ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лияна Панделиева разтърси българите с тази история
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:09 / 12.06.2021Коментари (5)5832
©
Известната журналистка Лияна Панделиева сподели в социалните мрежи какво е здравното осигуряване в Нидерландия и как постъпват с пациентите, като разказа историята на своя позната. Тя разказа това, защото "мантрата за убийствента здравна система у нас, се произвежда от хора, които нямат опит зад граница."

 

Ето какво написа тя във Фейсбук: 

Моя много близка, която от години живее в Нидерландия, макар и под 30-годишна възраст, претърпя много тежка ставна операция, с пирони в ставата и шина, която ще носи доста време. Операцията била толкова болезнена, че по изключение е оставена да пренощува една нощ в болницата, на обезболяващи системи и под постоянно наблюдение.

И после я изписват. Ама тя не може да ходи, не може да се изправи без чужда помощ, независимо от патериците. Дадени са й обезболяващи, които съдържат морфин, но си е у дома. Как ще се справя - проблемът е неин.

Като начало - няма как да сравняваме парите, които се плащат за здравно осигуряване в Нидерландия и тук. Но ако тук пациент бъде изписан на следващия ден след подобна операция, която лекарите определят като "много тежка и болезнена" за пациента, директорът на болницата ще отговаря на десетки протегнати микрофони що е допуснал такава безчовечност. У нас пациентът ще е в болницата поне десет дни и ако не друго, поне ще разчита на венозно обезболяване.

Разказвам това, защото мантрата за нашата убийствена здравна система е произведена от тези, които нямат никакъв опит зад граница. Същата тази жена пострада жестоко поради лекарска немарливост в същата Нидерландия, в резултат на което осакатя за цял живот, независимо от мерките, предприети по-късно (нищо общо със ставната операция).

Тя едва не загина след раждането, защото от болницата не пожелаха да я прегледат заради силните й кръвоизливи. Едва след като мъжът й влита с нея на ръце и крещи за помощ насред коридора му обръщат внимание и я оперират на мига - пропуснато парче плацента.

Освен България, няма друга държава в Европа, където всеки пациент да може да стигне до специалист в деня, когато пожелае. Ако сега стана от компа и тръгна към болницата, защото искам да ме прегледа пулмолог, невролог, гастроентеролог, нефролог, кардиолог, до около час ще съм в кабинета му.

И за това ще платя 30 лева на касата на болницата, ако не ми се минава за направление през личен лекар. При това, след като вляза при първия специалист и той види на компютъра, че съм здравно осигурена, при останалите, при които той ме прати, няма да платя и стотинка.

В Дания се наложи да бъде приет закон, който задължава специалистите да приемат пациент до месец, след като личният лекар даде направление (няма никаква възможност да вляза там в болница и да кажа, че съм решила, че днес ми се говори с невролог), защото били регистрирани случаи за чакане по една година.

Не знам също и друга държава, където населението така бурно да ненавижда лекарите си. Дали в други държави лекарите също не вършат безобразия? Дали там не се срещат груби медици? Дали там не допускат грешки?

И не - няма такава държава, където медицината да е безплатна, а лекарите да получават заплата като чистачка в частна компания".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тази журналистка от колко години не живее в България? Тя не вижда ли, че всички лекари карат нови автомобили? Всички лекари имат поне два апартамента ....... разбира се, че няма нищо лошо в това. Не може лекар да получава колкото чистачка, но ще е добре и лекарите да са по-отзивчиви към клиентите си (нарочно не пиша пациенти!!)
0
 
 
Браво вярно е,лошо говорят за лекарите хората които не са живели зад граница и не са се сблъсквали със здравни въпроси там,питайте познати в чужбина,защо си идват в България за лечение,снимки,изследвания и стоматолози...
0
 
 
Панделиева, стой си в Нидерландия.Но знай, че ние знаем, че в тази изсмукана от пръстите ти история, няма нищо вярно.Дано всичките ти писания не са като това, защото това е слабо и невярно, а ние не сме пораснали с вчерашния дъжд.Добрата журналистика не се прави с лъжи.Мене лично това писание не ме разтърси изобщо.Хайде чао, че Кошлуков те вика на пиете по едно.
0
 
 
Лианче, по добре си остани Лицето на СДС отколкото да се правиш на журналистка /нали знаеш сега как им викаме/. ВРЕМЕТО Е НАШЕ!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (887) 16%
Спас Гърневски (798) 14%
Д-р Иван Чомаков (547) 10%
Славчо Атанасов (1461) 26%
Иван Тотев (1497) 26%
Здравко Димитров (488) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: