ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Крум Зарков: Съдия, избран на случаен принцип, ще контролира главния прокурор
Автор: ИА Фокус 19:17 / 21.11.2022Коментари (1)1092
©
Проблемът с механизма за разследване на главния прокурор и свързаната с него неефективна защита на правата на пострадали от престъпления у нас виси над България вече над 15 години. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ министърът на правосъдието Крум Зарков по повод новите идеи на Министерството на правосъдието за промени в НПК и в Закона за съдебната власт. Според него, основната причина това да предизвиква широк обществен интерес е йерархическата структура на прокуратурата сега и влиянието на главния прокурор над останалите под него. "Затова именно беше разработен този механизъм", каза Зарков, като обясни, че този, който ще осъществява контрола ще над главния прокурор бъде съдия, избран на случаен принцип.

"Ако този закон бъде приет, съответният съдия ще придобива качествата на прокурор за времето, докато тече разследването. Ако съдиите биват изтеглени на случаен принцип, те спират да бъдат съдии и стават прокурори за времето на разследването. Това е заложено в законопроекта. Ако съдията е избран, той ще се оттегли от съдийство и ще изпълнява функциите на прокурор", каза Зарков. След това съдът ще контролира главния прокурор.

При сигнал за извършено престъпление от главния прокурор, ще се изтегля съдия за разследването му.  Ако той счете, че има достатъчно доказателства за внасяне на обвинение, ще се привлече и втори съдия, като последна дума ще има компетентния съд.

"При несъдържащи се данни за престъпления, няма да се разследва сигнала по този специален ред, а по общия ред. Но той няма да отива в коша", каза още Крум Зарков.

От екипа на служебния министър са взели предвид и решение номер 7 от 2021 година и са предложили механизъм, който отговаря на изискванията на Конституционния съд, според който извънредна контролна фигура да се назначава само с промяна в Конституцията, а това става със свикване на Велико народно събрание.

"Очевидно е, че Велико народно събрание не може да се събере и ако промените не бъдат приети, очевидно е, че този въпрос ще остане да виси над страната ни с всичките свои последствия", каза още Зарков.

Венецианската комисия обръща внимание и на отчетността, отговорността и контрола на прокуратурата. 

Крум Зарков обясни още и другото тяхно предложение, съставът на ВСС да бъде от 13, а не 17 члена както досега. По думите, в Конституцията никъде не се определят изисквания за мнозинство на ВСС. 

"При обсъждане на вариантите на законопроекта, по-късно е било преценено, че трябва квалифицирано мнозинство. Ние считаме, че нормалното мнозинство от 13 гласа ще направи това мнозинство далеч по-ефективно. Не виждаме причина за различно мнозинство. 

Зарков каза, че промените които се предлагат, може да се случат на законово ниво, без да има нужда от отваряне на конституцията.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
заркоф,къде ще се криеш,в коя дупка скъпоплатена ще се навреш,червен глист?!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: