ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лекари обясниха защо и ваксинирани с две дози умират от коронавирус
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:42 / 21.10.2021Коментари (1)7658
©
Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина в понеделник от усложнения след зарязаване с коронавируса. Семейството му обяви, че той е бил напълно ваксиниран и дори е имал час за трета доза. Пауъл беше на 84 години и имаше множествена миелома, рак на кръвта. 

Здравните служители се притесняват, че антиваксърите ще се възползват от смъртта на Пауъл, за да твърдят, че ваксините не работят. Ако все още можете да умрете след ваксинация срещу COVID-19, какъв е смисълът да се ваксинирате? Какъв е отговорът на този въпрос?

Медицинският анализатор на CNN д-р Леана Уен, лекар по спешност и професор по здравна политика и управление в Училището по обществено здраве на Университета Джордж Вашингтон, обяснява, че трябва да погледнем какви данни ни дава науката, разаказва Dnes.bg.

"Трябва да започнем с науката и това, което показват изследванията. Ваксините срещу COVID-19 са изключително ефективни за предотвратяване на заболявания и особено тежки заболявания. Най-новите данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ показват, че те намаляват вероятността от положителен тест за COVID-19 с шест пъти и вероятността от смърт - с 11 пъти", обяснява д-р Уен.

"Това означава, че ако сте ваксинирани, има шест пъти по-малка вероятност да получите COVID-19, отколкото някой, който не е ваксиниран. И има 11 пъти по-малка вероятност да умрете от COVID-19 в сравнение с неваксиниран човек. Това е наистина отлично", казва тя.

Д-р Уен допълва, че ваксините срещу COVID-19 нямат 100% защита.

"Нито една ваксина няма 100% защита. Просто на практика почти нито едно медицинско лечение не е 100% ефективно. Това не означава, че ваксината не работи, или че не трябва да я приемате".

Медикът обяснява, че има група от хора, които все пак са изложени на риск от COVID, въпреки че са ваксинирани.

"Въз основа на наученото, генерал Пауъл попада в тази категория. Знаем, че хората, които са по-възрастни и имат основни медицински състояния, са по-склонни да страдат от тежко заболяване и да умрат след пробивни инфекции. Тези, които са изложени на особен риск, са хора с имунна недостатъчност. Наличието на множествена миелома би поставило генерал Пауъл в тази категория и в допълнение към по-голямата му възраст би увеличило нивото на риск", посочва тя.

По думите на д-р Уен, това е една от причините да се препоръчва трета доза от ваксините, която да подсили имунитета: 

"Още през август федералните здравни служители препоръчаха хората с умерен или тежък имунокомпромис, които са се ваксинирали с препаратите на Pfizer или Moderna, да получат трета доза от ваксината. Те предупредиха, че дори и с допълнителната доза, имунокомпрометираните индивиди трябва да вземат допълнителни предпазни мерки. Това е така, защото това е категория хора, които са особено податливи на тежки последици".

Тя настоява, че ваксините работят най-добре, когато всички ги приемат.

"Мислете за ваксината срещу COVID-19 като за много добър дъждобран. Работи много добре, за да ви предпази в дъжд. Но ако сте в гръмотевична буря и след това дойде ураган, има много по-голям шанс да се намокрите. Това не означава, че дъждобранът ви е дефектен. Това означава, че сте в лошо време и само дъждобранът не винаги може да ви защити", обяснява тя. "Ако сте заобиколени от много вируси, това увеличава шансовете ви да се заразите. Проблемът не е ваксината - това е, че има твърде много вирус около вас".

Ваксинирането на възможно най-голям брой хора намалява общия процент на инфекция и в крайна сметка защитава всички. Лекарите препоръчват,  ако се намирате в район с много вируси или в претъпкани помещения на закрито, да носите маска, тъй като тя добавя допълнително ниво на защита.

Проучване на 13 държави в продължение на шест месеца показа, че напълно ваксинираните лица съставляват само 4% от всички хоспитализации пациенти с COVID-19. Неваксинираните хора са 17 пъти по-склонни да бъдат хоспитализирани заради коронавирус, отколкото напълно ваксинираните възрастни, според това проучване на CDC.

Тези, които попадат в болница заради пробивни инфекции, са най-често по-възрастни и имат множество основни медицински състояния.

Запитана какво би казала на хората, които все още не вярват във ваксините, д-р Уен отговаря:

"Бих ги помолила да помислят за други аспекти на медицината. Да кажем, че някой има сърдечно заболяване. Има лекарства за лечение на сърдечни заболявания, но те не са 100% ефективни - нищо не е толкова ефективно. Това, че някой завършва с обостряне на заболяването си и е в болница, не означава, че лекарствата не си струва да се приемат. Или нека използваме пример за превенция.

Да кажем, че някой, който се храни здравословно и се упражнява всеки ден, все пак развива високо кръвно налягане и диабет. Това не означава, че диетата и упражненията не са добри. Това просто означава, че можете да предприемете всички правилни стъпки за предотвратяване на заболяване, но понякога все пак можете да получите болестта".

Проучване за моделиране, подкрепено от Националните здравни институти, установи, че ваксините срещу COVID-19 са предотвратили повече от 139 000 смъртни случая през първите пет месеца, в които са били налични. До 9 май в Съединените щати са настъпили около 570 000 смъртни случая от COVID-19. Без ваксини биха могли числото би могло да достигне 709 000 смъртни случая.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на mircata
премахни филтъра

0
 
 
Бе за тоя въобще какво има да му се умува и защо въобще гледат броя ваксини. Той е бил на 84 ГОДИНИ. Какво искате - да е като 20 годишен. Ми то дето се вика е карал на изпарения вече на тази възраст и 10 ваксини да е имал, организма е стар вече и е здал багажа.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: