Масово недоволство заради единствената теснолинейка в България

Автор: Васил Динев
Коментари (1)
16:26 / 29.01.2024
5507
За сериозни проблеми с теснолинейката Септември - Добринище научи Plovdiv24.bg. Днес са били отменени влакове, а причината е липса на локомотиви. Хората са били извозвани с автобуси.

Месеци след широко отразените ремонти в русенския завод, половината от локомотивите не са в движение. Проблемите с влака предизвикаха масово недоволство в социалните мрежи, където потребители заподозряха, че се прави целенасочен опит атракцията да бъде закрита.

"Единият е извън строя вече за двигател, а другият е с медицинско в експлоатация. Няма как да го спрем да му се извършат ремонтите, тъй като трябва да отменяме влакове. Необходими са ни 4 локомотива, а ние едвам стигаме до три“, посочи началникът на локомотивното депо Илко Илчев на среща преди дни във Велинград, в която участие взеха представители на различни институции.

Там те умуваха как влакчето да бъде запазено. Няма пари за поддръжка, няма и кадри. Но освен че е атракция, единствената теснолинейка в България е и ежедневен транспорт за много хора в района.

Малкото влакче се възприема като един от символите на България и района. Веднъж вече то беше на ръба на закриването, но дали ще оцелее отново? За това се борят институции и неправителствени организации, които се събраха във Велинград в търсене на решение.

Освен емоционална и историческа стойност родопската теснолинейка има и социална роля – тя свързва много хора, а може и да съживи туризма по протежението на трасето. Пресича общините Септември, Ракитово, Велинград, Якоруда, Белица, Разлог и Банско.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Четирима са пострадали след челен удар между бус и тир
COVID-19 има нов вариант, вижте симптомите на FLiRT
България засилва връзките си с българската общност в Косово
Горанов: Имам лоша оценка от САЩ и трябва да си извървя пътя
Бойко Борисов: Положих всички усилия да не отидем на избори
Имат ли право непълнолетните да работят по време на лятната вакан...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).