ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лекарският съюз разследва Мангъров. Възможно е да му отнемат разрешителното
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:24 / 05.12.2021Коментари (36)12163
© БГНЕС
Биохимикът д-р Петър Петров е подал сигнал до Българския лекарски съюз срещу доц. Мангъров.

Сигналът е заради интервю от 2 ноември, 2021 година пред Радио "Фокус". То е със заглавие: "Доц. Атанас Мангъров: Ако някой реши да въведе локдаун само за неваксинирате, ще си вкара страхотен автогол". 

Сигналът не касае интервюто в цялост, а конкретни твърдения в него. Д-р Петров е приложил три цитата от интервюто, които според него показват как доц. Мангъров нарушава три члена от Кодекса за професионална етика на лекарите в България, пише Actualno.com.

По сигнала на д-р Петров вече има действия от Комисията по професионална етика на БЛС. Тя е изпратила официално писмо до Мангъров още на 28 ноември и го е приканила в 10-дневен срок да представи своята гледна точка. Той носи отговорност по Закона за съсловните организации и може да бъде наказан с порицание, глоба в размер на 1 до 5 минимални заплати или заличаване от регистъра на лекарската колегия в срок от 3 месеца до 1 година. 

ПРИМЕР 1

Доц. Мангъров: Хората са напълно прави да протестират, защото тези зелени сертификати от епидемиологична гледна точка са напълно безсмислени. Те бяха замислени по времето когато се считаше, че тези ваксини ще успеят да създадат групов имунитет, но в последствие се оказа, че това не става, и всъщност в момента се вижда, че хората, които са ваксинирани, са способни да се заразяват и съответно да заразяват други хора. Тоест, от тази гледна точка да се дава възможност на хората, които са ваксинирани да се движат свободно, да посещават заведения е напълно безсмислено. Според д-р Петров, от епидемиологична гледна точка ползите от цифровите КОВИД сертификати в ЕС са вече многократно доказани в държавите, които са ги въвели, но доц. Мангъров прави обратно по смисъл твърдение, без да даде никакви конкретни доказателство. Доц. Мангъров казва, че хората, които са ваксинирани, са способни да се заразяват и съответно да заразяват други хора. За д-р Петров това е внушение, че ваксините не намаляват риска от заразяване с КОВИД-19. Д-р Петров цитира епидемиологични данни, че ваксинация с която и да е от одобрените в ЕС четири ваксини срещу коронавируса намалява вероятността от заразяване с вируса поне с 80% в първите 6 месеца след ваксиниране. Съответно, д-р Петров счита за ненаучна оценката на доц. Мангъров, че "да се дава възможност на хората, които са ваксинирани да се движат свободно, да посещават заведения е напълно безсмислено". "В ситуация, в която България има най-нисък процент ваксинирани жители в целия ЕС и най-висока ковид смъртност на милион жители (към 29 ноември, 2021 година надвишената смъртност в България е 748 души на 100 000 души население т.е. най-високата в света според The Economist), това говорене на д-р Мангъров е опасно и пряко вреди на общественото здраве, защото не артикулира ясните и медицински доказани ползи от ваксинирането срещу КОВИД-19", счита д-р Петров. 

ПРИМЕР 2

Атанас Мангъров: Абсолютно. Хората, които са застрашени, трябва да си стоят в къщи – тези, които са възрастни, които са болни. Но абсолютно безсмислено е всички останали да се държат затворени и да се ограничават. Също така, децата трябва да тръгнат на училище, защото те са тази част от населението, през които тази инфекция трябва да премине. Водещ: А вие одобрявате тези въпросни тестове, които ще бъдат тип "близалка" за децата? Атанас Мангъров: Не, те са напълно безсмислени и ненужни.

Според д-р Петров тези думи на Мангъров прави опасно внушение, че децата, ходещи на училище, трябва да се заразят с КОВИД-19 все едно това е нещо неоспоримо необходимо от медицинска гледна точка. Нови и нови научни данни показват наличието на постковид синдром, с голям набор симптоми, които намаляват качеството на живот на преболедували КОВИД-19. Децата често карат КОВИД-19 безсимптомно или леко, но постковид синдромът съществува, напомня д-р Петров. И казва, че за чувствителността на антигенните тестове, одобрени в ЕС, е над 98%. С думите си Мангъров може да откаже много родители да тестват децата си, защото според него са "безсмислени", а това "само ще усложни така или иначе сложната вече епидемиологична обстановка", според д-р Петров. 

ПРИМЕР 3 

Атанас Мангъров: Не знам какви ваксини се поставят, но при положение, че фирмата производител е освободена от отговорност, тя може да удължава сроковете на годност на своите ваксини както си иска. Д-р Петров е категоричен, че увеличаване на срока на годност на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech "Комирнати" е направено след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) – от 6 на 9 месеца, но при съхранение от минус 90 до минус 60 градус апо Целзий и разпечатаните опаковки с ваксината може да се ползват за 9 месеца само ако са съхранявани при описаните условия. Д-р Мангъров прави опасното внушение, че ваксините не подлежат на санитарен контрол и производителите им не носят никаква отговорност за съдържанието и ефективността им, което "категорично не е вярно", настоява д-р Петров. 

Поради всички изброени примери с конкретни думи на доц. Мангъров, д-р Петров иска максимално тежко наказание за него предвид законовите норми в България.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.12.2021 г.
-1
 
 
Единствения професионалист който говори истината за всичко добре че го има дае жив и здрав оставете го на мира трябва да има такива хора привет
Aнонимен
на 06.12.2021 г.
-2
 
 
Оставете Мангъров на мира , всичко е заради лекарският Алианс който учредиха на скоро , искат да ги заглушат ! А за простия трол aahasfer който пише тука му пожелавам чумата да го тръшне простака !
Aнонимен
на 06.12.2021 г.
-2
 
 
Някой май си е повярвал твърде много.... Оставете Мангъров на мира. Това е един от малкото лекари които говори логично и нормално. Корона вируса е гаден, но паниката не помага, затварянето не помага, маските не помагат, прекаляването с антибиотици на помага. Точно това говори Мангъров и сега някой иска да го съди за това че казва истината. Ще дойде време и много хора ще се осъзнаят че живеят в свят който вече не им харесва ама ще е късно.Осъзнайте се на време.
Aнонимен
на 06.12.2021 г.
-2
 
 
Е,стига толкова бе кариеристи бездарни. За по голяма заплата и длъжност сте готови да си играете с човешките съдби. Малко останаха като Мангъров. Другите са кариеристи и послушни подлоги. Той оня гледа от горе
Aнонимен
на 05.12.2021 г.
-1
 
 
Повечето лекари са убийци! Да именно - законни убийци, най-вече онколозите...
Aнонимен
на 05.12.2021 г.
0
 
 
Мангъреца е прав! Другият дръвник е за бесилката!
Aнонимен
на 05.12.2021 г.
0
 
 
При всяка една диктатура несъгласните са дискриминирани, уволняеани ,затваряни и убивани. Всички несъгласни с плановете на диктатурата са репресирани ! Та и този случай е такъв .
-1
 
 
Лицето *дребно -паричков* отдавна щеше да бъде наказан от лекарската колегия и лишен от права за своите изказвания ако беше в някоя европейска страна!Тук колегите се въздържат от това,защото веднага ще ги обвинят в *политическа репресия* - доскоро този морален боклук беше дупе и гащи с плевенския пикалник в шадраваните.Сега се е преместил при другаря копейкин за да търси пак политическо крило.
-2
 
 
до анонимните тролчета,защитаващи ПРОСТАКА мангъра - идете той да ви лекува с аспирин и чайче!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: