ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Какво трябва да знаем за едно от най-популярните средства за инвестиции в днешно време?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:00 / 27.03.2024Коментари (0)3118
©
Златото е едно от най-популярните средства за инвестиции в днешно време. То привлича основно със своята устойчивост и сравнителна сигурност на пазара. Ценният метал е инвестицията, до която хората често прибягват по време на кризи, основно защото в такива моменти всичко друго, като имоти, валута и акции, се обезценява. 

Съществуват няколко възможности за инвестиции в злато – чрез физическа покупка на злато или чрез купуване на инвестиционно злато на финансовите пазари. И двата варианта имат своите плюсове и минуси. Сред най-често срещаните физически средства за инвестиции са златни кюлчета и златни монети. Притежанието на такъв тип инвестиционно злато има своите особености. Трябва да му се намери подходящо и сигурно място за съхранение, което би довело и до допълнителни разходи. Също така добре е да се има предвид разликата в курс купува и курс продава, особено когато се наложи да се продаде златното кюлче или монета за кеш. Основният плюс на инвестицията във физически носител е, че при криза той се явява актив, който ще запази стойността си.

Покупката на злато на финансовите пазари пък дава възможност за инвестиране в ценния метал без да се налага той да се съхранява. Така печалбата ще зависи единствено от покачването на цената на златото. Тази инвестиция се фокусира основно върху печалбата от инвестицията в злато, а не върху защитата от несигурни времена и инфлация (при които по-силно е физическото злато).

Другият начин за инвестиране в злато е чрез борсово търгувани фондове (ETF). Тези ETF-и Ви позволяват да търгувате със злато в часовете за търговия на възможно най-добрата цена до спот цената на златото. Това е възможно, тъй като премиите са много ниски поради по-ниските разходи. Когато купувате "злато на хартия", Вие купувате претенция за определено количество злато, което се намира в защитен трезор и няма нужда да мислите за съхранението му. Разбира се, това е свързано с риск от отсрещната страна, което означава, че инвестицията Ви зависи от някой друг. Поради тези причини различните инвеститори трябва внимателно да претеглят единия или другия вариант е по-подходящ за тях.

Досега през тази година цената на златото се е повишила с повече от 5%. Но кой трябва да следи развитието на цената на златото и кога трябва да реши да я държи под око?

Кой трябва да следи цената на златото?

Отговорът на този въпрос зависи от много неща. На първо място, той зависи от това дали притежавате злато под една или друга форма. На второ място, зависи от това каква е целта на инвестицията.

Ще изброим някои от случаите на хора, които притежават злато.

Златен ентусиаст

Това е човек, който е запленен от света на благородните метали. Много е вероятно портфейлът Ви да се състои основно от злато. Вие купувате злато постоянно (почти всеки месец или по-често), така че трябва да следите внимателно цената му. Като истински ентусиаст за злато, вие най-вероятно  ще притежавате и от двата вида злато, като обикновено поставяте акцент върху физическото злато, тъй като дългият хоризонт на инвестицията не ви плаши.

Спекулант

Златото, както и всеки друг финансов инструмент, може да се използва за спекулации - бърза доходност, свързана с краткосрочните промени в цената на златото. Ако сте от този тип златни инвеститори, със сигурност имате повече ETF-и за злато, отколкото физическо злато, тъй като производствените и логистични разходи правят физическото инвестиционно злато по-неподходящо, когато се целибърза възвръщаемост. Ако сте се спрели на златни ETF-и, при всеки  скок в цената на златото печелите пари и обикновено следите ежедневно кактоцената на жълтия метал, така и икономическите новини, за да знаете как да позиционирате сделките си.

Купувате злато за децата си/пенсионирането

В случай на родители или пенсионери, ежедневната проверка на цената на златото е безполезна. Вашият интерес са дългосрочните ползи от златото. По-вероятно е да купувате физическо злато, защото за Вас е важна дългосрочната сигурност, която да притежавате златото в ръцете си ви дава. Обичате да държите нещата в безопасност. Все пак е добре да проверявате цената на златото, преди да купувате, за да придобиете представа как се представя то в дългосрочен период и да вземете информирано решение. Разбира се, никой не може да предвиди бъдещето.

Купувате злато, за да се предпазите от инфлацията/да диверсифицирате портфейла си

И в двата случая отношението Ви към златото е сходно. Искате защитата, която златото дава, когато стойността на други активи (акции или облигации) спадне, тъй като обикновено цената му се движи в обратна посока на тях. Златото е известно с това, че е основен стълб на здравината в инвестиционния портфейл, включително във времена на несигурност и в инфлационна среда. В зависимост склонността на инвеститора към риск и неговите цели, количеството инвестиционно злато в инвестиционния портфейл за всеки е различно.

В заключение, отговорът на въпроса кога трябва да следите цената на златото зависи от причината, поради която купувате злато. Разбира се, този списък е ограничен и не изброява всички мотиви. Можем да разгледаме и купуването на злато като подарък, случай, в който следенето на цената на златото отново не е особено полезно. Отговорът зависи от Вас - инвеститора в злато.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: