ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Какъв бакшиш трябва да оставяме на сервитьорите?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:38 / 30.03.2023Коментари (1)4830
©
Какъв бакшиш трябва да оставяме на сервитьорите по време на криза? Много ресторантьори назначават персонал с обещание за по-големи бакшиши от заплатата. Във времена на висока инфлация обаче се наблюдава тенденция - клиентите да оставят все по-малък бакшиш, тъй като всички продукти (храни и напитки), предлагани в заведенията, са поскъпнали.

"Цената на храните и напитките в заведенията се е покачила средно с около 20 до 30 %. През последния месец, два пъти посетих любими заведения и цените на всичко бяха се вдигнали. Това, което силно ме впечатли, е, че в едното заведение, на всяка маса бе поставена бележка, че "не се приемат плащания с карта“. Това за централно заведение в гр. София, е доста странно, но само по себе си говори много, разказва пред bTV Роберто Маринов, който е автор на книгите "Спести пари, не ги харчи“ и "Внимание, потребители“.

Оказва се, че хората доста често не оставят бакшиш, когато плащат с карта. В такива ситуации, макар и да не ни се иска да вярваме, винаги присъства едно съмнение дали това е просто технически проблем или опит потребителят да бъде заблуден да остави бакшиш.

Според Маринов практиката бакшишите да се впишат заедно в сметката в картовото разплащане, все още не е добре утвърдена в България.

"Доста от търговците в малките населени места предпочитат да нямат ПОС терминали, тъй като трябва да заплащат такси и комисионни при различните транзакции. Със семейството ми през изминалото лято посетихме едно родопско курортно село. Нямахме пари в брой и най-близкия банкомат се намираше на 10 км от селото, но за наше щастие, намерихме само 1 заведение в селището, където бе възможно разплащането с карта и там съответно вечеряхме“, добавя още той.

Много служители от сферата на обслужването, включващи сервитьори, бармани, градинари, таксиметрови шофьори, почистващ персонал и хамали получават по-големи бакшиши от заплатите си. Основното правило за бакшишите е те да принадлежат на служителите, а не на работодателя.

"За НАП най-добре е бакшишите да бъдат утвърдени и законни. Но отново казвам, че не виждам раздвижване в тази посока. Има собственици на заведения, които назначават персонал на минимална заплата или на заплата, близка до минималната, като стимулират персонала да си изкарва допълнителни доходи от получаването на бакшиш. В някои заведения дори съществуват изградени системи за разпределение на бакшишите между персонала“, казва Маринов.

Даването на бакшиши е обичай, на много места по целия свят, но в някои страни, може да е обида за културата на хората. Най-общо казано, повечето европейски държави, включително Франция, Германия, Испания, Чехия, Унгария, Ирландия, Португалия и Великобритания е прието да се оставят между 5% и 10% (в местна валута пари в брой).

Ако се храните в ресторант в Италия, може да видите думата "corperto“ на сметката си – това е "такса за покриване на сървиса“, но не е задължително да отиде при обслужващия персонал, така че ако искате да дадете бакшиш, го направете отделно. Известен с това, че е невероятно скъп, бакшишът в ресторантите в Скандинавия и Исландия не се очаква и обикновено се покрива от общата цена на храната. Във Великобритания, Франция, Испания, Италия, Германия, Чехия и Унгария, ако смятате, че искате да дадете бакшиш, даването на 1 до 2 евро на пиколото е нормална и около 2 до 5 евро на домашните помощници над хонорара.


Още по темата: общо новини по темата: 379
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
20.03.2024 »
18.03.2024 »
предишна страница [ 1/64 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Anny55
премахни филтъра

+2
 
 
А откъде накъде трябва непременно да се оставя бакшиш? В повечето случаи си оставям колкото пише на касовата бележка, а когато мога, плащам с карта точно заради този тарикатлък да не ти върнат рестото или да си го закръглят. С какво сервитьори и таксиджии са нещо повече от продавачката в кварталния магазин, от шофьора и кондуктора в рейса, от касиерката, която в супермаркета ти връща и стотинка да е ресто? Аман от криворазбрана "цивилизация".
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: