ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Любима българска закуска поскъпва!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:09 / 09.02.2020Коментари (8)10877
© Reuters
Производителите на тестени закуски обмислят повишение на цените. В Пловдив обръщат внимание, че за поскъпването на едни от най-продаваните закуски, има причина извън обичайните фактори като цените на брашното, яйцата и тока. Между 10 и 20 стотинки увеличение прогнозират в различните градове. Категорични са в едно – без корекция в цените не може. Освен ако вече е направена. 

“В момента се увеличи сухото мляко. Това означава, че сиренето вече отива на друга цена. Увеличи се маргаринът, който от вчера – онзи ден вече е с нова цена", споделя производител.

В Благоевград няма и помен от вица: "Днес банички със сирене няма, защото свърши изварата".

Не само в Ямбол, а в цялата страна засега брашното не е поскъпнало. Председателят на регионалния браншови съюз в Бургас обяснява, че цената на основната суровина се формира през май.

Не навсякъде обаче ще вдигат цените тепърва. Браншовият председател в Бургас Димитър Людиев обяснява, че в морския град още миналата година са се решили на тази стъпка. Даже сега корекцията там е надолу, отбелязват и клиентите.

Ръст от 5% средно в цените на храните отчита и държавата. Ако закуските поскъпват с десетина процента, то свинската пържола вече е "златна". Може ли цените да са други и вярно ли е, че в Германия например храната е по-евтина, отколкото у нас?

"Така е при пазарната икономика. Пазарът е много динамичен и цените варират. Много са факторите, които определят цените. Конкретно за баничките, успокоителното е, че в момента няма сериозни макроикономически притеснения за сериозно повишаване. Там определяща е цената на пшеницата", обясни Йордан Матеев, изпълнителен директор на сдружението за модерна търговия и главен редактор на "Форбс" – България.

"Ако погледнем данни на статистиката, цените на храните са се повишили малко повече, отколкото инфлацията за останалите стоки – може би около 6 %. Причината за това е покачването на цената на свинското месо. Там факторите са извън България. Знаете, че по света има африканска чума, глобалният проблем е, че тази болест засегна Китай. В момента огромна част от производители на свинско месо изнасят продукцията за там, което сериозно повишава цените. Ако погледнем нашата статистика – само за миналата година цената на свинското се е увеличила с около 30%. Оттам се повишават и всички продукти, които се правят със свинско месо", заяви той пред Нова тв.

"Не винаги вносното е замразено – в съвременния свят транспортирането става много бързо и лесно. Това, което виждаме на българския пазар, масовият производител предпочита родната продукция. Поради тази причина в големите вериги преобладават българските продукти", каза още Матеев.

Асортиментът на български плодове и зеленчуци на пазара е над 50%. Матеев съветва да се четат етикетите на стоките и потребителят да се доверява само на сигурни и проверени търговци.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Чичото
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: