ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Калина - единствената дъщеря на последния български цар
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:40 / 24.08.2023Коментари (5)6284
©
Княгиня Калина, дъщерята на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, стана една от първите, изпитали на гърба си новите, по-строги наказания за шофиране след употреба на алкохол. На 19 август тя се блъсна в бариера на паркинга на хотел в Боровец. При проверка дрегерът отчете наличие на над 1,2 промила алкохол, което според последните промени в Наказателния кодекс означава, че автомобилът ще бъде конфискуван или ще бъде наложена глоба с размера на стойността му.

Калина бе задържана за 24 часа и освободена на следващия ден с мярка за неотклонение "подписка“. Срещу нея е заведено дело от прокуратурата в Самоков. От вчера тя има повдигнато обвинение за шофиране в нетрезво състояние.

Инцидентът веднага намери място в новинарските емисии, по традиция постни откъм събития през август. Свидетели разказаха, че княгинята е била боса и неадекватна, че нейна служителка я наливала с кисело мляко (което се оказа една кофичка, а не 6-8), че е била притеснена от загубата на домашния си любимец, за който първо се каза, че е куче, а после - полинезийски папагал…

Автомобилът не е на Калина и е предаден доброволно от нея с протокол на полицията в Самоков като веществено доказателство. От семейството се въздържат от коментар. Единствено съпругът на княгинята Китин Муньос се опитва да оправдае наличието на алкохол в пробата й с чаша вино, която тя изпила на обяд под силен стрес, след като цяла сутрин търсили домашния любимец из Боровец. По принцип и двамата не пиели, защото са спортисти. Не било вярно и твърдението, че е отказала да даде кръвна проба. "Буря в чаша вино“ нарече инцидента съпругът и подчерта, че проблемът се раздухва, защото става дума за княгиня Калина.

Тя е единственото от петте деца на Симеон Сакскобургготски, което има българско гражданство и от 2021 г. живее тук със семейството си. Сватбата им с мореплавателя и офицер от елитните части на испанската армия Антонио (Китин) Муньос Валкарсел е в двореца Царска Бистрица в Боровец през 2002 г. По това време баща й е министър-председател на страната. В двореца княгинята прекарва и бременността си. Синът й Симеон-Хасан е роден в София през 2007 г. и като малък е отгледан у нас. След това семейството се връща в Мароко, откъдето е родом Китин Муньос. Детето взема уроци и посещава училището към българското посолство в Рабат, затова сега няма проблеми да учи в софийско училище. Въпреки че родителите му са католици, Симеон-Хасан е кръстен в православната вяра в параклиса "Св. Иван Рилски“ в двореца Царска Бистрица. Той носи имената на дядо си по майчина линия и на покойния крал на Мароко Хасан Втори, който е бил близък приятел на Симеон Сакскобургготски.

Калина притежава титлите Княгиня Българска и Херцогиня Саксонска. Родена е на 19 януари 1972 г. в Мадрид, където завършва френски лицей и английски колеж. Следва в Лондонската академия по изкуствата и филология в Германия. Тя е много добра състезателка по конна езда и обича пътешествията също като съпруга си.

Интересува се от местните традиции и обичаи, често облича дрехи с етноелементи, а на официални събития носи стилизирани носии вместо дизайнерски тоалети. В български народен стил е издържана и сватбената й рокля с бродерии и шевици от всички фолклорни области на страната, която е дарена на Националния исторически музей. Излагането й в етнографското му отделение предизвиква негодувание сред част от депутатите.

През 2013 г. княгиня Калина изразява лично пред министър-председателя Бойко Борисов и министърката на правосъдието Диана Ковачева желанието си тя и детето й да станат български граждани. Процедурата е задвижена и през 2017 г. паспортите са им връчени лично от Борисов. След новината, че правителството връща на Симеон Сакскобургготски и фамилията му двореца Царска Бистрица Калина и съпругът й решават да се установят у нас и да вдъхнат нов живот на резиденцията в Боровец.

Те допринасят и за разработването на парк-музея "Врана“, създаден по инициатива на Симеон Сакскобургготски. Популяризират в чужбина българското природно и културно-историческо наследство. Миналия януари по повод 50-ия си рожден ден княгинята засне фотосесия в Бистрица заедно с любимите си "Бистришки баби“, пише "Труд".


Още по темата: общо новини по темата: 19
09.04.2024 »
20.02.2024 »
29.08.2023 »
29.08.2023 »
28.08.2023 »
26.08.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на ДрОхБоли
премахни филтъра

+2
 
 
От толкоз бело, носа й е паднал. Как ще даде кръвна проба, като ще лъснат и дрогите
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: