Конфузна грешка в монетата от 2 лева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
12:53 / 20.11.2014
5408
Грешка в дизайна на монетата от 2 лева откри Тодор Цачев, съобщи Нова телевизия. Зрителят е разгледал внимателно публикуваните снимки и е видял съществен пропуск, който не е само фактически, но и съдържателен.

"На официално одобрения дизайн на монетата от 2 лева е пропуснато да се напише "Свети"преди името на Св. Паисий Хилендарски. За сравнение на монетата от един лев пише Св. Иван Рилски, а не само Иван Рилски", написа Цачев в рубриката "Моята новина".

В действителност светогорският монах е канонизиран за светец от Българската православна църква на 26 юни 1962 г. В страната има десетки училища, носещи името "Свети Паисий Хилендарски", а от 2000 година правителството дори връчва годишна държавна награда "Свети Паисий Хилендарски" на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Вчера БНБ официално разпространи информация за дизайна на новата монета с номинал 2 лева, която трябва да влезе в обращение през 2015 година. При изработване на двете страни на разменната монета е пренесена темата и изображението на Паисий Хилендарски от банкнотите в обращение с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г.

Банкнотите с номинална стойност 2 лева ще продължат да бъдат законно платежно средство и след пускането в обращение през 2015 г. на новата разменна монета от 2 лева.

Засега няма информация какви количества от новите монети са произведени и какво ще стане с тях, ако се наложи корекция в дизайна на монетата.


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).