ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кметът на Перущица отговори подобаващо на обвиненията на Рут Колева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:42 / 09.11.2022Коментари (8)18330
Кметът на град Перущица Мария Вълканова отговори на обвиненията на певицата Рут Колева, че паметникът на трите поколения не е поддържан, видя Plovdiv24.bg. Ето какво написа тя във фейсбук, подкрепено със снимки.

Искам да покажа истинския Паметник на трите поколения в гр. Перущица.

Грозните снимки с още по-грозните пози на Рут Колева са от подземието на Паметника, но и на тях се вижда, че е чисто, макар и изрисувано с графити.

Като кмет на община Перущица, с подадения от мен сигнал в Районна прокуратура Пловдив, изразих своето и на болшинството от гражданите на община Перущица възмущение и обида от скандалните снимки на един от символите на нашия град-Паметника на трите поколения.

Недопустими са подобни пози и поведение на Паметник, символизиращ почитта към родолюбивите ни предци, загинали в 3 събития, ясно разпознаваеми от наличните склуптури и години изобразени там.

Като потомък на участник в Априлското въстание /Рангел Витанов-Кайшака/, чийто героизъм е описан в книгата на Иван Кепов "Въстанието на героична Перущица“ и на неговия внук Асен Витанов-кмет на Перущица /1929г.-1932г. и от 1934г.-1938г./, един от основателите на Комитет "27-ми Априлий“, заели се с увековечаване паметта на героите от Април 1876г. и възстановяването на Цъквата "Свети Архангел Михаил“, съм потресена и много обидена от оскверняването с грозните снимки на Паметника на трите поколения.

Неприятно съм изненадана и от така нареченото "извинение“ на Рут Колева, качено просто в нейния профил, с което всъщност продължи обидата и е изпълнено с нападки и обвинения.

Недопустимо е да има българин, който да не е чувал за подвига на героите на Перущица и да си позволи подобно поведение в нашата героична Перущица.

Да се използват думите "упадък“ и "разруха“ също намирам за неприемливо. Да, Паметникът има нужда от обновяване и ремонт поне от 20 години, за което съм предприела мерки още в самото начало на настоящия ми мандат.

В никакъв случай обаче, настоящото му положение не може да бъде наречено с тези думи. Паметникът е едно от най-посещаваните места в област Пловдив и съвсем не предизвиква подобни коментари сред посетилите го.

Всички дребни ремонтни дейности по него са извършени в моя мандат.

Организирали сме няколко доброволчески акции за неговото основно почистване и периодично ползваме работниците, назначени по Регионалната програма на област Пловдив за почистване на района. Изготвили сме и разпространили видеоклипче за него. В най-новата брошура за Перущица Паметникът е на първата страница.

Организирали сме засаждане на дръвчета на неговата територия. Обезопасили сме опасните места по него, чрез поставянето на предпазни решетки, парапет над гробницата и капак на шахтата пред една от терасите.

През 2020г. – първата, в която имах право да предложа Общинския бюджет, бяха заложени средства за проект за обновяването на Паметника на трите поколения. Издирихме наследниците на архитектите, които някога са изготвили проекта на Паметника и по Закона за авторското право им го възложихме. Проектът беше изготвен, съгласуван с всички необходими институции и гл.архитект на община Перущица издаде Разрешение за строеж за неговото обновяване. Беше изготвено и КСС, което е непосилно за изпълнение със собствени средства на община Перущица, но 2 пъти сме подавали искания за финансиране към Министерство на финансите.

Всичко това ми дава увереността, че съм направила каквото е необходимо за подобряване на текущото състояние на Паметника.

В тази връзка, приемам думите и действията на Рут Колева за крайно обидни, не само за мен, но и за съгражданите ми. Считам, че поведението на Рут Колева е оскърбяващо, цинично и грозно, нарушава обществения ред и показва неуважение към паметта на героите, загинали за свободата на България, към съгражданите ми и цялото българско общество.


Още по темата: общо новини по темата: 8
03.05.2023 »
07.04.2023 »
19.11.2022 »
09.11.2022 »
08.11.2022 »
07.11.2022 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на tikom
премахни филтъра

+1
 
 
Направо да пуснат една дарителска кампания и да върнат обратно петолъчката, която преди е имало на паметника. Тези хора живеят в миналия век явно.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: