ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
МВР: Жените са много по-сигурни шофьори от мъжете
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:51 / 17.01.2020Коментари (5)16297
©
Жените са много по-сигурни шофьори от мъжете. Националната статистика на МВР за миналата година показва, че мъжете, загинали зад волана, са 10 пъти повече от загиналите жени – 302 на 31. Това далеч надвишава съотношението между мъже и жени шофьори, посочва bTV.

Тази статистика не изненадва експертите. "При поколенията, които идват, се оказва, че момчетата дори започват да отстъпват на момичетата. Ние се натъкваме все повече на по-трудни курсисти момчета, отколкото момичета“, коментира председателят на Асоциацията на квалифицираните автомобилисти в България – Красимир Георгиев.

Все още мъжете шофьори са няколко пъти повече от жените на пътя, те обаче се увеличават всяка година, а вече не са рядкост ситуации, в които и курсистът, и инструкторът са жени.

"Жените малко бъркаме посоките, ама то си е заложено “, споделя автоинструкторка, която има час с младо момиче.

Психолозите разказват, че има изследвания, които сочат, че жените са по-склонни да правят технически грешки, от типа на включване на грешния мигач например. Мъжкият пол пък се ориентира по-добре в пространството, но жените са по-съвестни водачи.

"При мъжете по-изявени са характеристики от типа на търсене на силни усещания, импулсивност, безразсъдно шофиране, рисковано шофиране", казва Зорница Тоткова, от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Автоинструктурите споделят, че жените са по-внимателни и изпълнителни, а често и постигат по-високи резултати от представителите на мъжкия пол. По въпроса за даването на предимство мненията на специалистите от двата пола са в сблъсък.

"Eдна жена е по-вероятно, ако ѝ махна и я помоля да се мушна пред нея, тя  да ме пусне“, казва психологът д-р Тоткова. Експертът по пътна безопасност обаче е на друго мнение. "Много по-често ще ви пусне мъж зад волана. На дамата й е много приятно, когато ѝ дадеш предимство, но не се сеща да благодари“, допълни той.

Експертите припомнят, че независимо от пола и мъже, и жени трябва да знаят, че на пътя няма безсмъртни. През 2019 г. в София са станали около 12 хил. катастрофи, от които близо 800 тежки. Столичната полиция публикува статистиката си за миналата година, съпроводена с кадри от някои от инцидентите.

Столичните катаджии са установили над 150 хил. нарушения на Закона за движение по пътищата. Огромната част от тях са за скорост – над 70 хил. Като в над 600 от случаите водачите са шофирали с повече от 50 км/ч над допустимото.

През миналата година в столицата са заловени над 1000 водачи с алкохол и над 200 с наркотични вещества в кръвта, 110 шофьори са отказали да бъдат тествани. На всички са свалени регистрационните табели.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Лошо куче11
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: