ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кравето масло на едро у нас е двойно по-скъпо от това в ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:08 / 15.04.2020Коментари (3)2813
©
Кравето масло на едро у нас е двойно по-скъпо от това в ЕС. Това показва проучване на пазара на Института по аграрна икономика. Причината за това според тях е, че разчитаме предимно на внос, който сега е по-скъп заради по-трудните доставки.

По-голямата част от маслото, което достига до трапезата ни, е внос. Затова всяка трудност при доставката прави разходите за транспорт и логистика по-големи. Ударът на кризата с коронавируса вече се усеща по веригата. Така през последния месец килограм масло на едро у нас се е търгувал за малко над 14 лв., докато средните цени по другите европейски борси са били около 6,80 за кг или казано иначе – наполовина, показва анализът на икономистите.

"Количествата, които се произвеждат в страната са крайно недостатъчни, за да задоволят потреблението. Вътрешното производство може да задоволи до 30-40 %. Маслото не е уникален случай – така че всичко това, което се случва в момента – тези логистични проблеми, с транспорт, с доставки по цялата верига, се отразяват на цената и на самата реализация на продукта", посочва Божидар Иванов от Центъра за изследвания в селското стопанство.

Според експертите, които следят пазара на едро у нас, разлика в цените при нас и при другите в Европа – има, но тя е много по-малка. Разминаването идва тъй като у нас се отчитат цените на маслото преди да достигне до магазините, а в другите държави – още в самото начало на веригата, когато излиза от мандрите, преди да е обработено и пакетирано.

"Естествено, че в страните с големите производители ще намерим по-изгодната цена, тъй като тя е без логистичните разходи. В момента имаме един марж между 12 и 14 лева на кг масло при еднакво съпоставимо качество – разбира се това масло може да го намерите на 5 евро – т.е. с 2 лв. по-евтино. Но като отчетем, че Полша е хиперпроизводител на масло ще си намерим отговорите на въпроса", коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според бранша - консумацията на масло у нас е малка – средно по 80-90 тона на месец. А произведените от нашите мандри количества засега са напълно достатъчни, за да задоволят това потребление.

"Около 50 % от маслото на нашия пазар е българско. Почти 80-90% от българските предприятия имат такова производство, но сега го реализират към сладкари, шоколадопроизводвтво, хлебарство. Не е проблем, ако има такова търсене, маслото да се разфасова и да се задоволи крайния потребител", казва Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите, цитиран от "Нова ТВ".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на ivander_
премахни филтъра

+3
 
 
И по-гадно на вкус, с по-малка масленост от обявената и какви ли не добавки вътре. По-скоро няма да купя масло изобщо, отколкото да ме накарат да взема българско.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: