ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
МВнР към Русия: 9 септември донесе половин век репресии за България
Автор: Гено Петров 09:22 / 04.09.2019Коментари (137)7512
© Plovdiv24.bg
Посолството на Руската федерация организира на 9 септември "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". По този повод външното ни министерство заяви, че съветва руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

"Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави", пише МВнР в своя позиция.

МВнР заявява, че 9 септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-и век.

В позицията се посочва още, че "от гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България".

"СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично  правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие", се посочва в позицията на външното ни министерство.

"Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология,“ се заключава в позицията.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Абе защо след 17:00 няма един коментар на боклуци,като Елестар или Мунчо2. Защото шибек рязан когато се казва свобода на словото не се визира хора като теб да обиждат безнаказано ,а на други да им се запушва устата,това с избирателната свобода си го уточнете щото е баш комунистическа цензура която уж недолюбвате И е краино време в Асеновград да се редуцират малко джамиите щото резаците взехте да ставате много нагли
0
 
 
На 5 септември 1944 година СССР обявява война на България, а 3 дена по-късно Червената армия нахлува в страната, която няма никакво намерение да води война и е в състояние на преговори със Англия и САЩ. Единствените жертви, дадени от червеноармейците е група жадни мародери, които се отровили с ограбен метилов спирт от бургаските складове. Съветският съюз не отговаря на предложението на българското правителство за примирие, вместо това на щиковете на Червената армия е извършен деветосептемврийският преврат, който поставя началото на съсипващ период в историята ни.
-2
 
 
Абе защо след 17:00 няма един коментар на боклуци,като Елестар или Мунчо2. Ами щото им спират нета,пускат сота и ги командироват на гарата да лапат кавали.И понеже е един пе*ал с много профили :) жепейски проститутки.
на 04.09.2019 г.
-2
 
 
За този "...половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие" плиткоумните тролове да си спомнят какакво е било направено в България само за 20 г. до 1965 г.Само за Пловдив-основната промишленост е била преработка на тютюн и цигари,две три железарски фабрики и леярни,съчмената. Само за 20 г. - 5 вуза,7 техникума,гиганти като ЗАЕ,Рекорд,Електроапаратурните заводи,България,Ченгелов,Чайка..., пробива на тунела,тролейбусният транспорт,огромният воден проект каскада Доспат - Въча.Да не говорим за следващите още 25 години. Какво направихте и постигнахте до сега бе миролюбиви и хуманни демократи?
на 04.09.2019 г.
-1
 
 
Много странно тълкувание на историческите събития!Току-що дошлото ново демократично правителство, се обявило за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Ами ако не го беше направило и беше декларирало подкрепата на съюзника си Германия,войната щеше да се води в най-ожесточената си форма и на територията на България.За съжаление, каквото е трябвало е станало.Изхранвали сме немската армия,осигурявали сме я с храна,суровини,транспорт и др. Имали сме окупационни корпуси в Гърция и Югославия с основна цел осигуряване тила на немците и воюване срещу техните партизански отряди.За това е добре МВнР да пита сърбите,македонците и гърците какви сме ги вършили там. Като "добър приятел" на СССР тогава,сме им потопили и 5 подводници край бреговете на България.
0
 
 
Защо отново се търси конфронтация в нацията.Винаги ще има русофили и русофоби.Най не разбирам пичлемета родени след 1989 г да коментират нещо за Русия.Кога ще се изкаже поне един репресиран от комунизма.Да каже лежах тук в Белене защото наплюх Тато.
-2
 
 
Маймунчо2,Кмета на НЕТА и Елестар са ку**ите на русофилите у нас. Гнусните боклуци,безродни и продажни. Надявам се един ден да дойде кмет,който ще се наеме с премахването на паметника и всички боклуци,които ще се(ако ) се юрнат да го бранят да им се строшат кокалите и да се изритат в Русия с еднопосочен билет.Иска ми се един нов Стамболов да се роди и всяка продажна твар с русофилски г*з да се изрита от България. Блядове не ни трябват.
0
 
 
Някой познава ли един от тези 2 милиона да е емигрирал в Русия...?
-1
 
 
Ти недеи ни пързаляи на бананови кори с претоплени гозби ,а кажи колко ни струва сегашната робия.Поробена страна,без армия,без собствено мнение,без икономика,без ресурси-всичко ни е отнето ,половин България е в разруха,2 милиона българи си биха баиряка ,най-бедната държава в Европа станахме ама иначе цъфтим и вързваме
+2
 
 
Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ. Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации. През 1944-1947 г. около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време. Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече - всички заплати, командировъчни и режийни по изрично настояване на съветската страна им се изплащат в долари. При това става дума за суми, които многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: