ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кирил Петков: България е с най-ниските цени на горивата в ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:19 / 19.04.2022Коментари (24)3366
© Нова тв
"Всички знаем, че ако искаме цените да са най-добрите в Европа и да сме сигурни, че българските потребители ще понесат най-малък удар, когато пълнят резервоарите на своите автомобили -  въпреки покачването на цените на световните пазари, диалогът трябва да продължава. Трябва да имаме общи конструктивни действия. Да, пазарът е свободен, но това е световна криза, която трябва да преодолеем заедно", каза министър-председателят Кирил Петков след среща с Българската петролна и газова асоциация, предаде Нова телевизия.

По думите на Петков България е с най-ниските цени на горивата в Европа и той е получил уверение от бранша, че ще направят така, че потребителите у нас да продължат се ползват с "тези най-ниски цени". И дори и най-малката динамика в цените надолу да се отразява своевременно  в цените по бензиностанциите, уточни Петков. 

"Искам да благодаря на премиера за срещата, на която обсъдихме проблемите с нефтопродуктите. Периодът е тежък, както за потребителите, така и за търговците. Но се обединихме около идеята, че нито един търговец не трябва да си позволява прекомерни надценки", посочи от своя страна Живодар Терзиев от Българската петрола и газова асоциация. 

По думите му никой на пазара за дизелово гориво и  автомобилен бензин не се интересува от  произхода на нефта, от който е произведен, защото пазарът се интересува  от цената на  крайния продукт. "Що се отнася до търговския интерес, съответните надценки или  разликата в цената – пазарът е отворен и всеки който има смелостта на придобие сорт "Уралс" и да поеме всички рискове, свързани с транспорта му през Черно море – считам, че пазарът е отворен за този оператор", отговори Терзиев на въпрос защо има разлика в цената на нефтените продукти и на горивата на пазара.

Петков подчерта, че е лично ангажиран да се увери, че правителството прави всичко по най-добрия начин. "От сутрин до вечер се говори колко са високи цените, но не се говори как може да сме единствената страна в ЕС, на която на битовите потребители да не им се качи цената на тока. Как е възможно българското правителство да даде 4 млрд. лева помощ за бизнеса за ток и за бензиностанциите, за да се опитаме да смекчим удара. Днес изплащаме 70 лева на всички пенсионери. Всъщност някакви се загубват тези съобщения, а в момента имаме най- ниската цена на горивата в Европа", посочи премиерът. И допълни: "Въпреки високите цени, мисля, че българските потребители ще могат да направят разликата между крайната цена и това, което правим като правителство, за да омекотим удара и да задържим цените най-ниски в Европа". 

Петков коментира и въпроса с акциза за горивата. "Аз лично го поставих като въпрос. Ние сме с най-ниския акциз, който ЕК разрешава. За съжаление на европейската среща с лидерите нямаше разбиране, защото много от тях вече имат по-висок акциз и допълнително намаляване -  дори и временно - не беше прието добре. Защото другите страни не могат да си го позволяват като бюджетно движение. И това пробваме, но за момента това не е възможно. не можем да нарушаваме правилата, защото това има своите последствия", подчерта той. 

Премиерът не пожела да сподели дали при срешщата си с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба той е поискал от България военна помощ, както и дали такова искане е било отправено от президента Зеленски по време на разговора им в понеделник вечер.  "Кулеба много благодари, защото сме приели голям брой бежанци, особено жени и деца. Благодари са и за нашата адекватна ни позиция за войната и за вече изпратената хуманитарна помощ. Каза ми, че президентът Зеленски лично иска да ми благодари за подкрепата", каза той. .

"Темата за военна помощ се опитва да бъде като футболен мач в българското общество. Ясно искам да кажа, че хората са благодарни за това, което вече сме направили. Нека по-скоро да сме доволни от това, което сме направили, отколкото от онова, което не сме", подчерта Петков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на 1 9 2 6
премахни филтъра

+5
 
 
Както и с на-ниските заплати в цяла Европа и половин Африка!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: