ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Макрон: Приемането на България в ЕС бе твърде прибързано
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:27 / 05.02.2020Коментари (27)8049
©
Последното голямо разширяване на ЕС, когато Румъния и България се присъединиха през 2007 г., е било твърде прибързано и е необходимо повишено внимание при приемането на още членове от регион, засегнат от корупция и престъпност, смята френският президент Еманюел Макрон, предаде БГНЕС.

В публикация за новите промени в процеса на приемане на нови членове в ЕС агенция Ройтерс обръща внимание на френската позиция и по-специално на отношението на Еманюел Макрон към балканските държави в и извън Съюза.

Агенцията твърди, че предложените от Европейската комисия промени в системата за приемане на нови страни ще бъдат с цел да се даде възможност на съществуващите членове да "кажат повече“ и да изразят по-ясно своята позиция. Ще бъде направен опит, според Ройтерс, да се "умилостиви“ Франция, наложила "вето на разширяването на Съюза за шест държави на Балканите“.

 Припомнят се събитията през октомври, когато президентът Еманюел Макрон блокира процеса на стартиране на преговори със Северна Македония и Албания, причислили се към Сърбия, Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина. Комисията се надява да убеди Франция да оттегли възраженията си преди срещата на върха в Загреб с балканските държави през май.

"Макрон се превърна в най-прямата фигура сред европейските политици“, продължава Ройтерс. "Според френския президент последната голяма експанзия, когато Румъния и България се присъединиха през 2007 г., е била твърде прибързана и е необходимо повишено внимание при добавянето на още членове от регион, засегнат от корупция и престъпност“.

Промените, които се очаква Комисията да разкрие в сряда, ще дадат на съществуващите членове правомощия да замразяват процеса на приемане за нови страни или да принуждават страните да рестартират преговорите за влизане в някои области на политиката от самото начало, твърди текста. В региона на Балканите ще се провеждат повече срещи, за да се даде повече гласност на политиците за процеса.

"Макрон иска да бъде смятан за водеща фигура в Съюза и ние можем да се съобразим с това, тъй като доверието в ЕС е изложено на риск“, цитира агенцията високопоставена фигура в ЕС, участваща в реформите.

Предложенията на Комисията обаче ще се противопоставят на някои френски изисквания, твърдят запознати, между които са средствата за нови членове да идват от пари, заделени за бедните страни, които вече са в ЕС. Подобен ход според представители на ЕС би застрашил подкрепата за разширяване за сметка на съществуващите бедни членове.

Член на ЕС заяви, че все още не е ясно дали Франция ще бъде удовлетворена от новите предложения: "При Макрон имаме 60% шанс за успех. Всички други правителства в ЕС също трябва да се съгласят с новия метод“, твърди неназованият източник.

"Други страни, включително Холандия и Дания, също са скептично настроени към разширяването, но в ЕС казват, че ако успеят да убедят Франция да оттегли възраженията си, тези страни вероятно ще я последват“, твърдят източниците.

Високопоставения служител в ЕС заявява още: "Без Макрон нито холандците, нито датчаните сами биха блокирали преговорите; със сигурност не за Северна Македония, вероятно дори не и за Албания“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+7
 
 
Баце. тоо не гледа с какво е населена Франция, която може да се прекръсти с някакво арабско име, седнал за нас да говори. Във Франция има повече примати, отколкото хора има в цяла България.
на 05.02.2020 г.
+6
 
 
Макрон го страх , защото видя какво се случи , като ни приеха в ЕС - Франция , Германия се напълниха със всякакви брадчеди на Чопър и компания... Дори Англия напусна ЕС заради тях ... И сега ще ни връщат "българските граждани" в България и ще се наводни с такива - знам че сестра Чо ще ликува... Но това е тъжната истина... В ЕС на никой не му дреме за корупция ... Навсякъде я има....И е прав човека да мисли така...
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 05.02.2020 г.
+9
 
 
Абе макароне - в кой свят живееш? Нима не се сещаш, че и тогава са знаели какви държави приемат, но тоя глад на кадри, особено квалифицирани, е надделял за приемането ни. От друга страна - САЩ натиснаха, заради геополитическите си интереси на Балканите. Та и от вас, западните европейци не е зависило толкова много. Като мине време - много лесно се правят оценки. Затова, не се изказвай неподготвен, ами отивай сменяй памперса на бабата...на любимата, де.
-3
 
 
Гледай си бабата,геронтофил. Приеха ни тогава,защото Ширак е сметнал ,че сме готови.
+2
 
 
Такава измет като нас ,никой не я иска само проблеми .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (878) 16%
Спас Гърневски (784) 14%
Д-р Иван Чомаков (535) 10%
Славчо Атанасов (1438) 26%
Иван Тотев (1468) 26%
Здравко Димитров (482) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: