ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
ММФ "Откритие" стана на 30 години! Спомен за началото споделят чаровниците от дует "Мания"
Автор: Пламена Николова 19:43 / 22.05.2022Коментари (0)1770
©
Варненският ММФ "Откритие" навърши тази година 30 години от своето създаване.

Международният музикален фестивал "Откритие" е основан през 1991 г. по инициатива на Доно Цветков и ръководеното от него продуцентско студио "Да". Първото му издание е 2 януари 1992 г.  Започва като конкурс за млади български таланти, международно участие има от 1994 г., а от 1998 г. се провежда и международен конкурс за изпълнители.

Морската столица на България Варна открива най-добрите изгряващи таланти в поп, рок и денс музиката от пет континента в двата паралелни конкурса за най-добра песен на млад композитор и за млад изпълнител.

До 1997 година фестивалът включва промоции на музикални проекти, театрални спектакли, книги и национален конкурс за попизпълнители. От 1998 г. се провежда и международен конкурс за поп изпълнители, а от 1999 година включва и международен конкурс за популярна песен.

Традиция на “Откритие" от самото му начало е да има сериозна съпътстваща програма. Теоритици и критици като Костадин Костадиновски, композиторите Раде Радивоевич и Селми Андак , проф. д-р Розмари Стателова са представяли своите трудове и виждания за развитието на съвременната музика. В рамките на фестивала са се състояли много промоции на нови български поп- и рок албуми и музикални издания, представяни са театрални постановки и фотоизложби. Така се осигурява допълнителна информация особено полезна за младите участници в “Откритие". 

Първоначално се провежда във варненския Фестивален и конгресен център, а от 1998 година – в Държавен драматичен театър "Ст. Бъчваров".

Ето какво споделят за участието си във фестивала преди години чаровниците от дует "Мания". Интервюто е част от проекта "Откритията на "Откритие", който се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура"":

- С какво ви впечатли фестивалът “Откритие" тогава?

-
С перфектната организация, невероятно оформената сцена и огромното международно участие.

- Най-ярък спомен от "Откритие"?

-Когато се явихме за първи път и когато спечелихме специалната награда на публиката. Тогава дойде интерес от чуждестранни продуценти, които останаха много впечатлени от нашето участие и проявиха интерес да направим съвместен проект с изпълнители от Лондон.

- Повлия ли фестивалът върху вашите преценки за международната поп-рок музикална сцена?

- Ние сме участвали на редица международни фестивали и събития, но всеки от  тях има свой облик и атмосфера. Смятаме че "Откритие“ е един фестивал с традиции, който можем да назовем "перла в короната“ на България и по-специално в родния ни шоу-бизнес. Това е музикално събитие, което дава шанс на младите хора не само да бъдат забелязани, но и да обменят опит със свои колеги от различни държави и да създадат много нови запознанства и контакти в музикалния бизнес.

- От позицията на Вашата кариера и на професионалния опит с какво “Откритие" е по-различен от други подобни прояви в България? 

- За нас "Откритие“ е различен от всички останали фестивали в България не само със своите традиции, опит и атмосфера, но и със своето огромно международно присъствие.

- Общували ли сте с открития от "Откритие" като изпълнители, автори, мениджъри, гости и след участието си във феста?

- Да, много често. Поддържаме връзка с доста от колегите ни, мениджъри, автори също. Благодарение на "Откритие" записахме четири песни по музика на композитора Доно Цветков, който е и директор на фестивала – "Ако дал си надежда“, "Бяла приказка“, "Кокиче“, "Подарък“. С "Ако дал си надежда“ започва учебникът по музика за 7-ми клас на издателство Анубис, а песента "Подарък“, съвместен проект с Братя Аргирови, оглави челните места в музикалните класации.

- Участието Ви във фестивала полезно ли беше за вашето творческо развитие?

-Беше много важно за нас, не само заради самото участие в него, но и заради контактите и запознанствата, които създадохме по време на самия фестивал.

- Какво се промени в световната поп музикална сцена през последните години и как  музикални проекти като "Откритие" биха оцелели?

- През последните години нямахме шанс да бъдем близо едни до други и да работим като музиканти и изпълнители както и да се провеждат музикални събития, затова много конкурси се провеждаха в онлайн платформи или се случваха различни международни колаборации. Ние участвахме в такава по време на пандемията и това беше казахстанския проект "Туран Жер“, в който участваха 14 държави и ние представихме България. Фестивалът "Откритие“ продължи да съществува, благодарение на неговите лауреати – изпълнителите и най-важното, благодарение на самия директор на фестивала – Доно Цветков.

- Какви препоръки бихте отправили към организаторите на фестивала?

-Не бихме отправили специални препоръки, защото всичко винаги е на много високо ниво и директорът на фестивала съумява всеки път да ни изненада с декор, осветление, сцена и перфектна организация.

- Какви са Вашите пожелания към бъдещите участници във фестивала?

-Да продължават да участват на голямата сцената на фестивала "Откритие“, защото не само могат да спечелят голямата награда със своя талант, но и да бъдат забелязани от много влиятелни личности, композитори и музиканти, представители не само на родната, но и световна сцена. Желаем им успех и много светлина по-пътя!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: