ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Клиенти бесни заради цените в заведенията по морето: Намалиха им ДДС-то, но сега е още по-скъпо!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:52 / 19.08.2020Коментари (124)17842
© Plovdiv24.bg
От началото на лятото и особено след 1 юли, когато ДДС върху продажбите в заведения за консумирана на място храна и безалкохолни напитки бе намалено от 20 на 9%, социалните мрежи бяха залети от шокиращо високи сметки от ресторанти. Супа от 9 лева в заведение от нисък клас и малка минерална вода - 3 лева бутилката, са само част от примерите.

В понеделник НСИ разпространи данни за инфлацията, от които излезе, че през юли - точно месеца, в който ДДС бе свалено, ресторантьорските и хотелиерските услуги са поскъпнали с 2 на сто.

“Не може хамбургер с кюфте от 2 лв. да се продава в заведение за 12, нали е криза и нямат клиенти, защо не се съобразят?" Това негодува пред “24 часа" Калоян Денков, редовен клиент на една от варненските бирарии. “Свалиха им ДДС-то, намалиха персонала наполовина, на всичкото отгоре ползват все по-нискокачествени продукти. Защо цената скача?", пита той.

Миналата година той е ял същия бургер с два лева по-евтино, разказа мъжът. “Е, как да продкрепим местния бизнес, като се опитват да ловят риба в мътна вода", гневи се от своя страна 25-годишната Ася Томова, чест посетител на нашумелите открити нощни заведения в града. Там малката доза чуждестранен концентрат върви от 10 до 15 лв. в зависимост от марката.

“Спрях да пия кафе по заведения, вземам си от автомати или си пия вкъщи. Какво е това, преди беше от 1,50 до 2 лв., сега скача до 3,50, на какво отгоре", коментира Деян Стоименов, адвокат, чийто офис е в центъра на града и често пие кафе с клиенти на заведение. Легенди се носят за супи по осем лева и порция агнешко по 14-15 лв., и то не в луксозни, а в непретенциозни ресторантчета в близост до морето, коментират още клиенти.

На юг по морето е същото, независимо че там това лято не страдат от такава липса на туристи както по Северното Черноморие. В къмпинг “Градина" цената на кафето в заведение от среден клас е 3,50 лв., а ако е с мляко, цената му стига до 4. На плажа цената на фрапе варира между 5 и 6 лева. Цените на храните също са доста високи.

“Всички примери, които давате, са все от морето. Тази година сезонът там започна на практика в началото на юли, а винаги в началото на сезона цените в заведенията там са по-високи", каза председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов.

“На морето колегите разполагат само с 45 дни, за да избият инвестициите си и естествено, там цените са по-високи. След като чух данните на статистиката, обиколих цялата “Витошка" в София да разпитвам колегите и се оказа, че никъде никакви цени не са променяли", каза още той.

Според него никой в бранша не е обещавал, че като се намали ДДС за заведенията, цените там ще намалеят, въпросът бил храната да не поскъпва и според него тя не е поскъпнала. Антикризисната мярка бе допълнена по-късно и от сваляне на ДДС върху бирата и виното, което влезе в сила от 1 август.

Това също според председателя на асоциацията е мярка, която просто ще намали фалитите на винопроизводителите, тъй като по негови данни продажбите на винарните за сектора на заведенията това лято е с 40-45% спад в сравнение с миналото.

“При нас в заведенията спадът на оборота е 50% средно за страната. По Южното Черноморие може би ще достигнат оборотите от миналото лято, но на север положението е трагично", каза още той.

Данни от Бургаско обаче също показват, че и там в заведенията се стремят да компенсират спада на туристи, като надуват цените.

Ако през август 2019 г. хамсията вървеше около 4-4,50 лв., сега под 5 лв. почти не се намира дори в най-обикновените капанчета, казват пловдивчани, отседнали в Созопол. Цацата твърдо вече е над 3 лв., сафридът също е безбожно скъп и не пада под 9 лв. за порция от 200 грама, независимо къде се поръчва.

С изключение на Бургас, където цените са сравнително поносими, по курортите кръчмарите и не помислят да свалят цените. Продължават да работят на принципа “ден година храни", но още по-настървено, за да избият загубите от пролетта заради коронавируса. Затова въпреки полупразния Слънчев бряг българите предпочитат да отсядат в апартхотели, оборудвани с кухни, за да си приготвят храната, вместо да се охарчват по заведения.

“С продукти за 30 лв. от супермаркета ще се нахраним цяло семейство, докато в заведение с толкова пари плащаме вечерята за един човек", казва семейство на средна възраст от София, резервирало за първи път хотел в Слънчев бряг. Докато заведенията там са полупразни, магазините за хранителни стоки пращят от народ особено сега, когато българите са мнозинството от посетителите в курорта.

Цената на традиционната българска скара също не е мръднала надолу от миналото лято. Кюфте и кебапче под 2 лв. вече не се намира, шопска салата в сезона на доматите и краставиците в обикновена кръчма под 6 лв. си е направо евтино за морето. Не е мръднал и алкохолът особено вносните питиета. Повечето кръчми и барове закръглят малкото уиски на 5 лв., а узото на 4 лв., а миналото лято и двете напитки бяха с 1 лв. по-евтини. “Язък, че това лято намалиха чадърите - сега спестените пари от сянката ще ги дадем за храна", казват туристи.



Още по темата: общо новини по темата: 463
25.08.2021 »
18.08.2021 »
04.08.2021 »
13.07.2021 »
12.07.2021 »
10.07.2021 »
предишна страница [ 1/78 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Angel Papalichev
премахни филтъра

+1
 
 
Цените са нормални. Какви са тези глупости . И обслужването е на висота.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: