ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Капитаните на задържаните в Румъния кораби поискаха оставката на директора на ИАРА
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:24 / 26.03.2023Коментари (1)1213
©
Капитаните на задържаните в Румъния рибарски кораби се завърнаха в България. Те поискаха оставката на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. Ваня Стаматова. Обвиниха я в некомпетентност и уронване на престижа им, след като в национален ефир нарича българските рибари - бракониери, съобщава БНТ.

Завърналите се капитани са изключително разочаровани от действията на ресорната агенция. По думите им, би следвало тя да ги защити в тази ситуация. Те обвиниха директорът на ИАРА доц. Ваня Стаматова в некомпетентност и непознаване на европейското законодателство и затова поискаха нейната оставка. По-късно днес Стаматова ще даде официално изявление пред медиите.

Българските рибари припомниха, че спазват изцяло разпоредбите на ЕК за риболов и че имат право да ловят риба в общите европейски морски зони, както и че няма забрана за улов на черноморска акула. По думите им, ако има такава издадена заповед от румънските власти, то би следвало тази заповед да важи само и единствено за румънските риболовни кораби.

"Искаме оставката на директора на ИАРА, който се изказва некомпетентно по медиите и щом е толкова некомпетентна, тя няма работа там. Некомпетентно е изказването, че сме бракониери и сме риболували в румънски води. Ние имаме становище и те имат становище от ЕК, че това са общоевропейски води", каза кап. Красимир Петров.

"Голямата борба сега ще бъде освобождаването на корабите. На всеки е ясно, че от тези кораби зависи прехраната на 10 семейства и в момента те остават на улицата и остават без прехрана. Борбата от тук нататък ще бъде освобождаването на корабите. Очакваме съдействие от нашите власти. Тук е моментът да ни покажат къде са европейските ценности, в което ни убеждават 17 години - да ни ги покажат сега. Щом спазваме европейски правила и принципи, нека ни покажат къде са европейските закони", заяви Емил Милев - председател на рибарско сдружение "Черноморски изгрев".

Рибарите разказаха още, че преди няколко месеца е имало конфликтни ситуации между български риболовни кораби и катерите на "Гранична полиция" в Румъния, които с агресивни маневри са избутвали нашите плавателни съдове, за да се върнат в българската зона. Разпитите на рибарите са продължили през цялата нощ, имало е и обстойно претърсване на корабите. Единствената подкрепа, която са получили българските рибари е била само от дипломатическата ни мисия в Румъния.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.03.2023 г.
0
 
 
Ходи ти лови риба, след като има забрана, после обвинявай някой друг, че ти е виновен. Аман от тарикати бракониери. Българските мурафети, във влашко не минават
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1628) 16%
Спас Гърневски (1435) 14%
Д-р Иван Чомаков (976) 10%
Славчо Атанасов (2650) 26%
Иван Тотев (2609) 26%
Здравко Димитров (894) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: