ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Константин Тилев: Радиото се слуша много често, защото до теб достига човешки глас
Автор: Йоланда Пелова 11:56 / 25.01.2023Коментари (0)1237
© bTV
Радиожурналистът Константин Тилев в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"



На Празника на българското радио ще ви срещнем с един истински професионалист в областта – радиожурналиста и колега Константин Тилев, дългогодишен водещ на "Нощен хоризонт“, един от основателите на първото частно радио у нас, Радио FM+. Здравейте, г-н Тилев, и честит празник! 


Здравейте и добро утро на вас и на всички слушатели на "Фокус“. Много ми е драго. 

На нас също ни е драго, г-н Тилев. Магия е радиото, може би тези, които не са се докоснали до него, не могат да ни разберат, но и те имат право. Г-н Тилев, искам да ви върна назад във времето. Как се появи пламъчето във вас, да искате да говорите, да заобикнете радиоефира и да го превърнете в неизменна част от вашия живот? 

Пламъчето се появи, когато бях още студент. Тъй като имах едно неприятно изживяване на ски и получих един удар в задната част на главата, започнах да примигвам по един по-особен начин и затова ми казаха, че за телевизия не ставам във Факултета по журналистика и че ме пращат в специалността "Радио“. Аз бях леко разочарован, но след това вече, когато започнах един стаж в "Хоризонт“ в далечната 1976 г. – представяте ли си, – когато започнах този стаж, магията действително ме хвана, както се казва, влезе ми в кръвта. И оттук нататък съм свързан неразривно с радиото. 

Казахте, първоначално сте се разочаровали, когато са ви казали, че ще станете за радио, а не за телевизия. Защо, каква беше вашата представа за тогава радиото, в самото начало? 

Нямах кой знае каква представа, откровено да ви кажа. Йоланда, радиото по-скоро се усеща, отколкото да си го представя човек, защото ето, в момента аз ви слушам вас и вашия глас – имате много хубав, топъл глас, с много хубаво излъчване, хубав тембър, но в същото време само по гласа трябва да си представя как изглеждате. 

Точно така.  

Да, по гласа изглеждате като една съвсем леко пълна дама, която е с голям бюст и със светлоруса коса, много бяла кожа.  

Почти познахте. Да, руса коса. За пълнотата съм ви леко обидена, но – добре. 

Е, не. Това с пълнотата е извод, защото още Анна Шинева – една легендарна говорителка в радиото казваше, че хубавите гласове излизат от големи тела. И затова и оперните певици са доста пълни, повечето от тях. И добрите радиоводещи, повечето от тях са така, по-добре сложени. Та, от тази гледна точка разсъждавах по този начин, не с някакво подхвърляне. 

Г-н Тилев, обратната връзка, знаете, е много важна за нас, да чуваме какво всъщност получават нашите слушатели, как се информират. Знаете колко е хубаво да чуете добра дума от слушател. Имате ли такива спомени вие, разкажете ни? 

Да, мога да разкажа, но само при положение, че престанете да ме наричате г-н Тилев. 

Добре, тогава, Косьо, разкажи ни, разкажи ни, Косьо. 

Добре, ще ви разкажа. Съвсем наскоро установих контакт през "Месинджър“ по съвсем друг повод с една моя стара слушателка – това е Силвия Щумпф от Варна. Навремето тя работеше в "Канал КОМ“ – имаше такова радио. 

Да.  

И такъв възторжен отзив получих след това във "Фейсбук“, че просто не се сдържах и го репликирах, и го споделих с моите познати, с които общувам там. Тя говореше за едни прекрасни моменти, в които е била с мен и с моя глас, и с изживяванията от нощното предаване, и какво ли още не. Много ми стопли сърцето и човек действително в такива моменти общо взето се окуражава, че всъщност радиото не е просто да изливаш нещо в една фуния, която няма дъно, в една туба, която няма дъно, и всъщност през радиото достигаш до сърцето, до душата на хората.   

Много често обаче чувам да казват хората "Абе кой слуша радио в днешно време?“. Какво мислиш ти, имаме ли бъдеще? 

О, да, да, да. Навремето така говореха за операта – кой слуша, кой гледа опера, кой ходи на опера в днешно време, когато има толкова кина и толкова много телевизии, и толкова много неща. Не, не е вярно. Всяка медия, която по принцип е влязла в живота и в кръвта на хората, продължава да живее. Вярно, че радиото има по-малка аудитория, отколкото преди, когато беше единствената медия, но мога да кажа, че примерно радио се слуша не само в колата, не само в по-интимни моменти, просто радиото се слуша много често просто защото до теб достига човешки глас. Това е много силна, много емоционална причина.

Така е, да. Косьо, радио живот, имаш невероятно чувство за хумор, което е подплатено с много интелигентност и умения да представяш нещата интересно. Ако днес трябва да представиш обстановката у нас по интересен начин на слушателите, какво би казал?  

Не съм много подготвен за такава особена метафора, мога да ви кажа буквално следната такава история: българските депутати решили да направят цирк с магарета и направили хубава сцена, сложили знаменца, сложили парапети, сложили хубави скамейки, направили бюфет и поканили хората. Всичките те влезли, седнали по пейките и започнали да се озъртат къде са магаретата.  

Да. 

Не знам дали разбрахте.  

Разбрах аз, надявам се и слушателите да са разбрали какво намеквате. Сега искам също така да си поговорим за нещата, които правиш отделно от радиото. Ти пишеш. Последно издаде една изключително омайваща и разкошна книга – "Омала“. Може ли да ни разкажеш малко за нея? 

"Омала“ – това е първата българска космическа опера. Какво означава космическа опера? Това е жанр, в който са преплетени страшно много съдби, страшно много сюжетни линии и в същото време много динамично и много, много, много бих казал приключенческо такова четиво, което ни пренася в едно средновековие, само че в бъдещето.  

Средновековие в бъдещето.

Да, точно така. И в това средновековие в бъдещето всъщност хората сами са си го причинили, защото по силата на обстоятелствата изграждат така тяхното общество, че всъщност то репродуцира много от белезите на средновековието на земята. Има благородници, има и мутанти, има извънземни, има изобщо един куп неща, които са преплетени в страхотна смес и този, който прочете книгата, няма да остане разочарован, защото има от всичко – има любов, има интриги, има войни, сражения, турнири и изобщо не се скучае с това четиво. Така поне са оценките на всички, които са го чели до този момент. Така че препоръчвам. Все още има по книжарниците, така че може да се намери. Ако пък някой иска да купи електронно издание – директно от електронния щанд на издателството "Лексикон“. 

Много ти благодаря, че беше наш гост на днешния ден, на Деня на българското радио. Ние ти пожелаваме много здраве и още много успехи. 

Успех на теб, Йоланда, и на Радио "Фокус“!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: