ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кои са лекарите в новия парламент?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:26 / 22.11.2021Коментари (1)2877
© iStock
Изборите за 47-мото Народно събрание са вече минало, а след тях са ясни и народните избраници, които влизат в управлението на страната. Не е тайна, че политическите формации заложиха на доста лекари в предизборните си листи. След окончателното разпределение на мандатите в парламента, вече са ясни и имената на лекарите, които ще са част от управлението на здравния сектор, пишат от Medical News. Оказва се, че ГЕРБ ще са политическата сила с най-много лекари в групата си, докато победителите от "Продължаваме промяната“ са с доста слабо медицинско представителство.

Може би едно от най-разпознаваемите лица сред представителите на съсловието в парламента е депутатът от левицата проф. Георги Михайлов. За момента неговото име е и най-спряганото за евентуален здравен министър при коалиционен кабинет, който неминуемо бъдещите управници ще трябва да сформират. Въпреки че за момента от “Продължаваме промяната", които спечелиха вота, определят за “спекулации" разпространения в някои медии списък на проектоправителство, при възможна коалиция с БСП бъдещето на проф. Михайлов като здравен министър, е доста вероятен сценарий. Бившият шеф на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания е депутат с дългогодишен опит и активна позиция от парламентарната трибуна по проблемите на сектора. Често от нея проф. Михайлов е изказвал и тезата на левицата, която залегна и в предизборната им платформа, а именно, че болниците не трябва да са търговски дружества.

От групата на ГЕРБ-СДС в парламента ще видим отново бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, както и бившият директор на "Пирогов“ проф. Асен Балтов. От редиците на бившите управляващи депутат ще е отново Красен Кралев, който е завършил МУ-Варна, но на практика професионалният му път е свързан активно с маркетинг. Отново в парламента ще видим и доц. Лъчезар Иванов. Сред лекарите в листите на бившите управляващи от квотата в Пловдив влиза анестезиологът д-р Иван Червенков, който е управител на МБАЛ Асеновград. От групата на ГЕРБ в парламанта влизат д-р Красимир Събев, който е началник на ОАИЛ в МБАЛ-Смолян.

"Продължаваме промяната“, която влиза в парламента с най-много или 67 депутати, ще бъде представлявана сред лекарите единствено от доц. Антон Тонев, който е специалист хирург-онколог от Варна с над 10 години опит. Малко след вота в една от първите си публични изяви, доц. Тонев коментира, че той и представляваната от него политическа сила са "за“ ваксинацията срещу COVID, но отбеляза, че това трябва да става доброволно.

 "Ние сме против задължителното ваксиниране, а решението за това трябва да се случва чрез една широка информационна кампания“, заяви той, цитиран от Агенция "Фокус“.

Вече доста познато лице в парламента е проф. Андрей Чорбанов, който влиза от квотата на "Има такъв народ“. Проф. Чорбанов бе в състава на последната парламентарна здравна комисия. От партията на Слави Трифонов в парламента влиза и доц. Силви Кирилов, който беше начело на ресорната комисия в предходния парламент. Припомняме, че 70-годишният уролог бе номиниран за здравен министър в проектокабинета на ИТН. Доц. Кирилов най-вероятно и ще е народният представител, който ще открие 47-ия парламент.

Групата на ДПС отново ще бъдат представалявани от д-р Хасан Адемов и д-р Джевдет Чакъров. От редиците им влиза и Юсеин Вейселов, който е завършил "Рехабилитация и ерготерапия“.

От "Демократична България“ в парламента влиза отново пулмологът д-р Александър Симидчиев, който беше заместник-председател и председател на здравната комисия в последните два парламента.

Независимо дали лекарите, които ще чертаят политиките в сектора, имат опит и като законотворци или не, е ясно, че проблемите в най-трудната за ръководене сфера очакват тяхната намеса.


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.11.2021 г.
0
 
 
Какво ли има още да ни сервират, дано е за добро, но....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Крал Чарлз е болен от рак
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1552) 16%
Спас Гърневски (1351) 14%
Д-р Иван Чомаков (922) 10%
Славчо Атанасов (2499) 26%
Иван Тотев (2474) 26%
Здравко Димитров (848) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: