ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Листериоза в испанското свинско, у нас - в риба и рибни продукти | ||||||
| ||||||
"Това е бактерията, свързана с храните, които са готови за директна консумация. Когато храните претърпяват термична обработка над 70 градуса, ние няма как да се срещнем с този микроорганизъм, защото той бива убит. Сандвичите са от популярните храни, където се среща листериозата. В нашата референтна лаборатория най-често откриваме листерия моноцитогенес в риба и рибни продукти", обясни експерта. Професор Даскалов съветва да обработваме храната си термично, както и да не държим продукти извън хладилника. Лабораториите на БАБХ извършват мониторинг на храните, произведени в България и в чужбина. При подобни тежки случаи, както този в Испания със стотици заразени хора, задължително щамовете на изолирания микроорганизъм се изпращат в Общоевропейската референтна лаборатория в Париж. Целта е патогените да бъдат проучени, да се установи дали не са разпространени извън Испания и къде са отишли заразените храни. Даскалов съветва не изпадаме в паника, понеже контролът върху храните е рутинен и по отношение на родната продукция нямаме съществени проблеми. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Почина известен актьор, изиграл култови роли в киното
13:25 / 18.05.2024
Търсещ работа по морето срина алчните ни бизнесмени
20:01 / 19.05.2024
Жени с много красиви имена празнуват днес
07:38 / 18.05.2024
Един от големите язовири може да прелее всеки момент
15:52 / 18.05.2024
Над 3000 пенсионери получиха допълнително по 200 лева
11:37 / 20.05.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета