ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Максималната такса за теглене от банкомат вече удря 2.50 лв.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:01 / 04.02.2021Коментари (2)21477
©
На пръв поглед отделните банкови такси са нещо незначително, но размерът им определено е ключов дразнител за потребителите и периодично отприщваща се тема в социалните мрежи. А и ако човек тегли чертата в края на месеца, може да се окаже неприятно изненадан. Средно банкови операции с около 2 до 4 хиляди лева на месец (теглене, внасяне, превод, есемес и други) може да костват няколко десетки лева, а при неразумно управление и повече. Сумата може да не е значима, но е регулярна и ако може изцяло или частично да се спести и вложи в нещо друго, би могла дългосрочно да предизвика и съществен ефект върху личните финанси.

В офис и АТМ - все по-скъпо

През миналата година таксите за превод на суми от клон между две банки удариха 5 лв. при няколко институции, а 4 лв. за тази услуга вече се наложи като стандарт. Такса 60 лв. за теглене на 10 хил. лв. на каса също може да заболи. Дори сега при тези масови операции да има задържане на нивата, раздвижване има при други - всяка банка залага на различна стратегия и съответно клиентите трябва да са бдителни за разнообразни промени.

Максималната тарифа за теглене от банкомат вече удря 2.50 лв. Данните за таксите на банките, събрани към 4 януари, показват, че толкова удържа "Инвестбанк", ако се тегли с нейна карта от друг банкомат. Това е без значение от сумата.

При големите банки нивата на теглене от чужд терминал вече са 1.50-1.20 лв. От собствен АТМ обаче таксата е 0.30 лв., което си остава стандарт при повечето банки, като при някои е 0.20 лв., има и без такса. Положителното е, че покрай затварянето заради COVID-19 повечето институции увеличиха и максималната сума за теглене от АТМ на 800 лв., като за това не се начислява двойна такса. Това е и един от вариантите за теглене от сметка, по която има банкова карта. Например за 3 тегления по 800 лв. от АТМ (стига да няма дневен лимит) ще се платят едва 90 стотинки, докато на каса таксата за 2400 лв. би била над 10 - 12 лв. в зависимост от тарифата на банката - средно се взимат около 0.4-0.6% от сумата, при някои има и минимална сума, например 15 лв.

Избягване на високата такса

Разбира се, вариантите за избягване на високите такси не са нови. Приоритетно плащане с карта или мобилен телефон (там такси няма), както и банкови преводи през онлайн банкирането. Финтех услугите също са вариант, който дава повече бързина, често и по-ниски такси. И там обаче има за какво да се внимава, тъй като офертите често се оказват добри само за дадена услуга и се компенсират с такси за други. Опция за намаляване на разходите за банково обслужване могат да са и различни месечни пакети, които срещу фиксирана такса включват различен набор от операции.

Тенденцията на повишение на банковите такси никак не е нова, а посоката е ясна - таксите, които банките събират за своите услуги, продължават да растат и ще продължат да го правят. Годишно приходите само от такси са около милиард в банковата система. Към ноември миналата година те са 942 млн. лв., но падат с 55 млн. заради свитата икономическа активност покрай COVID-19. С повече обаче спадат лихвените приходи - 80 млн. лв. до 2.4. млрд. лв. Свитите лихвени приходи и ръстът на лошите кредити карат банките да компенсират с други постъпления.

Това е едната причина, другата е, че те се стремят да накарат колкото се може повече от своите клиенти да използват онлайн банкиране и да намалят боравенето с кеш. Мобилните банкирания са по-евтини, банките влагат в тях много инвестиции, а крайната им цел е да оптимизират и разходи, като намаляват броя на своите клонове. Тоест може да погледнем високите такси и като стимул хората да намерят оптимизация на разходите си чрез другите канали за банкиране, дори и без да сменят банката си, пише "Капитал".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз отдавна спрях да пазарувам в магазинчета чийто управители мизерници се циганят да сложат ПОС.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Проблеми с водата в Брестовица
Срути се къща в Стария град
XXI игри на БАСС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1624) 16%
Спас Гърневски (1424) 14%
Д-р Иван Чомаков (972) 10%
Славчо Атанасов (2636) 26%
Иван Тотев (2593) 26%
Здравко Димитров (892) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: