ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кой създаде Брендо?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:52 / 18.09.2021Коментари (0)6945
©
Издирваха го три държави за наркотрафик и пране на пари, осъден е сумарно на 36 години затвор – в крайна сметка "Кокаиновият крал" Евелин Банев-Брендо беше заловен в Украйна. Снощи властите в Киев го оставиха в ареста за 20 дни. Целта е да бъде обезпечено по-нататъшното развитие на делото по екстрадиция.

"В тая държава няма ред. Има ли някакъв ред в тая държава? Всички са се вкопчили в тази власт, да управляват. Всеки се бори за власт. Създават образи на престъпници. Като мен", казва Евелин Банев в ефира на "Здравей, България" през 2008 г.

13 години по-късно Брендо вече има образ на престъпник в три държави. Италия го обяви за "кокаинов крал“ и му даде 20 години. В Румъния е осъден на 10 години за трафик на дрога. У нас присъдата му е 6 години за пране на пари. 

Всъщност интервюто на Брендо през 2008 г. е единственото, което е давал. Взето е няколко месеца след разстрела на майката на баджанака му Йорданка Запрянова – свидетел по делото срещу Брендо. 

След това интервю медиите виждаха Брендо само по време на делата му за пране на пари от наркотрафик. На тях идваше без охрана. И не беше словоохотлив. 

"Брендо е сериозен играч, много предпазлив. На територията на страната, поне това, което сме имали като оперативни данни, е получавал подкрепа от държавните структури, свързани с борбата и противодействието на организираната престъпност", обясни Цветан Цветанов.

През 2008 година Брендо е трябвало да бъде задържан по аферата "Кокаинови крале“, разказва бившият силов вицепремиер. Къртица в редиците на полицията обаче осуетява ареста. 

"През 2008 г. Джорджино – разследващият следовател, който беше по това дело, тогава в "Евроджъст" в Хага споделят и предоставят доклад на представителите на България от прокуратурата, от МВР и от ДАНС. Тогава, всъщност половин час по-късно, Брендо влиза в комуникация с Мелате – един от основните италиански играчи, и му разказва абсолютно всичко по разработката, която е предоставена на италианските власти на "Евроджъст" и за мащабна международна операция", разказва още Цветанов.

Кой е предупредил Брендо, и до днес не става ясно. Разследването на прокуратурата също завършва без резултат. А акцията по операцията "Кокаинови крале" е подновена през 2012 година, спомня си Цветанов. 

"Задържането на Брендо беше непланирано в деня, в който се случи в Бургаска област, защото все още имаше доста действия, които трябваше да предприемем по членовете на групата. Но тогава получихме оперативна информация, че Брендо отива да купува играчи. Това досега не е казвано на широката публика. Т.е. отива да си купува служители в правоохранителната система. Тогава колегите успяха да го локализират в едно заведение, в което провеждаше среща. На излизане от Бургас беше задържан. Имахме изключително добра координация с прокуратурата, защото главният прокурор тогава - Борис Велчев, беше запознат с всички детайли", споделя той.

Тогава разследващите намират и документа на "Евроджъст" в багажника на колата на Брендо. Същият документ, с който той е предупреден през 2008 година, че му се готви арест. 

"Което означава, че действително той е бил абсолютно спокоен, че никой няма да пристъпи към неговото задържане", добави Цветанов.

Брендо все пак е задържан и екстрадиран в Италия през 2012 година. Докато е затвора в Милано, на 5 март 2013 година е отвлечена дъщеря му Лара. Преди 8 години маскирани и въоръжени отвличат дъщерята на Брендо пред дома им, когато момиченцето отива на училище. Днес семейството вече не живее там. След 47 дни в плен 10-годишното момиченце е върнато. Неофициално - срещу откуп. 

В следващите години, изглежда, сякаш примката на правосъдието се затяга около Брендо. Започват дела срещу него и в Румъния. Едно съдийско решение обаче – на съда в Милано, освобождава Брендо от отговорност и той излиза на свобода. Последната му медийна поява е от 2017 година.  

Година след тази изява, през 2018 г., Брендо получава 6 години затвор. Но не за наркотрафик, а за пране на пари от наркотрафик. И властите не успяват да го открият. До 2021 година, когато е задържан в Украйна. Според властите в Киев Брендо е използвал фалшиви документи и живеел в къща под наем до столицата. Там полицаите открили и оранжерия с канабис. Сега той е задържан за 20 дни.

"След временното задържане съдът може да реши да постави Банев в така наречения екстрадиционен арест, който може да продължи 12 месеца. Но досегашната практика на подобни случаи показва, че този срок може да бъде удължен и да продължи много по-дълго", обясни журналистът Сашко Шевченко.

"Логиката е като български гражданин, той да бъде предаден на България, за да си изтърпи присъдата. Тук има колизия с други две присъди. А италианската е най-голяма, тя е в размер на 20 години. Има логика да изтърпи първо нея. Има конкуренция за предаване на лицето, това е изпитание и тест как ще се действа от украинска страна. Ние такъв случай досега сме нямали при нас", каза Иво Илиев, който е заместник-градски прокурор на София.

Журналистър Сашко Шевченко обаче развива друга хипотеза – че Украйна може да не даде Брендо веднага.

"Възможно е обаче да бъде отказана екстрадиция на Банев на България или на другите две страни, които го искат, защото Украйна ще иска да го съди", смята той.

"Това, че Брендо е хванат в Украйна, изненадва много хора. Той, според мен, през цялото време се е движил навсякъде с фалшиви документи. Преди около 2 години във връзка с мен влязоха хора, които живееха в чужбина. Те искаха да ми изпратят видео, на което той е заснет в голямо заведение във Франция, което посещава често. Общува с българи там, общува свободно", заяви в ефира на "Събуди се" журналистът Слави Ангелов.

Според него подобни на случая на Брендо у нас в последните години има доста. Журналистът посочи, че Банев и преди е имал допирни точки с Украйна.

"През 2011 г. в района на залива Дълбока граждани намират заключена кола. До колата, връху скалите е намерен труп на мъж. Оказва се, че той е румънски гражданин, а по-конкретно митничар, който е работил на митническия пункт срещу ГКПП "Кардам". Оказва се, че този румънец е отровен. Българските служби установяват негови контакти с Брендо дни преди смъртта му. Разследването се превръща в международно. Оказва се, че този румънец е регистрирал фирма в Украйна, която е имала само една функция – да приема товари от Латинска Америка. Става въпрос за пещи, в които е открит кокаин. В Украйна е спряна пратка от 2,5 тона, която е свързана с Брендо", разказа Ангелов.



Още по темата: общо новини по темата: 12
24.01.2024 »
11.11.2023 »
20.09.2022 »
07.06.2022 »
11.03.2022 »
27.10.2021 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: