Как компаниите успешно да привличат и задържат служителите си?

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (1)
07:30 / 14.09.2022
4239
Мая Чолева - Регионален мениджър за Южна България

Динамиката на пазара на труда през последните няколко години достига своя “пик" и създава все по-големи предизвикателства пред организациите. Отдавна отмина времето на високите нива на безработица, когато работодателите успяваха лесно да открият, наемат и задържат своите служители. Пандемията, световна инфлация, политическа несигурност, навлизането на новата работна сила допълнително утежниха тези процеси в компаниите.

Работодателите  започнаха да осъзнават, че привличането на нови кадри е скъп ресурс, изпълнен с несигурност, а влагането на усилия за задържането и ангажирането на текущите служители е основополагащо за успеха на организацията. От своя страна служителите, вече не търсят само сигурност на работното си място, а уважение и достойно заплащане. И ако не го открият в настоящия си работодател, търсят реализация другаде.

Това налага нуждата добрите организации да имплементират различни процеси, с които измерват своето състояние – допитвайки се до мнението на служители си, клиенти, партньори. За да бъдат успешни, конкурентни на пазара на труда и предпочитан работодател, все повече компании се интересуват до колко тяхната работодателска марка е атрактивна и привлекателна за служителите.

С добавянето на таргетиран отдел "Проучвания“ към портфолиото на Manpower ние подкрепяме работодателите, които искат да бъдат иновативни и адаптиращи се към динамичните промени на пазара на труда. Чрез различните метрики и методологии, помагаме на организациите да взимат интелигентни решения относно развитието си.

Най-предпочитаният начин от работодателите за измерване на тяхното състояние на пазара на труда е събиране на данни в "Сравнителен анализ на възнагражденията“, чиято основна цел е промяната или защитата на текущите възнаграждения в самата организация. Опитът показва, че високото заплащане и добрата работодателска марка са двете основни неща, които служителите търсят в новата си работа и добрите компании се стремят винаги да са информирани за актуалните нива на възнагражденията.  

Но доколко настоящите ни служители се мотивират само от заплатите си и как да измерим тяхната ангажираност?

Всички сме чували или сме запознати със стандартните въпросници за ангажираност и удовлетвореност, които големите организации разпространяват в определен момент вътрешно, с цел обратна връзка от служителите. Този метод в повечето пъти се доказва обаче като неефективен – често служителите реално не споделят какво мислят и какви предложения имат за подобрение.

Проучванията на Manpower за ангажираност и удовлетвореност на служители използват уникални за българския пазар подход и методология. Те целят да идентифицират какви са истинските мотивационни фактори на хората. Също така резултатите от проучванията дават информация какви са  начините за повишаване на ефективността от работата на служителите, както и какъв  дългосрочен план да се направи за тяхното развитие и задържане.

Ние съветваме партньорите си да провеждат подобни проучвания поне веднъж годишно, за да стигнат до правдоподобна информация какво е нивото на ангажираност на служителите им, а не да гадаят или да се оправдават със ситуацията на пазара на труда.

Защото само точната и достоверна информация ни дава възможност да управляваме правилно бизнеса си и да бъдем успешни.

Свържете се с нас тук, за да разберете повече за нашите проучвания.

Запознайте се с експертизата на колеги и клиенти и прочетете ценни съвети в сферата на HR и бизнеса като цяло тук.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook

LinkedIn

Instagram

YouTube

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Бойко Борисов за ПП/ДБ: Аз няма да преговарям с тези хора повече
Делян Добрев за заплатите на борда на НЕК: Взимат по 5-6 хил. лв....
Главчев се отказва от заплата като министър, ще получава само 11 ...
Meteo Balkans с много лоша прогноза
Вирусите, от които да се пазим тази пролет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).