ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лекарствата ще са по-скъпи в нощните аптеки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:32 / 08.03.2013Коментари (3)1890
© Plovdiv24.bg
Цените на лекарствата в нощните аптеки да скочат с около 10%. Това предлагат от Български фармацевтичен съюз. Такова увеличение се иска за илачите на стойност до 50 лева, а по-скъпите да се продават с твърда надценка от 5 лева.

Поскъпването на лекарствата по тъмно се предлага, за да стимулират собствениците на аптеки да отварят денонощни гишета. "В малки населени места като Видин и Монтана например няма денонощни аптеки, защото в тях трябва да работи допълнително поне още един магистър фармацевт. След като миналата година бяха орязани надценките върху лекарствата, назначаването на нов персонал е лукс за повечето собственици", аргументира предложението за новите цени председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев.

По думите му преди време през нощта в аптеките работели помощник-фармацевти. Това обаче беше забранено от закона и те били заплашени от големи глоби при проверка от Агенцията по лекарствата. По тази причина през последните месеци повечето собственици на аптеки минали само на дневен режим на работа но това лишавало хората от достъп до медикаменти при спешни ситуации.

Затова фармацевтите предлагат поскъпването на лекарство от 25 лв. да е с 2,50 лв., а за такова от 50 лв. ­ с 5 лв. За да не се бърка в джоба на купувача, те първо щели да потърсят начин надценката да се поеме от общините, а ако това не стане ­ да е за сметка на пациента. Все още обаче не е ясно как общините ще намерят средства да дотират поне по една денонощна аптека в населено място.

От здравното министерство коментираха, че няма да подкрепят въвеждането на такава промяна в Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Окончателно тя трябва да е готова най-късно до 18 март.

"Ние сме предпазливи към тази идея, защото не смятаме, че е разумно в момента да се прокарват подобни промени. Факт е, че много малко от аптеките работят денонощно, но хората ще скочат веднага срещу едно такова увеличение на цените на лекарствата", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Според него под 5% от близо 4000 аптеки работят през нощта

Пациентски организации също са категорично против въвеждането на такси за продаваните през нощта медикаменти. Те дадоха пример с това, че стоките в денонощните магазини не са по-скъпи от тези, които работят до 22 ч. Те не подкрепят и останалите искания на фармацевтите - да се въведе минимална надценка за 100% реимбурсираните от НЗОК медикаменти, както и да се увеличи таксата за обработка на рецептата от 2 на 4 лв. "Исканията ни са обективни, тъй като фармацевтите също трябва да получават заплати, техният труд не е безвъзмезден", коментира още Мирослав Ненчев. По думите му надценката на изцяло заплащаните от касата лекарства в Португалия е 10%, докато у нас законът забранява в обработката на рецептата да се калкулира някаква сума.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Какви надценки още искате бе,малко ли са ви и тези които сте сложили сега?Знаете ли за колко лекарства ни идва по-ефтино да отидем до Румъния и да си ги купим?Как не ви е срам,да обирате хората в безизходица?Значи общините като не искат да дават пари,ще си ги вземем от клиентите...,не че парите в общината не са пак на клиентите-много голяма наглост.Хората нямат пари да си купят лекарствата през деня от най-ефтините аптеки,вие ще им ги предлагате вечер с надценка.Предполага се,че късното работно време се прави за да е в полза на потребителя,но тези надценнки никак не са хуманни,така,че си заврете някъде идеята.
+4
 
 
Какво значи обработване на рецепта. Една елементарна дейност - със степен на сложност - НУЛЕВА. Тази категория хора си мислят че правят кой знае какво ......За какви заплати става дума - държава на абсурдите. Всеидвестен е факта какви пари се точат от държавата. Голямата работа - вижте ни - ние сме фармацевти. Извод - до кога държавата ще търпи такива неща . Който не му оттърва - да се маха от държавата. Колкото по- малко аптеки останат толкова по-добре.
+5
 
 
Това са пълни глупости. Какво представлява една аптека - магазин. По силата на тая логика - за всички магазини се отнася това.... Тая мафия мачкайте навсякъде и във всичко. нека потребителите да знаят, че печалбите които трупат са невероятно огромни. До кога с тази висша форма на наглост. До кога ще се търпят тази категория хора страдаща от вманията за величие.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (887) 16%
Спас Гърневски (796) 14%
Д-р Иван Чомаков (546) 10%
Славчо Атанасов (1460) 26%
Иван Тотев (1496) 26%
Здравко Димитров (488) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: