ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Край на местенето на стрелките, остава само лятното часово време!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:15 / 03.09.2018Коментари (12)32354
©
Европейската комисия ще предложи на Европейския парламент и на съвета на ЕС да се сложи край на практиката да се местят часовниковите стрелки през пролетта и през есента, за да се осигури повече дневна светлина през зимата, съобщиха от Брюксел. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че милиони "вярват, че в бъдеще лятното време ще е целогодишно и това ще се случи". Промяната идва в резултат на проведена между 4 юли и 16 август 2018 г. на цялата територия на Европейския съюз анкета, в която 84 на сто от общо гласувалите 4.6 млн. европейци заявяват, че не желаят повече да се преместват стрелките на часовниците.

73 процента от участниците в допитването посочват, че досегашният им опит от практиката е отрицателен или много отрицателен и смяната на времето е причина за проблеми със здравето, за увеличения брой пътни произшествия или за липсата на икономия на енергия. Резултатите от проучването бяха представени в петък от европейския комисар по транспорта Виолета Булц на колегиума на Комисията, който е провел и първата си дискусия за възможните следващи стъпки. Най-активни в анкетата са били германците, следвани от австрийците, жителите на Люксембург, Финландия и Естония.

Българите се нареждат в долната граница на участниците в допитването с дял от едва 0.18 на сто от всички включили се. Най-незаинтересовани са италианците и румънците с участие от само 0.04 процента, а на последно място са британците, които догодина трябва да излязат от Европейската общност. "Посланието е много ясно: 84 % от тях (участниците в анкетата) не желаят повече часовниците да бъдат премествани. Ние ще предприемем съответните действия и ще изготвим законодателно предложение до Европейския парламент и до Съвета, които след това заедно ще вземат решение", посочва още Булц, цитирана от пресцентъра на ЕК.

ЕП вече прие през февруари резолюция в посока промяната на разпоредбите за часовото време  а искания в тази посока имаше и от държавите членки, заинтересовани страни и граждани. Смяната на времето датира в много от държавите членки на ЕС от времето на Първата и Втората световна война или от петролната криза през 1970-те години. От 1980-те години насам Европейският съюз започна постепенно да приема законодателни актове, въз основа на които всички държави членки да се споразумеят да преминават едновременно от зимно към лятно часово време и обратно, и да бъдат премахнати националните графици.

От 1996 г. разпоредба на ЕК задължава всички европейци да преместват часовниците си с един час напред в последната неделя на март и с един час назад в последната неделя на октомври. Целта на това правило не е хармонизиране на режима на смяна на времето в ЕС, а да преодолее проблемите, особено в секторите на транспорта и логистиката, които възникват поради некоординирано прилагане на смяната на времето през годината, тъй като страните от ЕС имат три различни часови зони или стандартно време. Сред мотивите за местенето на стрелките е било и спестяването на енергия заради допълнителния час светлина през зимата, но проучвания сочат, че е спорно доколко тази цел се постига наистина.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Доста учудващ ентусиазъм, но най-важното е колко ще продължи. Първите дни след Брекзит също беше голямо опиянението сред доста хора. Русия се опари от "постоянно лятно време" само преди няколко години, но като се гласува импулсивно, мисленето и живите примери отстъпват на заден план. Ще бъде много интересно да се види дали толкова възторжено родителите ще пращат децата си на училище през зимата, когато до 8:00 часа ще бъде полярна нощ навън, особено в нашите условия с абсурдното начало в 7:30 ч. Защо ли имам странното чувство, че тези, които псуваха ЕК заради зимното и лятно време, ще започнат да псуват после, че разрешила само лятното? И естествено ще има дежурното "кой аз? никога не съм казвал/писал такива неща!".
-1
 
 
Тук няма да го променят, ще има смяна на стрелките 2 пъти годишно. Всеки знае, че Българина е много по-умен от германеца, доказано с по-бързо развиващата се икономика и по-бързо растящите заплати.
0
 
 
Ей, едно правилно заглавие да видя. Много смешно ми стана като казаха по новините: Премахва се "лятното часово време". :)
Предлагам билков чай за регулиране на теглото .
+3
 
 
Числата на часовниковата стрелка нямат значение за времето . Времето е следствие от слънчевата светлина .
Спhttp://www.economic.bg/bg/news/7/parviyat-grad-u-nas-kojto-vavezhda-integriran-gradski-transport.htmlодели какво ново....
на 03.09.2018 г.
+4
 
 
Това добре, но защо да остане лятното часово време. Явно северноевропейските държави са гласували повече за този вариант. Трябваше да си остане зимното, т.е. нормалното часово време и аз гласувах за това, но.....
на 03.09.2018 г.
+1
 
 
Най-накрая тази глупост да спре!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
БК Локомотив Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: