ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министър Пулев отличи световен лидер в роботизираната хирургия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:36 / 30.03.2023Коментари (0)1767
Служебният кабинет показва отличен дух и екипност до края. В условия на максимална приемственост с ясна политическа воля и приоритети успяваме да печелим заедно. Министерството на иновациите и растежа заработи на пълни обороти. От началото на мандата сме подкрепили 28 приоритетни инвестиционни проекта на стойност почти 400 млн. лв., по които са създадени приблизително 2 000 нови работни места. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на официалната церемония "Инвеститор на годината“ за 2022 г., която отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас, през изминалата година. Събитието се организира за седемнадесети път от Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Министър Пулев отличи световния лидер в роботизираната хирургия "Интуитив Сърджикал България“ ЕООД с наградата за "Инвестиция в иновативен бизнес“. Компанията инвестира над 80 млн. лв. в изграждането на най-съвременна производствена база в Първомай и ще разкрие над 100 нови работни места. Производителят на роботизираната помощ "Da Vinci“ е със седалище в Сънивейл, Калифорния, като хирурзите по света са извършили повече от 12 милиона хирургични процедури, използващи системите "Da Vinci“ на "Интуитив“. Наградата получи управителят на компанията Жан-Ив Ремон-Декуня-Кастел.

На церемонията Пулев посочи още, че Министерството е заработило освен за инвеститорите, но и за малкия и средния бизнес и за предприемачите. "Продължаваме да бъдем най-активното ведомство от гледна точка на развитието на Плана за възстановяване и устойчивост. Успяхме да помогнем по две процедури от него – за "Технологична модернизация“ и "ИКТ решения и киберсигурност“, на първите почти 2500 микро-, малки и средни предприятия от всяка област в страната“, изтъкна той. Пулев подчерта, че за предприемаческата екосистема у нас са осигурени и приблизително 600 млн. лв. под формата само на дялови инструменти. "Вече се отварят нови фондове за дялово инвестиране в системата на Фонд на фондовете“, допълни той.

Голямата награда за "Инвеститор на годината“ за 2022 г. получи "Алкомет“ АД – най-големият производител на алуминиеви валцови и пресови продукти у нас. Тя беше връчена от Президента на Република България г-н Румен Радев на г-н Фикрет Индже, мажоритарен собственик на компанията.

Над 50 компании от всички сфери на икономиката бяха номинирани за участие в тазгодишното издание на конкурса.

В категория "Инвестиция на зелено“ победител стана "Интърнешънъл Арморд Груп“ за инвестицията си в завод за бронирани машини в Бургас. Тя беше връчена от домакина на събитието Богдан Богданов, Изпълнителен директор на БАИ.

В категорията "Устойчив бизнес“ беше отличена "Карлсберг България“ АД, за разширение на завода си в Благоевград, а наградата връчи зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов. Втора и трета награди в тази категория получиха "Либхер Хаусгерете Марица“ ЕООД и "Теклас България“ ЕАД. Те бяха наградени от министъра на отбраната Димитър Стоянов и министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Наградата в категория "Инвестиция в човешки капитал" връчи вицепремиерът по социални политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров на фирмата "Роберт Бош“ ЕООД.

"Инвестиция в разширяване на бизнеса" връчи Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията, на доставчика на авточасти "Витте Аутомотив България“ ЕООД за инвестицията в завода на компанията в Русе.

Награда от министъра на електронното управление Георги Тодоров за успешен стартъп получи "Ампеко" ООД, а в категория "Община с най-много инвестиции“ първо място получи Бургас. Наградата връчи министърът на туризма Илин Димитров.

Тази година за първи път бяха присъдени и награди в категории "Будител“ и "За национална кауза“. В първата бе отличен Институтът за компютърни науки и изкуствен интелект и технологии /ИНСАИТ/, като наградата връчи зам.-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова. Втората получи платформата "Bulgaria wants you“, които подпомагат завръщането на българите от чужбина и работят за задържането на таланти в страната. Наградата бе връчена от зам.-министъра на външните работи Велислава Петрова.

На тържествената церемония присъстваха и представители на местната власт и на дипломатическия корпус, бизнес- и работодателски организации, двустранните търговско-индустриални камари и др.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (905) 16%
Спас Гърневски (809) 14%
Д-р Иван Чомаков (550) 10%
Славчо Атанасов (1489) 26%
Иван Тотев (1519) 26%
Здравко Димитров (504) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: