ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Калин Вельов: Много от свободните артисти са на дъното!
Автор: Пламена Николова 12:43 / 02.02.2021Коментари (6)3034
©
Винаги се чувствам добре във Варна, още по-добре на морето, сподели за Varna24.bg обичаният български музикант и настоящ депутат от ГЕРБ Калин Вельов. Той гостува в морската столица за поредица от срещи с дейци на културата и изкуството, които споделят своите проблеми и притеснения по време на пандемията. 

"Проблемите се менят във времето, когато започнах първите обиколки в първите десет града през септември и октомври миналата година, тогава основният проблем на хората, ангажирани с музикално-сценичните изкуства беше освен гарантираните заплати да започне да работи и методиката на делегираните бюджети. Веднъж има рестрикция в 50% публика, после в 30% публика, но ако не работи методиката, за тях ставаше изключително сложно.

Това беше решено, министърът на културата Боил Банов отвори методиката на делегираните бюджети за културните институти от 2021 година. Сега има нови въпроси, касаещи свободния сектор. В сектор "Култура" има разнородни интереси спрямо това дали е общинска структурата, дали е държавна, дали се касае за свободни артисти, фолклорни ансамбли и т.н., много са разнородни секторите. Свободните артисти са най-засегнати в тази ситуация, тъй като не могат да разчитат на държавна подкрепа, освен програмите на правителството за 22 млн.лв.

Хиляди колеги успяха да получат някакво финансиране по проекти за дейността си, имаше и социално подпомагане за над 1000 човека, но като цяло картината продължава да бъде тежка в свободния сектор. При разговор снощи беше повдигнат въпросът за редукция на цените на наемите на залите. Искат колегите собствениците на тези пространства, които отдават под наем, да проявят разбиране. Защото при рестрикция и работа с 30% публика, в пандемична обстановка, в която публиката е изплашена, билетите са по-евтини, артисти, които не са работили от март месец миналата година, и наемът е редуциран само с 20%, разликата между приходи и разходи става огромна. 

Затова държавата трябва било през общините или през Министерство на културата, да съдейства да се реши този проблем. Аз ще проведа разговори в тази връзка с всички, които имат отношение към култура и изкуство. Община Варна винаги се стреми да се грижи на максимум за културното си общество. Но, едни общини имат по-сериозни бюджети, други са с по-малки възможности. Не съм забелязал в общините, които обиколих, да има такива, които не се стремят да дадат максимума според възможностите си. Има хора, които могат да купят обувки на детето си за 125 лв., други за 25 лв., така е и с бюджетите за култура в различните градове. 

Аз не съм магьосник, който променя средата. Аз опитвам да съдействам с разговори и решения. Народният представител е във функцията на комуникатор. Депутатската роля не се свежда само до това да гласуваш законодателни промени, а може да бъдеш инициативен за добри промени. 

За да има смислени движения, които да бъдат разпознати и оценени от хората от сектора, е добре да си ги чул преди това какви са им най-спешните нужди. 

Надявам се това, което правя да се превърне в програма за култура и да съдействам бъдещото управление да я разпознае като нещо много съществено и важно. Културата трябва да бъде изведена приоритетно като образованието и да вървят ръка за ръка. И те винаги са били заедно през вековете. 

Идеята е това, което имат като предложения колегите да бъде структурирано и внесено на вниманието на държавните органи. 

Донякъде беше добре това, че всички ние от сектор култура и образование, ясно осъзнахме колко е важно да обръщаме внимание на съществуването ни в дигитална форма. Всички онлайн проекти тепърва ще се развиват. Незаменим е живият контакт с артиста и с публиката и факт е, че при 30% редукция и опасностите от ковид, залите са пълни, а билетите за театър бързо свършват.  Незаменим е живият контакт. Дигиталното ще бъде бонус, допълнителна форма и възможност, към която ще трябва да се адаптираме в новата си работа. 

Бюджетът за 2021 г. за култура е повишен с 10% генерално, които не са достатъчно. Ние искахме да са поне 25% повече. Всяка година бюджета расте с 10%, но за съжаление в тези условия не можем да искаме много повече.

Ще настоявам да се вземе решение така, че да имаме отново допълнителни програми за свободния сектор, които бяха спуснати през 2020 г.  Такъв беше и основният въпрос на гилдията от Варна на свободна практика. Това е много важно, защото докато заработи отново пазара по нормалния начин, ще минат минимум още няколко месеца в най-оптимистичен вариант. Аз поне съм с оптимистично настроение и смятам, че през април-май месец ще се раздвижат нещата. Със сигурност трябва помощ, защото много от свободните артисти са на дъното. 

Моето пожелание е, въпреки всички пандемични, вирусни, политически и всякакви страсти, ние артистите да останем спокойни, въпреки, че ние сме емоционални хора. Да останем максимално разумни, да бъдем позитивни, защото винаги ще има добри и лоши времена. Не бива след време като погледнем назад да се срамуваме от изблиците, които сме имали под натиск на емоциите", каза Калин Вельов.

Повече вижте във видеото!



Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Калине,Калинеее,по-добре,да беше седял при онзи,от Учин дол...! Пътувахме заедно,в самолет,за Амстердам,през Австрия,с Тр.Иванов.. Изложи се,много,помниш,ли?
Aнонимен
на 02.02.2021 г.
+1
 
 
Тъжно ми е за България ! Как може да има толкова много дупедавци и подлоги като този ?
Aнонимен
на 02.02.2021 г.
+1
 
 
Долнопробен близач!!
+3
 
 
Тоя ако не беше "захлебил" покрай дУпитатството, щеше да приказва обратно :-))))))
+4
 
 
Колко е тъжно когато си пълен циркаджия, а пък се правиш на артист!
Aнонимен
на 02.02.2021 г.
+3
 
 
Колко е тъжно, когато хора с творческа дарба нямат чисто човешки ценности и се продадат на управляващата шайка.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: