ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министър Николова: Всички сме еднакво долу!
Автор: Пламена Николова 14:23 / 31.07.2020Коментари (1)3812
© Plovdiv24.bg
"Всички в туристическия бранш сме еднакво долу. Трябва да се хванем за косите, да се издърпаме, за да се изправим и спасим!" Това коментира днес след среща в к.к. Златни пясъци вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, предаде репортер на Varna24.bg

Ето какво още заяви министър Николова:

"Последната седмица проведох поредица от срещи с представители на туристическия бизнес по Черноморието, а преди това и с редица национално и регионално представени организации на бранша.

Изводът от всички тях е един - никога досега секторът не е бил поставян на колене, както това се случи заради пандемията. Щетите са огромни и те трудно могат да бъдат преодолени. Но един от възможните начини за намаляване на последиците е представителите на различните сегменти от бранша да седнем на една маса и сами да си помогнем. Затова след многото дискусии взехме заедно решение да бъде създаден Консултативен съвет към вицепремиера и министър на туризма.

Предвиждам да бъде съставен в началото на септември, като ще има няколко основни цели в работата си.

Основен фокус ще е в най-кратки срокове да бъде разработен екшън план за подготовка на зимния сезон. Важно е възможно най-рано да бъдат посочени конкретни и работещи мерки за подпомагане на бизнеса, как да привличем туристи в основните ни зимни курорти и как да гарантираме безопасна и здравословна среда за туристите.

Друг важен акцент ще е незабавната работа по рекламна стратегия за дестинация България. Нужно е да се набележат маркетингови инициативи, които да се фокусират върху популяризирането на нишовите туристически продукти, като СПА, балнео, селски, еко, винено-кулинарен и други видове туризъм. Очакванията са, че именно такива услуги ще стават все по-предпочитани, тъй като всички анализи сочат, че социалната изолация ще се запази още дълго време. А туристите ще търсят продукти, различни, от познатите досега, при които няма голямо струпване на хора на едно място.

По време на разговорите ми с бранша от тяхна страна бе откроена необходимостта страната ни отново да участва в регионалните туристически борси в Европа, на които да се акцентира върху по-малко познатите ни продукти.

Още от сега трябва да започне подготовката за летен сезон 2021 година. В момента секторът у нас и на световно ниво преминава през най-голямата си криза и възстановяването ще продължи и през следващите години. Добре е възможно най-рано да очертаем конкретни стъпки и дейности, които да насърчат пътуванията на българите у нас, да привлекат повече чуждестранни туристи и да подпомогнат развитието на един от водещите икономически сектори за Българската икономика.

Настоящата световна криза ще има траен ефект върху туристическия сектор, който има един от най-големите приноси в брутния вътрешен продукт на страната.

България не е и няма да бъде изолиран случай от световния процес. И всяко твърдение, че последиците могат да бъдат преодолени за година или две е несериозно.

Днес ние виждаме реалния резултат от пандемията и това е тъжно. Много хора пострадаха, много бизнеси са на ръба на оцеляването.

Колкото и да е тежка ситуацията, сега е моментът да заrърбим различията си, да превъзмогнем важността си, и да изработим план как да се спасим сами. В сегашната ситуация няма "важни" и "по-важни" сегменти от туристическия сектор. Всички сме еднакво долу и заедно трябва да се издърпаме за косите, за да се спасим.

Нямам амбицията да правим огромни стъпки за излизане от кризата, искам да начертаем заедно малките и работещи такива - за година, след това за още една и спрямо постигнатото, да намираме стабилните основи, които да градим, за да вървим напред.

И тук не трябва да имаме илюзии, че след две или три години туристическият сектор ще изглежда по начина, по който го познавахме. Не. Много представи и навици ще бъдат променени и само гъвкавите и адаптивните, ще успеят. Колкото повече сме единни и се подкрепяме, толкова повече заедно ще успяваме.

От няколко години насам се наблюдава устойчивата тенденция за туризъм, който зачита традициите, екоситемите и се противопоставя на бетонирането на бреговите ивици. Настоящата криза катализира тези трендове и все повече започва ориентация от масовия туризъм към нишовия. Тук България има много какво да предложи като туризъм - планински, велотуризъм, СПА, винен, исторически, религиозен, селски, фестивален, атракционен, зелен, екстремен и пр. Можем да очакваме, че и морската почивка ще бъде различна: ще се търси съчетание на различни форми на активна почивка със здравословни СПА процедури. Както и по- динамичен вариант на лятна ваканция: море и опознаване на местните традиции или културно-историческото богатство на страната ни.

Кризата е възможност и аз предлагам да се възползваме по най-добрия начин от нея. Българските туристи са едни от най-обичаните в южните ни съседки. Тази година българското Черноморие и зелените ни планини са за българите. Сега е моментът и вие, и ние да покажем на сънародниците ни, че са важни за нас, желани, чакани и ухажвани туристи.

От здравословна гледна точка освен тази, вероятно и през следващата година туристите в световен мащаб ще избягват голямата концентрация на хора на едно място или прекалената физическа близост. Туризмът, особено планинският, има възможност да се развива чрез планинско колоездене, преходи, наблюдения на животни и птици в биорезервати, използване на възможностите за туризъм, които предлагат нашите пещери, както и други от така наречените "зелени опции".

Въпреки че световната здравна перспектива все още е неблагоприятна, ние насърчаваме българите да планират ваканциите си тук, в България.

Искам да споделя с вас и още една възможност, която заслужава внимание. В свой доклад парижкият институт Монтен говори за дигитална революция във френския туризъм. Според тяхно проучване 54% от американските туристи във Франция заявяват, че са повлияни в избора си на дестинации от снимки или видеоклипове, публикувани в социалните мрежи. 40 на сто от същата тази група след това споделят своите снимки и туристически опит в същите социални мрежи. Този извод е много показателен за посоката, в която се развива туризмът. Дигиталните технологии дават възможност на съвременните туристи да намерят своите индивидуални маршрути и оферти.

Затова, според мен, дигитализацията на туристическите услуги може да позволи по-добро разпределение на потоците от туристи и да популяризира дестинации, които все още не са толкова известни.

И това е само един пример от всичко, върху което трябва да мислим заедно, за да изведем туризма от пандемичната икономическа криза. На вас се падна времето, в което понятието "традиционен" туризъм трябва да бъде изпълнено с ново съдържание. Предизвикателството е огромно и с общи усилия трябва да се справим по най-бързия и успешен начин с него.

Предлагам туристическият сектор да излъчи свои представители в съвет под мое ръководство, която да изработи екшън план за зимния сезон и стъпки за всеки следващ летен сезон.

На първо място държа да благодаря на всички хотелиери и ресторантьори, които въпреки изключително тежките времена отвориха своите обекти, задържаха своите служители на работа и оказват туристическата услуга на желаещите. Благодаря и поклон за усилията да не оставят сектора да загине напълно. Благодаря и за подадената ръка заедно да търсим решенията.

Какво направихме до момента: От вчера туроператорите вече могат да кандидатстват за държавната помощ от 35 евро. Всички необходими документи, както и насоки за подаване на заявления са качени на официалния сайт на Министерството на туризма. Благодарение на бързата реакция, в изключително кратки срокове, в рамките на няколко дни бяха разработени и одобрени необходимите формуляри, с което се оптимизира и времето, в което желаещите ще могат да се възползват от субсидията.

Изключително важно е тази мярка да подпомогне освен това лято и предстоящия зимен сезон, но и сезоните през 2021 и 2022 г., за да се възстанови изцяло най-засегнатият сектор, заяви още министърът. Тя посочи още, че за държавната субсидия са заделени 55 млн. лв. от държавния бюджет, а анализите показват, че мярката ще доведе до 400 хил. нови туристи.

Помощта се предоставя на туроператори, които използват въздушни превозвачи с оперативен лиценз за изпълнение на чартърни линии до нашата страна с цел туризъм. Субсидия се отпуска за всяка заета седалка за всеки полет, като капацитетът на самолета не е по-малко от 100 места. Всички туроператори, независимо от тяхното местонахождение, да ползват услугите на въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз, издаден в Република България или друга държава член на Европейския съюз, или страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария или трета страна.

Схемата за държавна помощ обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември 2020 г. и представлява първа фаза от антикризисната мярка. Полетите, които ще се извършват през периода от 01.01.2021 г. до 14 май 2022 г. ще са предмет на нова нотификация. Максималният размер по схемата за държавна помощ не може да надхвърля 800 000 евро на предприятие по фаза 1 под формата на преки безвъзмездни средства, като всички използвани стойности трябва да бъдат в брутно изражение, т. е. преди приспадането на данъци или други такси.

Вчера Народното събрание направи поредните облекчения, свързани с нашия сектор - като с окончателно решение ДДС за туроператорите беше намелен на 9%, мярката е временна и ще действа от 1 август тази година до 31 декември 2021 г. ДДС беше намален и за нискоалкохолните напитки - бира и вино да края на следващата година.

Работодателите от сектор туризъм могат да се възползват социалната мярка 80:20, за да задържат своите служители на работа.

Хотелиери предложиха 2 обекта за карантиниране на туристи в Слънчев бряг и Златни пясъци. За курорта Златни пясъци представителите на бизнеса определиха хотел "Златен рог", който е с капацитет 120 стаи. В Слънчев бряг беше посочен хотел "Дел Мар" с около 30 стаи. Предстои експерти да проверят местата за настаняване и да ги потвърдят, ще бъдат договорени и финансовите параметри.

Водим преговори с Министерството на финансите това да бъде за сметка на държавата. Идеята е от бюджета да се поемат разходите както за нощувки, така и изхранването по време на принудителния престой. Искам да подчерта отново, че към момента в курортите ни няма нито един потвърден случай на турист с положителна проба за COVID-19.

В допълнение правителството направи важни стъпки да отвори границите на страната ни за традиционните туристи от Молдова, Северна Македония, Кувейт, Сърбия, Израел, Албания, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора. Те ще бъдат допускани в страната срещу PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в България.

В края на деня вчера бе издадена нова заповед за облекчаване влизането на украински туристи в България, защото тази страна има потенциал за голям приток на посетители у нас и повече приходи за сектора. С нея отпада изискването за представяне на 72-часов PSR тест. Мярката ще важи за всички украински граждани, не само за туристи, и припомни, че в Украйна се намира и най-голямата българска диаспора. Връзките между двете страни в туризма имат дълги и добри традиции.

През миналата година Украйна е заемала шесто място в класацията за входящ туризъм у нас с над 471 хил. посещения на нейни граждани, реализирали ръст от 24 на сто спрямо 2018-а. Сега коронавирусът ни изправя през сериозни изпитания, но мерките на правителството ще насърчат двустранния обмен на туристи", коментира министър Николова.

Повече вижте във видеото!



Още по темата: общо новини по темата: 463
25.08.2021 »
18.08.2021 »
04.08.2021 »
13.07.2021 »
12.07.2021 »
10.07.2021 »
предишна страница [ 1/78 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Каквото е лятото така ще е зимата и за във бъдеще ще е така , като се научите на обноски и уважение , може човек и да си помисли ,но не е сигурно.Цялата беда си е ваше изобретение.Волът рови и на гърба си го хвърля ,ето това сте вие ,нужно е да банкрутирате да фалирате и тогава които са умни и можещи народа ще реши.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (908) 16%
Спас Гърневски (813) 14%
Д-р Иван Чомаков (551) 10%
Славчо Атанасов (1496) 26%
Иван Тотев (1523) 26%
Здравко Димитров (508) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: