ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министърът на енергетиката: Реализацията на АЕЦ "Белене" ще увеличи енергийната сигурност
Автор: Стоян Маджиров 10:54 / 05.06.2019Коментари (45)6109
©
"Реализацията на АЕЦ "Белене“ ще увеличи енергийната сигурност не само в България, но и в целия регион. Това е добра възможност да се реши важният въпрос, свързан с прехода към нисковъглеродна енергетика – трайна тенденция в целия Европейски съюз.“ Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри международната конференция "Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност" в гр. Варна днес. През тази година на традиционното събитие се обсъжда ролята и бъдещето на ядрената енергетика във връзка с безопасната и надеждна експлоатация на ядрени съоръжения, както и постигането на целите на нисковъглеродна икономика.

"Ядрената енергетика е ключов отрасъл на българската икономика, от стратегическо значение за енергийната сигурност на страната и на целия регион", допълни министър Петкова. Пред участниците във форума тя припомни напредъка по процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене“ и изрази надежда, че тя може да приключи успешно в съответствие с определените от Народното събрание параметри. Поканата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" е публикувана на 22 май 2019 г., в Официален вестник на ЕС. Срокът за получаване на заявления за участие в процедурата е 90 дни, а срокът за приключване на процедурата е 12 месеца. Петкова поясни, че поканите за участие до потенциални инвеститори вече са изпратени. «Уверена съм, че България ще продължи успешното развитие на ядрената енергетика като гарант за националната, регионалната и европейската енергийна сигурност», посочи още Петкова.

Тя изтъкна и икономическата роля на проекта за създаване на нови работни места за висококвалифицирани специалисти и развитието на региона.

Развитието на ядрената енергетика е един от най-важните приоритети на правителството в енергийната сфера, изтъкна Петкова и припомни свършеното до момента за изпълнението на този приоритет: удължаването на живота на пети блок на АЕЦ «Козлодуй» и изпълнението на мерките за шести блок.

По думите на енергийния министър, правителството ще продължи да полага усилия за развитие на ядрената енергетика, защото тя осигурява енергийна сигурност, чиста и беземисионна енергия на достъпни цени.


Още по темата: общо новини по темата: 130
11.10.2023 »
07.10.2023 »
11.07.2023 »
11.07.2023 »
11.07.2023 »
10.07.2023 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не знам за какво спорите. Не може ли просто да купим от Франция АЕЦ? Мани ги тея веита меиа тецове слънчеви батерии и такива помии. По-евтино и чисто от АЕЦ няма.
Aнонимен
на 05.06.2019 г.
-3
 
 
Тук пишат много неграмотници и руски подлоги, които се опитват да ни убедят, че имаме нужда от данък Русия. Ами не! Нямаме! Но Боко е отколешен руски слуга и изпълнител на руските интереси у нас. Изсипа им един куп пари за ненужни и остарели реактори. Иска да им даваме и десетилетия напред за поддръжка, обработка на гориво и т.н. А ние имаме огромен излишък от енергия и нямаме никаква нужда от нови мощности. Достатъчно енергия се произвежда от соларни и вятърни паркове, ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове. И не-не ми казвайте, че зелената енергия е скъпа, колкото и да поскъпне пак ще ни е по-евтина от това, което ще ни накарат да плащаме на руснаците, ако се загробим с Белене. Да не говорим за най-важното...сигурността.
+1
 
 
Още едно условие трябва да има - политиците прокарващи този проект и поддръжниците да бъдат настанени за постоянно в най-близкото населено място до сметището за ОЯГ. Технологията по съхранение е безопасна и не би трябвало да има проблем.
-2
 
 
браво на тази женичка ..... успя до голяма степен да спре безумията на руската мафия в България та имаме "само" около 4 милиарда загуба до сега :) браво теменужке :)
-3
 
 
Енергийната сигурност на каква цена ? По голяма сигурност от това да направиш жителите си по малко енергийно зависими...няма. Има достатъчно мерки,които са по евтини и ефективни от скъп проект за АЕЦ.Но модерната енергетика за соц.енергетиквеници е табу.Нуждаят се от големи и скъпи проекти за да имат излаз на рушвети и комисионни.Накрая цената за тази енергийна сигурност я плащат потребителите.Вместо да зависят от по малко енергия и част от нея да идва в дома им директно от покрива те ще трябва да плащат за нещо ,което е технология над 50 г. И най важното доказано опасна.
-1
 
 
добре че бойко им спря далаверите на раснаците и техните български подлоги и лакеи .... така щяха да ни заробят с гоцйевият шлем че трябваше да закриваме държавата :) ..... всички червени боклуци да си вземат алошата под мишница и прав им път към сибир :) ..... тъкмо да видят колко е средната работна заплата там :)
-2
 
 
Хората по света затварят атомни цетрали и се ориентират към възобновяеми източници ние ще строим атомна централа за която платихме само 1.17 млрд. лв неустойки, но щом народа иска... така и вълкът ще се облажи и агнето ще си мисли че е цяло, поне докато не му дойде сметка за ток с 23% по висока от сегашната но като гледам тенденцията да се покачва тока всяка година лятото (когато хората са на почивки за да няма много протести) докато я построят тези 23% може да станат отрицателни и тогава някой ще си кажат виждате ли по-евтино е...така се прави.
0
 
 
най голямата баница на червените боклуци :) до тук само имаме 4 милиарда платени и два остарели реактора които нямаше да ги имаме ако пелтека стойнев не беше платил тихомълком една измислена сума пари на раснаците което даде причина на арбитража да отсъди в тяхна полза :)
-2
 
 
ами още малко им остава и нацяло ще поумнеят.тои живота на Козлодуй си изтича ,а скъпия вносен ток ще свали всяко едно правителство завинаги от власта
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: