ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Корнелия Нинова с финални думи в 44-ия парламент: Кураж и на добър час на българския народ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:29 / 25.03.2021Коментари (0)2365
©
Декларация на Корнелия Нинова, прочетена в Народното събрание днес:

Уважаеми български граждани,

Приключва 44-то Народно събрание. Почтено е преди да даваш оценка на другите и на края, да започнеш от себе си и от началото.

Парламентарната група "БСП за България" имаме 4 достойнства в този парламент.

Първо - Влязохме в него с програма за промяна, за държавност, за подобряване качеството на живот, за борба с паралелната държава, задкулисието и досегашния модел на управление. Още в първите дни получихме предложение да изоставим нашата цел, да станем част от модела, да предадем почти един милион българи срещу влизане във властта и лични облаги. Отказахме. Останахме принципни, последователни, верни на хората, които ни избраха и честни към тях.

Второ - Изпълнихме обещаното. Всички поети ангажименти преди изборите внесохме след тях като законопроекти в парламента - например семейно подоходно облагане за младите семейства, намаляване ДДС на храни и лекарства, преизчисляване на пенсиите, закон за възрастните хора и много други.

Трето - Не влязохме в скрити договорки с властта, не участвахме в задкулисни плаващи мнозинства, договорени по кабинетите. Останахме опозиция от началото до край, въпреки изкушенията или натиска в определени моменти.

И четвърто - Превърнахме се в алтернативата. Не на думи, а с работа и действия. Внесохме 1323 алтернативни предложения по закони и решения на Народното събрание. Ние сме политическата сила, която първа направи и вече наложи като практика опозицията да внася в Народното събрание алтернативен бюджет. Правихме го четири години последователно, защото имахме цялостна алтернативна визия за управление на държавата. Имаме я и сега.

Тези числа и факти ни дават основание на края на 44-то Народно събрание да кажем, че нашата работа като опозиция и алтернатива свършихме добре и с грижа за хората.

Но обликът на всяко Народно събрание се дава от мнозинството. Мнозинството на ГЕРБ и Обединени патриоти официално и плаващите мнозинства с други парламентарни партии неофициално отхвърляха грубо и без аргументи нашите предложения. Управляващите наложиха арогантно, самодостатъчно, на моменти минаващо всякаква граница на приличието поведение.

Управляващите сложиха на този парламент 6 печални характеристики, които го превърнаха в една от най-малко уважаваните институции в парламентарната република.

Първо - Вместо да контролира изпълнителната власт, парламентът стана изпълнител на волята на един човек - премиерът. Това е грубо потъпкване на българската конституция и принципите на правовата държава.

Второ - Това мнозинство променяше законите често, при това без оценка за въздействието и в разрез с всяка правна мисъл и законотворческа техника. 

Уважаеми управляващи, за четири години сте променили 23 пъти Закона за лечебните заведения. Като изключим ваканциите и неработните дни в залата на  парламента, това означава, че на всеки двадесет дена сте променяли Закона за лечебните заведения. Абсурд в условията на здравна криза.

31 пъти сте променили Кодекса за социално осигуряване.  Това означава промяна на всеки 15 работни дни. 

Последствията са  хаотично, противоречиво законодателство, невъзможност за планиране и прогнозируемост на икономиката и на бизнеса, на инвеститорите. Несигурност за българските граждани.

Трето - Това мнозинство от ГЕРБ и Обединени патриоти ще се запомни като едно от най-лобистките. Корупцията се залагаше в законите и така стана ненаказуема. Анализирахме над 50 лобистки поправки в законите, категорично им се противопоставихме, някои от тях успяхме да спрем като безконтролната сеч на горите; отдаване на концесии на язовири; опрощаване задължения на фирми. 

Четвърто -  Мнозинството на ГЕРБ и ОП наложиха стил на крайна нетърпимост и ограничаване на опозицията. Председателят на парламентарната група беше свален от трибуната и изгонен от заседание заради критика към премиера. Отнемаше се думата на опозиционни депутати, налагаха се наказания без причини, заглушаваше се нашето мнение с изключване на микрофона и неправомерни действия.

Пето - Ръководството на НС и управляващото мнозинство вкараха парламента в груба конфронтация и междуинституционална война с президентската институция. Водени от нетърпимост към критиките на президента Радев за управлението погазихте основен конституционен принцип  -  за разделение на властите.

Шесто - За четири години мнозинството смени 15 от 19 министри в Министерски съвет, заради корупционни скандали и некомпетентно управление. Тоест, на всеки 34 работни дни на Народното събрание сте сменяли по един министър. 

и седмо - За всичко това заплатите на депутатите се увеличаваха постоянно, а управляващите отхвърляха 3 пъти нашето предложение те да бъдат намалени и замразени до края на мандата.

Заради всичко това, заради тази нестабилност и несигурност българските граждани дават една от най-ниските оценки на Народното събрание. Това е изключително тревожно, но и много задължаващо. България може да се управлява по различен начин. 

Уважаеми български граждани,

След 9 дни решаваме не просто кой ще стане депутат. След 9 дни се залага бъдещето на България.

В тези кризисни времена на страната ни са нужни визионери, държавници, честни хора, професионалисти, които да ни преведат през трудностите и отсега с умни политики да заложат гаранции за бъдещото развитие на България и просперитета ни като народ. Какво трябва и можем да направим:

Можем да възстановим държавността. Институциите да работят за хората, а не обратното. Личният ни живот да не зависи от волята на един човек, а от работеща държава, която ни гарантира сигурност и спокойствие, достъп до лечение в която и част да се намираме в България. Децата ни да учат от учебници, от които да разбират какво е род и отечество, и да излизат грамотни от училище.  Да имаме производство и работа, доходи и пенсии, които ни гарантират достоен живот. Българската земя да храни българския народ. В 21 век да имаме чиста вода, въздух, земя и гора. Предприемчивите хора да имат свобода да създават производства и работни места. Българските национални богатства да не се пилеят и раздават за жълти стотинки.

Да се прави политика на светло и пред очите на всички, от официалните институции, а не от скрити кръгове.

Ще има справедливост еднаква за всички. Който е престъпил законите, независимо дали е богат, и мисли, че може да си купи безнаказаност, или е политик, който мисли, че може да се скрие зад имунитет. Всеки да носи отговорност пред закона.

Българският национален интерес няма да се продава за една снимка.

Нашата цел, нашият ангажимент пред вас е повече държава, работеща с грижа за хората и за националния интерес. Никой няма да бъде оставен сам в кризата. И това не е утопия, това е реализъм. Може да стане и зависи от всеки от нас. Нека вдигнем глави като достойни хора и го направим възможно. Кураж и на добър час на българския народ!


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (876) 16%
Спас Гърневски (780) 14%
Д-р Иван Чомаков (533) 10%
Славчо Атанасов (1434) 26%
Иван Тотев (1460) 26%
Здравко Димитров (481) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: