ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Крути мерки, които ще засегнат милиони хора у нас!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:05 / 11.01.2018Коментари (23)12275
©
Всички коли да имат стикери, показващи колко вредни емисии изпускат във въздуха. Такива законодателни промени предлагат от Столичната община. В дни, когато се очаква силно замърсяване на въздуха, в центъра на София ще се допуска движение само на автомобили с екологичен стандарт Евро 5 или Евро 6. Това е една от крайните мерки срещу обгазяването, които предвиждат в общината и които бяха представени на заседание на транспортната комисия към Столичния общински съвет, пише "Монитор". 

Мерките ще се прилагат в зависимост от степента на замърсяване и количеството фини прахови частици, които се очакват в следващите 48 часа. Ако те са между 50 и 100 микрограма на кубичен метър, общината само ще отправя призиви към гражданите да не излизат с автомобилите си и да не палят печки на твърдо гориво. Ако се очаква замърсяване от над 100 микрограма буферните паркинги в града ще работят безплатно, за да могат хората да си оставят там колите и да се придвижат до центъра с метро. В случай, че праховите частици са над 150 микрограма на кубичен метър таксата за паркиране в "синята зона" в центъра ще е двойно по-висока - 4 вместо 2 лева на час. 

Най-драстични мерки се предвиждат, ако очакваното ниво на замърсяване е над 200 микрограма. Именно тогава няма да се допускат в центъра на града автомобили, които не отговарят на най-високите екостандарти Евро 5 и Евро 6. За да се случи това обаче, са необходими законодателни промени, с които всички коли в страната да бъдат сертифицирани и задължително да имат стикери, показващи колко замърсяват. Следващата стъпка е въвеждане на т.нар. зелен билет за градския транспорт. Той ще струва един лев и с него ще може да се пътува цял ден по всички линии на обществения транспорт. Такъв билет ще се пуска, ако праховите частици са били над 200 микрограма на куб. м. в продължение на два дни и в следващите 48 часа прогнозите са те да останата на това ниво. 

Ако пък екстремното замърсяване продължи повече от две седмици, се предвижда пълна забрана за движение на коли в София. Мерките ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на общинския съвет на 25 януари и ще могат да влязат в сила веднага. Изключение са само тези от тях, свързани със стикерите на автомобилите, тъй като за прилагането им са необходими законови промени, които ще отнемат повече време. Друга мярка, която предстои да влезе в сила съвсем скоро, е значително повишаване на таксите, които плащат строителните машини и тежката техника, за да влязат в центъра на София.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
иииии като поскапне промишленния ток с 60% ....става скофти..
0
 
 
Ха-ха, искам да видя как ще спрат цялото движение в София!!! ;) Е тогава вече ще стане революция!
-1
 
 
Милиони ?!? Да не би София вече да има 20 милиона жители?
0
 
 
аз като карам на газ вредните емисии са в пъти по-ниски от тези на дизелов автомобил евро 6
+3
 
 
Първо си оправете регулацията на движението, настройте така наречените "умни" светофари адекватно спрямо трафика, спрямо натовареността в различните часове от деня, подобрете и инфраструктурата, променете начина по, който се полагат знаците за максимална разрешена скорост (има видимост и условията позволяват максимална скорост 70-80 км/ч, ние слагаме 30 км/ч) и чак тогава изисквайте. Автомобилът ми не е виновен, че прекарва часове по светофарите заради лошата ви преценка, господа и дами управляващи.
+1
 
 
Повечето коли работят екологично с ГАЗ тоест всичко идва от отоплението с въглища вместо да бъде с климатици и евтин ток !
+1
 
 
Глупости пълни. Всичко е от битовото отопление. Да направят градския транспорт безплатен и пак ще е така.
+3
 
 
Как само се опитват да ни правят на балъци. Студените месеци нивата се завишават, а лятото няма проблеми. Щото тези с печките не могат ще го отнесат тези с колите. На бюджета трябват пари и както винаги тези с колите ще плащат. Ама ако не се подобри състоянието на въздуха да връщат пари. Ама надали ще манипулират данните и ще се окаже, че дишаме по хубав въздух.
0
 
 
Някой може ли да ми каже евро стандарт за автомобил с газова уредба?
+5
 
 
И всичко това на фона на доказаната статистика, че най-големият замърсител - 52% - е отоплението на твърдо гориво...? :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: