ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Калугерово отдаде чест на своите герои, на събитието присъства важен гост
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:02 / 18.01.2022Коментари (0)2846
©
На 18-ти Януари в село Калугерово, Пазарджишко бе отбелязана една година от поставянето на паметната плоча на кметството, която съхранява паметта за забравените герои и двама славни калугеровци, единият от които е първият кмет на селото след обявяването на Независимостта на България, а другият е не само виден търговец, но и герой, проявил изключителна храброст по време на сраженията на завоя на Черна. Те са известните сред народа като Дядо Лулчо и Бай Кузман. Техен потомък е най-успешният ни български писател зад граница - Илиян Кузманов, който е в основата на инициативата.

На събитието домакини бяха кметство Калугерово, читалище "Теофил Бейков" и Илиян Кузманов. Присъстваха представители на ВМРО-Пазарджик, чиито структури подаряват паметната плоча, с цел - опазване родовата памет. А почетни гости бяха от Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва Пазарджик. А за подвизите на Чепинския полк разказа зам.- председател и секретар, и о.з. подполковник Калпаков.

"Това което съм научил от дедите си са уроци, които са ми давали сили през целия ми път. Може би най-важното научено е, че не трябва да се страхуваме, че трябва да проявяваме достойнство и доблест защитавайки по-слабите от нас. Те са ми показали, че преди да харчиш, трябва не само да знаеш как се изкарват парите, но и да си ги изкарал със собствен труд“- ни казва пък Илиян Кузманов изпълнен с гордост.

Дядо Лулчо е виден възрожденски търговец и общественик. Той е в основата на създаването на местното училище, библиотека, помагал на църквата, както и се е грижил за местната общност, до и след Независимостта е кмет на селото.

Бай Кузман е неговият син, който проявява невероятна мъжественост по време на сраженията на завоя на Черна (1916- 1917), където българските войски, рамо до рамо с немските си съюзници, успяват да удържат настъплението на многобройните сръбски, френски и руски войски. Той повежда 30-тина калугеровци и след дълги перипетии, битки, глад, студ и военни лагери ги връща живи и здрави в Родината.

Паметната плоча гласи: "За всички незнайни герои, отстоявали правдата, доброто и справедливостта. За тези, които обичаха своята Родина и защитаваха слабите, бедните и нуждаещите се. За тези, които не отстъпиха и не се предадоха пред трудностите. И нека бай Кузман, синът на дядо Лулчо, ни накара да помним и да се гордеем със забравените ни деди!“ А основна цел на Илиян е да съхраняваме родовата памет. Инициативата е част от няколко други проекта на неговата Фондация "Арт Ангел", сред които националният конкурс за стари кукерски снимки и разкази, както и амбициозно родово и краеведско изследване, с което Илиян е ангажирал специалисти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: