Листериоза в испанското свинско, у нас - в риба и рибни продукти
Листерията е опасна бактерия, която води до висок процент смъртност сред заболелите, каза за Радио Варна проф. Христо Даскалов, ръководител на Националния център по безопасност на храните към БАБХ. Възрастните хора и малките деца са най-чувствителни към този вид микроорганизми, както и хората с проблеми в имунитета. Листерията е почвен микроорганизъм, широко разпространен в природата, а в храните се среща, когато хигиената е занижена.
"Това е бактерията, свързана с храните, които са готови за директна консумация. Когато храните претърпяват термична обработка над 70 градуса, ние няма как да се срещнем с този микроорганизъм, защото той бива убит. Сандвичите са от популярните храни, където се среща листериозата. В нашата референтна лаборатория най-често откриваме листерия моноцитогенес в риба и рибни продукти", обясни експерта.
Професор Даскалов съветва да обработваме храната си термично, както и да не държим продукти извън хладилника. Лабораториите на БАБХ извършват мониторинг на храните, произведени в България и в чужбина. При подобни тежки случаи, както този в Испания със стотици заразени хора, задължително щамовете на изолирания микроорганизъм се изпращат в Общоевропейската референтна лаборатория в Париж. Целта е патогените да бъдат проучени, да се установи дали не са разпространени извън Испания и къде са отишли заразените храни. Даскалов съветва не изпадаме в паника, понеже контролът върху храните е рутинен и по отношение на родната продукция нямаме съществени проблеми.