ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кои са положителните посоки, в които поема новата ОСП?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:40 / 24.01.2022Коментари (0)1299
©


Преговорите бяха дълги и трудни. Това беше, защото всяка държава-членка се опитваше да защити собствения си интерес. От друга страна имахме ЕП, който имаше собствени виждания как политиката трябва да се развива в бъдеще и за какво трябва да бъдат използвани немалките ресурси в областта на селскостопанската политика.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Това направи постигането на консенсус доста трудно и неслучайно прилагането на политиката беше отложено с две години. Така коментира дългогодишния процес по договарянето на условията за нова Обща селскостопанска политика (ОСП)  Снежана Благоева, пълномощен министър, Специален комитет по селско стопанство, Постоянно представителство на Република България в Брюксел по време на уебинар, „Селскостопанската политика на ЕС след 2023 г.“, организират от Бюрото на Европейския парламент в България. 

“Най-голямата промяна, която настъпва с новата политика е въвеждането на т.нар. Стратегически планове. Положителната страна на този подход е, че ще има по-добра кохерентност и взаимна допълняемост между отделните инструменти, който са налични в ОСП. 

Най-важните неща за нас бяха - на първо място обвързаната подкрепа. Беше много важно да се запази нивото й - 13+2 процента. На второто място - през целия преговорен процес, за нас беше важно запазването на преходната национална помощ. Нейният обхват се запазва, с намаляващ бюджет с 5%. това намаляване ще започне от 2024 г. успех в преговорите беше възможността да се актуализира референтния период по отношение на необвързаните схеми - не по-късно от 2028-а година, за да може да имаме малко по-актуално прилагане на схемите”, каза Благоева. 

Другият положителен резултат, по думите й, е по отношение на малките стопанства. 

“Знаем, че един от големите приоритети на реформата беше повишаване на екологизацията в съответствие с глобалните цели на ЕС в посока на подобряване на околната среда и борбата с климатичните промени.  

Неслучайно има фиксирани бюджети за екологизация не само по Втори стълб - там нивата са 35%, до момента бяха 30%. Но и по Първи стълб имаме фиксиран бюджет - 25% за екосхеми. С определена гъвкавост за прехвърляне - ако по Втори стълб се дават малко повече средства, това може да се зачете за целите на Първи стълб. 

Същевременно има една завишена условност, която ние наричаме като кръстосано съответствие. В него са инкорпорирани голяма част от зелените изисквания, които сега се прилагат. 

Положителна стъпка е и запазването на някои отстъпки по отношение на малките стопанства, които са до 10 ха. Те няма да са задължени да прилагат сеитбооборот и процент на площите, които са с непродуктивни цели”, каза Снежана Благоева.

Тя припомни, че за малките и средните стопанства бе прието да има преразпределителното плащане, което да е задължително за държавите-членки. 

“Около половината държави-членки не прилагат преразпределително плащане. Неговата цел е когато има по-голяма поляризация в размера на стопанствата и прекалено голяма част от средствата отиват в големите стопанства, в такива случаи да се даде възможност по-голяма част от средствата да се насочат към малките стопанства. Държавите, които имат по-балансирана структура на стопанствата не изпитват необходимост да прилагат този вид плащане”, посочи Благоева. 

Тя обърна внимание и на социалната условност, която е нещо ново за аграрната политика на Европа. 

“Това е зачитане на условията за труд от страна на земеделските стопани и в случай на нарушаване на тези условия, може да се стигне и до намаляване на плащанията”, обобщи Благоева.  

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: