ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Красимир Манов: Природният газ не го интересува кой е на власт
Автор: Йоланда Пелова 12:34 / 10.10.2022Коментари (0)784
© Sofia24.bg
Енергийният експерт Красимир Манов в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Мой гост в студиото е Красимир Манов – енергиен експерт и председател на партията "Коалиция За теб, България“. Г-н Манов, "Газпром“ е пред фалит. Това твърдение се завъртя в медийното пространство. То е на ваш колега – г-н Иван Хиновски. На какво мнение сте вие?

Абсолютно съм съгласен. Ние сме много добри приятели и колеги, мога да кажа, че той е един от моите учители в областта на енергетиката и даже беше водач на две от листите ни на току-що миналите избори. Много е тежко положението в Русия, и не само в "Газпром“, изцяло в енергийния сектор – и "Газпром“, и "Роснефт“, и всичките им там дъщерни компании. Но то е валидно за цялата държава зарази санкциите, които Европейският съюз и САЩ наложиха. Така че съм съгласен напълно.

Но защо, защо се стигна до всичко това? Казвате заради санкциите, но защо, кой го прави?

Всичко е заради войната, за тази агресия, която направи Путин в Украйна. Те разчитаха – до някаква степен оправдано, случиха им се нещата за драстично повишаване на цените на суровия нефт, на природния газ, въобще на енергоносителите. Но както аз неведнъж съм го повтарял, още май месец, когато аз го предвиждах, тогава всички казваха, че цените ще отидат на 3000, 4000, 5000 долара, това беше нормално, защото в ценообразуването на една стока най-важният фактор, това е рискът за нейното получаване или придобиване, транспортиране и продаване. Но след като газохранилищата се напълниха в Европейския съюз – още тогава го казах това нещо, виждате, че цените драстично намаляха. Даже аз тогава използвах думата "срив“ на цените и то това се получава. За ден напред на Холандската борса са около 80 евро за мегаватчас, за месец напред в момента последно беше около 160 евро на мегаватчас. И ще продължават да падат.

А какво ще се случи, ако "Газпром“ фалира наистина?

Е няма да е първата фирма, която фалира.

Да, това е така.

За да фалира "Газпром“, трябва да фалира държавата Русия. Държавите не фалират, те трупат дългове и в последствия ги изплащат. Нищо страшно няма да стане. Докато трае войната, ще има степен на риск, и то висок, но и 100-годишната война е свършила един ден, така че накрая ще се пристъпи пак към правене на бизнес. Нищо страшно няма да стане. Просто някои хора с огромно его и нарцисизъм трябва, образно казано, да си седнат на стола и да започнат да мислят рационално и прагматично, и да се стигне до някакво разбирателство.

Кои са рационалните и прагматични решения на тези проблеми в енергийната сфера?

В енергийната сфера това, което имах възможност многократно да го казвам в различните студиа, в които са ме канили, прагматичното решение беше да си търсим собствените находища, които ние ги имаме – аз многократно съм го казвал това нещо. Залежи над 500 милиарда кубически метра на шистов газ в Етрополската свита, прословутите шисти, за които вече всички знаят. И другото нещо, което трябваше да се направи, е да се потърси природен газ в Турция, защото Турция има огромни излишъци от природен газ, тя е истински хъб на Балканите и там цените са значително по-ниски. Напоследък виждаме, че и в Гърция са значително по-ниски цените. Като цяло всичкото това нещо е следствие от падането на цените на международните пазари, тъй като в Европа над 90% вече, даже в някои държави 99% са напълнени газохранилищата. Така че нищо драматично няма да стане. Това е пътят.

Ще ви цитирам с едно ваше изказване – "Никога няма да си върнем 3-те милиарда за "Турски поток“, а можехме да сме богати“.

Можехме да сме богати заради собствените находища основно на природен газ.  Ще прозвучи като хвалене, но последните находища ги намирахме по мое време, когато аз бях директор на "Нефт и газ“. Лошото е, че особено след 2009 г., когато дойдоха ГЕРБ и тоя прословут мораториум, който сложиха, дори тази фирма, която имах честта аз да управлявам, и всички фирми въобще, и външни фирми спряха да се занимават с тоя род дейност на територията на Република България, тъй като мораториумът го забранява. Той така йезуитски е написан, че даже и за конвенционален, макар че то няма шистов и нешистов, или конвенционален – има природен газ. Просто методите за добиване са малко по-различни.

Защо системно не се позволява на страната ни да бъде диверсифицирана в мащаб?

Въпросът е много лесен. Всичко е заради това да сме енергийно зависими от Русия в случая. Когато си енергийно зависим, защото енергетиката, това е базата на икономиката на една държава, тогава си и политически зависим. За това става въпрос. Когато нефтът ни е от Русия, природният ни газ е от Русия, огромна част от въглищата, хайде, за Маришкия басейн си ги ползваме ние, но други въглища се внасят също от Русия – тогава ще си зависим и политически. И ние го виждаме на терен, на политическия терен го виждаме това нещо.

Г-н Манов, представлява ли реално топлинната енергия сериозен проблем за България?

Никакъв проблем не представлява. Тук има друг проблем – че "Топлофикация София“ в момента има над 1,3 милиарда задължения. Те 1 милиард ги направиха с цесия към Българския енергиен холдинг, но те не са изчезнали, дългът си е дълг, той не изчезва. Което де факто и де юре означава, че Столична община е във фалит, необявен, разбира се. Тук грешката е, че тези хора живеят в миналото поне 20 години, да не кажа 30 години назад, но в "Топлофикация“ – той и колегата, г-н Хиновски, многократно е споменавал пътищата за решаване на проблемите в "Топлофикация“. Има възможности това да се реши, имаше и в миналото, в момента, но там нищо не се прави. Да не говорим, че "Топлофикация“ беше част от един от най-големите грабежи специално на софиянци с прословутите дела, които водеха срещу потребителите, и т.н. Там огромни милиарди се източиха от софиянци в полза на частни съдебни изпълнители и т.н. Това е дълга тема.

А очаквате ли цената да се повиши до края на годината? КЕВР определи вече и прогнозата за ноември, спадане обаче има там с около 4%.

Да.

Вие какво очаквате?

Аз многократно съм го казвал това нещо и сега виждаме, че пазарът го потвърждава. Ще има спад на цените, тъй като има огромни скъпи количества природен газ, които са нагнетени в газохранилищата. Те трябва да се изразходват и ще се изразходват през зимния период. Да видим и колко тежка ще бъде зимата, но тенденцията е за спад, и то се вижда.

А що се отнася до азерския газ – да се върнем на темата за газа – какви са вашите виждания, ще се получат ли там нещата?

Те са се получили. Този 1 милиард си го получаваме по договора, който е подписан на базата на нефтена компонента със СОКАР – азербайджанската държавна нефтена компания, и благодарение на това цените, като се прави микса на природния газ в България, те падат. Тук има едно друго нещо, което искам да спомена. Всичкият природен газ, който е договорен, е договорен от предишните правителства. Служебното правителство, въпреки че толкова се биеше в гърдите, че ще направи велики неща, до ден днешен не е подписало никакъв договор за нищо. Включително и аз, и други колеги сме се срещали и с хора от правителството и сме им обяснявали да забравят този договор с "Газпром“. Не, те се хвърлиха в него, видя се, че нищо не стана. Говореха за хаос и разруха, оказа се, че такова нещо няма. И природният газ, който получаваме – обяви се там един търг, за който още резултати няма, надяваме се да се получат по-добри цени, за да може да се покрият месеците ноември и декември. Надяваме се, защото реално нищо още не се е случило.

А трябва да се случи.

Трябва да се случи, ама ние за бъдещето може да говорим много хубави неща, но дали ще се случат, това не се знае.

Казахте, че ситуацията в Европа като цяло е доста усложнена. Как тя ще се отрази тук на нашата страна?

Позволете ми да не се съглася. Значи, какво значи усложнена ситуация? Дотолкова, доколкото има война. Специално за енергетиката, ако говорим…

За енергетиката, да.

Ситуацията е доста изяснена. Цените, аз пак ви казвам, на борсата за ден напред са 82 евро, последните цени, които ги гледаме в петък, за месец напред са 160 евро за мегаватчас говорим и тенденция към спад. Има газ, не трябва в газохранилищата, въпросите с електрическата енергия, тук една скоба трябва да отворим и да кажем, че западните страни, специално за Германия говорим, най-голямата икономика в Евросъюза, тяхната политика по отношение на поставянето им в зависимост от Русия, това, което и Тръмп им казваше многократно – не трябва да си 100% зависим от един източник – те го проспаха това нещо, да не кажем, че умишлено го правиха, знаем там за зависимостите на Шрьодер, на Меркел и т.н., но в крайна сметка живият живот показа, че хората, които твърдяхме, че въглищата, природният газ, нефта, ядрената енергия са в основата, ами те представляват 85% от въобще енергията за човечеството, говорим в пленарен мащаб, тези хора са били прави. А тази Зелена сделка, с която ни проглушиха ушите, е всъщност една схема за крадене на пари. И затова зад нея застанаха разни либертарианци, либерали и всякакви други такива, които докъде ни доведоха – доведоха ни до тази ситуация да трябва да се вземат бързи екстремни мерки. Аз бях убеден, че това нещо ще се развие по този начин, и други колеги го споменаваха. Но повече колеги паники всяваха в потребителите, а това нещо просто няма да се случи. Така че трябва да сме спокойни.

Какви проблеми вие забелязвате във воденето на политики на ваши колеги, енергийни експерти, в сферата на енергетиката, хора, които управляват страната ни, какви проблеми вие забелязвате и какво трябва бъде предприето, според вас, в най-близки планове?

Много хубав въпрос. Само че трябва да направим едно разграничение. Политиците, ние затова го застъпвахме като теза и на изборите въобще, че няма как да си добър политик, ако не си се доказал в някаква област, която и да е. Да имаш професионален опит, да имаш житейски опит. Защото виждаме какво ни показва практиката: Взимат едни тотално неподготвени хора, слагат ги на високи постове, включително и на министър, както са настоящият, служебният, и предишният министър на енергетиката, които са тотално некомпетентни, и затова се стигна до това, до нищоправене и до никакви резултати. Примерът, който ви дадохме с "Газпром“ – помните служебния кабинет: "Ще говорим с "Газпром“ – хора, нищо няма да стане. Ние всичките им го обяснявахме това нещо. И така се и случи. Просто трябва да, всичко е експертиза в света, всичко е професионализъм. Всеки е на мястото си, ако е доказан, истински професионалист, и особено ако е на държавно ниво, трябва да си професионалист и експерт, иначе няма как да водиш правилна политика. Живият живот го показа с тези министри, и не само с тези. Ето, вижте какво говориха: Хаос и разруха. Оказа се, че нито хаос има, нито разруха – България е на първо място по промишлено производство в Европейския съюз, което не се е случвало. Това е благодарение на това, че се компенсира за бизнеса електрическата енергия над 250 лева за мегават, и по този начин се позволи на бизнеса да оцелее, да се запазят работни места.

Това го направиха предишното правителство, те ни говориха за хаос и разруха, сега се оказва, че почва да се хвалят с това, което е направило предишното правителство. Аз пак ви казах, един договор няма подписан от тях. Хайде да ви видим какво ще направите. И тези твърдения, че правителството служебното било свалило цените – това е абсолютна смешка. Цените ги свалят международните пазари. Ако ние имахме такова влияние от България да влияем на международните пазари, дай Боже, един ден да стане, но едва ли ще стане това нещо. Така че за това става въпрос – да не се политиканства, а да се говорят реалните неща. Природният газ не го интересува кой е на власт, леви, десни и центристи, тук си има закони на физиката, закони на природата, и те опровергават всяко едно политиканство.

Понеже говорим за власт и управление, минаха вече предсрочните парламентарни избори, както споменахте вие сте председател и на партия, какъв е вашият коментар относно политиката на страната ни и съставянето на кабинет? Ще имаме ли такъв или?

Всички специалисти, които се изказват по студията, казват, че ще има нови избори. Не знаем, предстои да видим. Но в крайна сметка тези, които свалиха предишното правителство, би било редно да управляват. Те имат достатъчно гласове да сформират правителство, нека да го направят, да управляват. В крайна сметка, ето, аз като специалист в областта на енергетиката, им казвам, че дяволът не е чак толкова черен, да се хващат за ръце и да управляват държавата, и да решават конкретни проблеми. Ситуацията в Украйна – не е лесно.

Но по отношение на енергетиката няма да има проблеми, би трябвало да няма и в икономиката, тъй като по-евтините цени на електричеството, на природния газ, на петролните продукти, тук още една скоба ще отворя – петролните деривати, които всички зареждат по бензиностанциите, трябва да са с 1 лев по-ниски поради простата причина, че "Лукойл Нефтохим“ купува сорта "Урал“, с който те основно работят, на цена от 35-40 долара на барел по-евтино, и би било логично и нашите цени да са по-евтини. И да видим кое правителство най-накрая ще вземе да реши този ключов въпрос, тъй като цените на бензина, на дизела и на другите там газьоли, деривати и т.н., те са в основната си част, те създават инфлацията в държавата. Всички го знаят това нещо, че цените на енергията основно надуват инфлацията. И ако тези цени, има правителство, което мисли за потребителите, и окаже натиск върху "Лукойл“ да ги свалят, тогава инфлацията ще падне надолу. Ние вече виждаме някои стоки по магазините почват да падат, но тези процеси са бавни, те не стават толкова бързо.


Още по темата: общо новини по темата: 194
16.02.2024 »
23.01.2024 »
11.11.2023 »
10.11.2023 »
01.11.2023 »
29.10.2023 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: