ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Менюто в затворите е доста по-богато от това в болниците
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:09 / 12.10.2021Коментари (0)1870
©
Менюто в местата за лишаване от свобода у нас е три пъти по-богато и по-грижливо подбрано, отколкото в повечето болници в страната. Това показа проверка на "Монитор“. Наш екип сравни седмичното меню за обяд на затворниците в София, лежащо болните в столична болница и на учениците от обикновено софийско школо. 

Резултатът е, че най-добре се хранят лишените от свобода, като пандизчиите, освен че получават повече и по-питателна храна, тя е съобразена и със здравословното им състояние. Проверката показа, че затворниците получават дневния си порцион, разпределен на три части – закуска, обяд, включващ супа, основно ястие и десерт, и вечеря от ястие и десерт. Храната пък е разделена в 5 групи, съобразени със здравословното им състояние и предпочитанията дали са вегетарианци или не.

Така петте групи са – обща, язвена, диабетна, чернодробна и въглехидратна. Всяка порция за затворниците е около 300 грама, само десертът е 150 г. Хлябът пък е на корем, като насъщният се поставя в общ панер, от който всеки лишен от свобода сам си взема колкото иска. От седмичното меню се вижда още, че изцяло постно е само менюто в петък.

Не така розово е положението в лечебниците у нас. Проверка в столична болница показа, че там пациентите за цял ден получават също три пъти храна, но тя не е толкова богата като при затворниците. Сутрин болните получават кифла или попара, на обяд имат едно основно ястие, което е задължително с месо, а вечер – още едно ястие, но задължително постно. Хлябът е по 1 филия с обяда и вечерята. Разнообразие в менюто, съобразено със здравословните проблеми на пациентите, няма. Ако някой не може да яде определени храни, просто разчита на кетъринг от близки и роднини. По информация подобна е ситуацията почти във всички лечебни заведения у нас, като рядко се случва на места да се изготвят отделни менюта, съобразени със здравословното състояние на пациентите.

Според неофициална информация един храноден на пациент струва под 3 лв. Всяка болница сама си избира кетъринга, както и менюто, което е според цената. В затвора пък стойността на храната е почти двойно по-висока – около 6 лв. 3,60 лв. или по 1,80 лв. за обяд и за вечеря е държавната субсидия за студентите, които решат да хапнат в стола. Подпомагането храненето на децата от подготвителните групи и учениците от начален етап пък е 94 стотинки. Разликата обаче е, че студентите се налага да доплащат за своя обяд или вечеря, докато малчуганите получават своите закуски изцяло безплатно. За обяд обаче изхранването се поема от родителите, които могат да платят за купон от стола или да дадат нещо за хапване от вкъщи. Сумата, която обучаващите се във висшите учебни заведения доплащат, варира спрямо стола, в който хапват. Те могат да избират между един или няколко вида супа, основни ястия като мусака, пиле с ориз, шницели с гарнитура или за десерт имат плод или кремче.

За учениците няма избор, а целият клас хапва една и съща закуска. Обичайно това са кифли, баници или намазани филии. В стола на държавните училища в София пък храната се плаща от родителите и обичайно стойността му е около 3 лв. Менюто всеки ден се състои от супа, основно ястие, десерт и филийка хляб. Заради COVID мерките вече в стойността се добавя и цената на опаковките, тъй като в повечето случаи децата получават храната в училищната си стая и се хранят там, за да не се смесват с други паралелки. Принципът при изхранването пък е, че ако супата е постна, яденето е с месо или обратното. Порциите пък са двойно по-малки от тези на пандизчиите.

В училищата и детските градини има и безплатно подкрепящо хапване по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". През учебната 2021/2022 по схема "Училищен плод“ плодове и зеленчуци ще получават 414 644 деца от подготвителните групи и начален етап от 3 189 училища и детски градини. По схемата "Училищно мляко“ млечни продукти ще се раздават в 3214 учебни заведения, в които учат 403 672 деца. Тази година освен конвенционално произведени пресни плодове, зеленчуци и мляко и млечни продукти, на децата ще се доставят и биологични продукти. Децата във всички учебни заведения, прилагащи училищните схеми, ще получават и пчелен мед - най-малко 3 и не повече от 6 пъти за учебна година.

Междувременно от началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1264 проверки в страната при засилен официален контрол в училищните столове, бюфети и обекти по Закона за храните (ЗХ). Най-честите констатирани нарушения са свързани с неправилно съхранение на храните, необявяване на алергени, неспазване на противоепидемичните мерки от персоналa. Възбранени са 18 кг храни от животински произход с неправилно съхранение и с изтекъл срок на годност. Издадено е едно разпореждане за спиране на цялата дейност на обект, регистриран по Закона за храните на територията на училище.

Установени са 54 несъответствия, за които са издадени 32 предписания в училищни столове и 22 предписания в обекти. Съставени са 8 акта за административни нарушения, санкциите за които са на стойност между 2000 и 4000 лв. Издадено е едно разпореждане за спиране на дейността на регистриран по Закона за храните (ЗХ) обект на територията на училище в област Стара Загора.

За периода 13-30.09.2021 г. инспекторите от "Контрол на храните“ при областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) провериха 552 обекта, в които се приготвя храна на място. На щателна инспекция бяха подложени още 353 обекта, в които храната се доставя от фирми за кетъринг и 359 павилиони и лавки.

Постното зад решетките е по желание

Преди няколко години Министерството на правосъдието взе решение, че постното меню в затвора ще е по желание. Затворниците, които са вегани, ще могат да си избират дали да се хранят с класическата храна, която предлага кухнята на затвора, или да си поръчат нещо "извън менюто", което не съдържа месо.

Оказва се и че много затворници са набожни и постят или пък има такива, които предпочитат да се хранят само със зеленчуци и различни продукти от месото. Пандизчиите могат дори да заявяват по-специални предпочитания като храна с повече въглехидратите, пилешко, телешко и свинско. Могат да се хранят и с меню от картофи и ориз, повече плодове или да наблягат на зеленчуците.

Прехраната на затворниците до преди няколко години се осъществявала в рамките на 3,20 лв. средно на ден за един човек, който обаче не работи. С 50 стотинки по-скъпа е манджата за ангажираните в обществено-полезен труд в затворите и 3,90 лв. за непълнолетните в ПД "Бойчиновци".

В посочените стойности на усреднения храноден не са включени разходите по приготовлението на кухненската продукция – електроенергия, вода, транспортни и други енергоносители, които запазват тенденция на постоянен растеж. Въпреки сравнително ниските стойности на дневния хранителен режим, лишените от свобода се осигуряваха с достатъчна по химически и калориен състав храна, поддържаща работоспособността и здравето им, обясниха тогава от Министерство на правосъдието.

Предложение: без мляко и месо в училищата

Меню без мляко и месо в допълнение към стандартните менюта в училищата и детските градини, за това настояват от Българското вегетарианско общество. Те са изпратили няколко писма до здравното министерство с искане за храна без животински продукти в учебните заведения на държавна издръжка.

Менютата без мляко и месо стават все по-популярни и търсени от родителите - според проучвания между 1 и 3% от децата в различните държави в ЕС са отглеждани от родителите си като вегани.

Така например Гергана, която е майка на малката Теа, залага на разнообразни рецепти в кухнята. Въпреки че изключва всички животински продукти от менюто на детето си, тя смята, че нищо не липсва в храната й. Експертите обаче са на друго мнение. 

"Може да бъде опасно, защото не трябва да забравяме, че децата са във възраст, в която растат и се развиват. За тях е много важно да се хранят с храни, които са с животински произход". Оказва се, че заради различните си разбирания вегани излизат срещу диетолози в "битката" за и против храненето изцяло с растителни продукти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (873) 16%
Спас Гърневски (777) 14%
Д-р Иван Чомаков (528) 10%
Славчо Атанасов (1425) 26%
Иван Тотев (1449) 26%
Здравко Димитров (479) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: