ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
МОСВ предлага нова защитена зона
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:48 / 10.12.2014Коментари (1)1597
© Plovdiv24.bg
Министерството на околната среда и водите съобщава, че съгласно разпоредбите на чл.12, ал.1 от Закона за биологичното разнообразие е изработен проект на заповед за обявяване на защитена зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна BG0000255 "Градинска гора".

Защитената зона е разположена в землищата на с. Градина, община Първомай, област Пловдив и с. Мирово, община Братя Даскалови, област Стара Загора.

Предмет на опазване в защитената зона са природно местообитание Крайречни смесени гори и местообитания на защитени видове от Закона за биологичното разнообразие. 

Сред тях са бозайниците: видра, лалугер и пъстър пор. От земноводните и влечугите в защитената зона могат да се срещнат червенокоремната бумка, пъстрият смок, обикновената блатна костенурка, шипобедрената и шипоопашатата костенурка, както и големият гребенест тритон. На територията на "Градинска гора" живеят и безгръбначните: бисерна мида, бръмбар рогач и буков сечко. 
 
Целта на обявяването за защитена зона "Градинска гора" опазване, подобряване и възстановяване на типа природно местообитание и защитените видове.

В границите на защитената зона се предвижда да се забрани въвеждането на неместни видове, както и употребата на продукти за растителна защита, минерални торове или премахването на дървета, защитени горски пояси, каменни огради и живи плетове. 

Промяната на предназначението и начина на ползване на ливади, пасища и мери, мочурища и водоеми, както и залесяването и превръщането им в обработваеми земи също не се позволява. 

В зоната се забранява добивът на дървесина и биомаса, пашата в горските територии, търсенето, проучването и добива на подземни богатства, както и движението на моторни превозни средства извън съществуващите пътища. 
 
На територията на "Градинска гора" се намира защитена местност "Находище на блатно кокиче" и защитена зона за опазване на дивите птици "Марица - Първомай", които запазват статута си, категорията, границите и режимите си на опазване съгласно Закона за биологичното разнообразие. 

Проектозаповедта е публикувана на 10.12.2014 г. Пълният й текст може да се види на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите -http://www.moew.government.bg/?show=top&cid=146 и е на разположение в административните сгради на Регионалните инспекции в Пловдив и Стара Загора. 
 
В едномесечен срок заинтересованите лица могат да представят на министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно посочените в проекта на заповед забрани и ограничения на дейности.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Обявете за защитена зона софийското поле! Това е отлично място за отглеждане на дървени шопи
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
БК Академик Пловдив
Потресаваща история от Пловдив
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: