ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министър Вълчев подкрепи "Бизнесът за Пловдив" за създаването на клъстер в областта на иновациите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:41 / 21.09.2019Коментари (0)8171
©
"Две са основните системи, които правят държавата – образователната и правосъдната“. Така председателят на СНЦ “Бизнесът за Пловдив“ инж. Атанас Рогачев откри срещата на Сдружението с просветния Министър Красимир Вълчев днес в Пловдив. На нея присъстваха Здравко Димитров Областен Управител на област Пловдив, Стефан Стоянов – зам. кмет по образованието, Димитър Лазаров – депутат от ПП ГЕРБ. Новите технологични линии и най-съвременните машини, които бизнесът внедрява да станат и учебно поле, предлагат от Сдружението. Пловдив е пионер в дуалното образование, а "КЦМ“, "ТЕД“ , "Атаро Клима“ са част от компаниите, членове на "Бизнесът за Пловдив“ с добър опит, който може да бъде следван .

"До момента над 200 деца са добили практически умения по дуалната система. В пловдивска област има 27 професионални гимназии и ако зад тях застане сериозен бизнес с добри програми, с опитни експерти и се отворят производствата за адекватно и приложимо обучение – след години ще имаме друга картина“ – подчерта Стефан Стоянов.

На срещата "Бизнесът за Пловдив“ представи идеята си за развитие на клъстер в областта на иновациите в партньорство с университети, средни училища, общински и държавни организации. Структурата и целите на клъстера са в синхрон с националната концепция за пространствено развитие, която цели и преодоляване на регионалните диспропорции. Поставен бе и  въпросът  за комерсиализирането на науката и по-тясното й взаимодействие с реалното производство. Висшите училища да започнат да работят по проекти, които са важни за икономиката, за обществото, като държавата ще стимулира в максимална степен политиките на свързаност. Образователната система трябва да бъде отворена за повече специалисти от бизнеса – това са част от мерките, споделени на срещата от министър Вълчев. "IT бизнеса преподава в училище“ е една от новите идеи на МОН, при която се предвижда утвърдени имена от бранша да влизат периодично в класните стаи и да запознават децата с актуални за тях теми от IT сферата. Друг важен въпрос, който трябва да търси решение на местно ниво е интеграцията на деца в затруднено положение.

"Най-добрите образователни системи са тези, в които най-добрите ученици стават предимно учители. Респективно най-технологично развитите държави са тези, в които най-добрите ученици стават инженери.“ Това е целта и на преструктурирането на системата на висшето и професионалното образование.“ – подчерта министър Вълчев. Увеличен е приема, отпуска се допълнително финансиране и стипендии за инженерните специалности и в професионалните училища. Министър Вълчев изрази подкрепа за развитието на клъстера, представен от "Бизнеса за Пловдив“ и готовност за следващи срещи с всички участници в проекта.

"Всеки нов инвеститор, който идва е направил проучвания за работна ръка, за образователни центрове за подготовка за кадри и първите му въпроси са свързани с това“, сподели Здравко Димитров и допълни: "Пловдивска област, която е една от най-бързоразвиващите се, изпитва остра нужда от квалифицирана работна ръка. И пътят е само един – общи действия и програми с бизнеса, научните центрове и училищата. Всички сме убедени, че само образованието и квалификацията, въплътени в човешката личност движат развитието. Пловдив е най-стария жив град в света и неговото бъдеще е в икономика, основана на знанието.“







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: