ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Кауфланд", "Лидл" и "Билла" са притеснени, че ще останат без български плодове и зеленчуци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:24 / 02.02.2024Коментари (14)58781
©
"Лидл", "Билла" и "Кауфланд", които са част от Сдружението за модерна търговия, съобщиха, че е възможно да очакват проблеми с доставката и търговията с плодове и зеленчуци заради въведения от началото на годината специален режим за контрол на стоките с висок фискален риск. 

Контролът бе въведен в първите дни на 2024 г., като според новите правила всеки превоз на такава стока над 500 кг и от превозно средство над 3,5 тона може да става само с уникален номер на превоза, който се изкарва онлайн от сайта на НАП чрез електронен подпис.

“Търговските вериги работят с десетки и дори стотици малки земеделски производители, за които е практически невъзможно да изкарват на полето такива номера", поясни Вълканов.

“Ако запорирането на такава стока стане примерно в петък вечерта, ние нямаме никаква възможност да платим на НАП да вдигне запора, защото банковият превод в най-добрия случай ще пристигне при тях в понеделник. Така ние оставаме без стоката. Освен това малките земеделски производители нямат на полето компютърна връзка, достъп до сайта на НАП и електронен подпис, да не говорим, че когато се събира реколтата, е много трудно да се прецени колко точно ще бъде набрано в определен ден", обясни за “24 часа" изпълнителната директорка на “Лидл България" Милена Драгийска.

Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението, даде за пример влязлото от 1 октомври задължително деклариране на стоки с висок фискален риск – първо по отношение на външната търговия – от 1 януари, а после и за търговията на вътрешния пазар с голяма част от хранителните стоки. Според Вълканов това задължение е влязло без задължителната оценка на въздействието и без диалог със заинтересованите страни и допълни, че този режим е изключително скъп и тежък за изпълнение от компаниите и не е сигурно, че гарантира решаването на проблемите, за които е бил създаден – справяне със "сивия" сектор. 

Вълканов посочи, че все още предстоят и допълнителни промени по режима. Ако това, което се индикира като проблеми най-вече от сектор "Плодове и зеленчуци", не бъде адресирано до пролетта, то ние се опасяваме, че този режим ще удари българското производство, каза той.

Въвеждането на еврото в България

"Това е тема с висока доза несигурност, която генерира разходи за компаниите, защото те трябва да бъдат готови за това. Тук ще кажа, че компаниите, които са членове на сдружението, са в много голяма степен напреднали в тази подготовка. Имаме вътрешни планове, графици, но всичко това, за да има смисъл като усилия, енергия и разходи - трябва да бъде подплатено от страна на държавата в тази посока, а ние виждаме, че държавните институции не работи с това темпо, което очаква бизнесът от тях, за да има тази предвидимост на рамката, която ще бъде изключително важна за безболезненото въвеждане на еврото. Тук искам да разсея всякакви съмнения, които се прокрадват - приемането на еврото няма да доведе до увеличаване на цените в магазините. Това трябва да е ясно на всички. Особено за големите вериги магазини - това няма да се случи. Има много ясни правила, които са разписани за превалутирането и от тях не може да се мръдне от милиметър. Инфлационната динамика на държавите, които са въвели еврото, не се различава от световната икономика", коментира Николай Вълканов.

СМТ обединява едни от най-големите търговски вериги с над 1000 търговски обекта и близо 23 000 служители в цялата страна. Членовете му са водещи компании в сферата на търговията с бързооборотни стоки - Лидл, Билла, Кауфланд, Мосю Брикола и др. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Elestar
премахни филтъра

+3
 
 
Аз например си гледам чушки ,доматки,грозденце,картофки,краставички,лукче,чесъ
нче,марулка,ама нали съм си от село!
+6
 
 
Всичко е внос отдавна няма българско или ако има е много скъпо и малко! Притеснени били само боклуци има вече в тези магазини, цените високи а нищо няма вкус! Ще ядем рециклирани изпринтирани плодове един ден...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: