимо значително да се подобри досегашната практика, защото голяма част от обществените поръчки най-малко са нецелесъобразно изпълнявани, те са свързани с оскъпяването на храната и други стоки за лишените от свобода. Но това се решава на централно ниво и потребителите на място са потърпевши. Това са процеси, които трябва да се решат и след мандата на служебното правителство, добави Янаки Стоилов.

"Аз председателствам заседанията на ВСС, но не определям неговите членове и не определям волята на членовете му", каза още Стоилов. По необходимост трябва да работя с този състав и когато има сигнали и проблеми, аз трябва да ги поставям пред тях. Янаки Стоилов даде пример с преводачи, за това, че повечето от тях работят по заявка от фирми. Той ще сезира ВСС по този въпрос да обърне внимание на различните съдебни институции.

"Получих информация от ръководителите на специализираните органи – Специалното наказателно правосъдие и ще изготвим анализ, а ВСС трябва да подготви отговор на поставените въпроси за специализираните съдилища", добави Стоилов.

Той коментира и въпроса за Банката за развитие, като каза, че тя се подчинява на закона на кредитните институции. Според Стоилов магистратите правят разграничение между специални и общи норми, а съдът е независим в решенията си. "Но ние ще направим сигнал за това как е правено разпределението на делата между съдиите, защото е ограничен кръга на хората, между които се прави подбора", каза министърът. 

"Темата за мястото на прокуратурата е спорна", коментира още правосъдният министър. "По-добре е прокуратурата да бъде в съдебната власт, за да не бъде под влияние на политическата власт. От друга страна, трябва да се прави разграничение между съдии и прокурори и те да бъдат независими при изпълнение на своите процесуални функции.

Не би трябвало специфичната структура на прокуратурата да отнема действието на отделните прокурори в предавателното следствие. Това са все въпроси за следващото НС. Главата за съдебната власт е най-променяната глава на конституцията и досега не е постигнат кой знай какъв напредък.  Затова, ако нещо се прави, то трябва да е задълбочено и да не се пренебрегват практическите мерки.

"Сега няма да се закриват съдилища - никъде и николко!", добави още министърът.

"Някъде ще се наложи преструктуриране, но това трябва да се прави по изключение, като не се засегне достъпът на гражданите до правосъдие. Дискусията трябва да се продължи след избора на правителство. Да се поднови. Според мен част от неблагополучията се дължат на това, че редица хора от съдебната власт са заживели с чувството за самодостатъчност, тези които се занимават с нейното управление, а не само поради това, че го изисква законът. Но такава е управленската логика. Подобни решения не могат да се вземат без министъра на правосъдието, правителството и другите институции, защото те изискват промени в законодателството във формата на проекти".

"Засега няма да се закриват николко съдилища и никъде", каза отново министърът. А по-нататък ще зависи от това какъв модел на съдебна карта ще се приеме след нова дискусия и тогава ще имате отговор на този въпрос. Районните съдилища у нас са над 50, които трябваше да се закрият, да се преобразуват в териториални отделения, но това няма да стане в следващите месеци", категоричен е Янаки Стоилов.

"И аз самият съм категорично против това районните съдилища да бъдат премахнати като първоинстанционни. Там трябва да продължи пълноценна дейност и да се прецени в отделните области и общини какви решения по-нататък да се вземат. За мен е добре в две, или три области да се въведе експериментално следващият модел. За сега не може ВСС да вземе решение да се променят седалищата и да има реорганизация на съдилищата, такова предложение не е постъпило", добави министър Стоилов.

Plovdiv24.bg излъчи на живо изявлението на служебния министър. Ако желаете да бъдете уведомени при бъдещи излъчвания на живо, абонирайте се за нашия канал в Youtube Plovdiv24.bg или ни последвайте във Фейсбук: Plovdiv24.bg новини.



Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (887) 16%
Спас Гърневски (796) 14%
Д-р Иван Чомаков (546) 10%
Славчо Атанасов (1459) 26%
Иван Тотев (1495) 26%
Здравко Димитров (488) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: