Мартин Владимиров: Борим се със зомбитата на енергетиката под формата на гигантски ненужни и комерсиално неоправдани проекти

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (1)
17:31 / 08.11.2023
1362
Още през 2009 г. Центърът за изследване на  демокрацията публикува първия си голям анализ на проблемите в българската енергетика, концентрирайки се върху управленските дефицити, които подкопават енергийната и климатичната сигурност. За съжаление, една голяма част от тези пробойни в институционалната рамка и в начина, по който се взимат решенията в българската енергетика не са се променили. Все още се борим със зомбитата на българската енергетика под формата на гигантски ненужни и комерсиално неоправдани проекти, тръбопроводи, ядрени централи, батерии и др. подобни, които на практика закрепостяват развитието на енергийния сектор. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Мартин Владимиров, директор програма “Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му към момента не се наблюдават разумни и дългосрочни решения: "По този начин ние не изпълняваме рамката, под която сме се подписали още преди присъединяването ни към ЕС, а именно да постигнем една устойчива енергийна система, базирана на сигурност на доставките и декарбонизация на икономиката", обърна внимание Владимиров.

Той обясни, че енергиен проект в Европа следва да се случва на основата на малки инвестиции, на инвестиции в малки по размер и капацитет мощности за производство на електроенергия от възобновяеми енергоизточници, включително фотоволтаици на покривите.

"По принцип това е и европейската рамка под която сме се подписали за начина, по който трябва да се осъществява енергийния преход. Тоест, не трябва да сме заключени в няколко големи инвестиции, които всъщност, не само потенциално дебалансират енергийната система, защото концентрират твърде много енергия в малко точки в енергийната система, но и създават усещането, че енергийния преход обслужва конкретни частни интереси, а не интересите на гражданите като цяло.

Защото енергийният преход и декарбонизацията, това е трансформация на цялото общество. И всички ние трябва да сме въвлечени в нея, тоест, трябва да се децентрализираме от зависимостта ни от централната електроенергийна система, от централното топлинно снабдяване. Ние всички можем да бъдем активни енергийни производители, както и потребители, което в дългосрочен план означава сигурност на доставките, тъй като няма да зависим от внос на енергийни суровини. Означава по-ниски сметки за енергия и съответно повече възможности за инвестиции в други сфери на обществения живот. И на трето място, означава по-бърза декарбонизация и по-бързо намаляване на емисиите", коментира Мартин Владимиров.

Виж коментарите (1)

Още по темата (48):
13.05.2024 Енергиен експерт: Очаквам 4-5% повишение на цената на тока
25.04.2024 Отложиха либерализацията на пазара на тока
25.04.2024 Димитър Манолов: Всичко идва от зелената сделка
24.04.2024 Синдикатите излизат на протест
03.04.2024 ПП-ДБ искат комисии за "Балкански поток" и за "Лукойл"
03.04.2024 Пеевски: Ние винаги сме готови за избори
Още новини от Национални новини:
Калин Стоянов: Обвиняват собственика на оръжието, с което детето ...
Експерт: Много пациенти купуват от "магазините за левче" дрехи от...
Калин Стоянов: Тол камерите ще снимат за скорост
Спипаха голямо количество контрабанден тютюн
Социалният министър потвърди за увеличението на пенсиите
БНБ и банковият сектор са в определена степен част от еврозоната,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).